Η Ινδία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να συνεχίσει να προμηθεύεται από τη Ρωσία λιπάσματα
Η Ινδία έχει αρχίσει την προσπάθεια για να δημιουργήσει έναν μηχανισμό πληρωμής σε ρουπίες προκειμένου να συνεχίσει να διεξάγει κανονικά διμερές εμπόριο με τη Ρωσία, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.
Όπως δήλωσαν τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές της Ινδίας στο πρακτορείο Reuters, η πρόταση είναι να ανοίξουν οι ρωσικές τράπεζες και εταιρείες λογαριασμούς σε κρατικές τράπεζες της Ινδίας ώστε να γίνεται διακανονισμός των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση της Ινδίας ελπίζει να καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο των δυτικών κυρώσεων και κυρίως το πρόβλημα του αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα Swift με τρόπο που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να προμηθεύεται αγαθά ζωτικής σημασίας για αυτήν την Ρωσία.
Ανάλογοι μηχανισμοί έχουν χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν από χώρες που τους έχει επιβάλλει κυρώσεις η Δύση, π.χ. το Ιράν και η Ινδία τους είχε χρησιμοποίησε για να συνεχίσει να διεξάγει το διμερές της εμπόριο με το Ιράν αφού αυτό είχε τεθεί υπό τις δυτικές κυρώσεις για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.
Το πρόγραμμα είχε εισαχθεί το 2012 και είχε λειτουργήσει καλά για αρκετά χρόνια.
Οι συζητήσεις με τη Ρωσία ήταν πάντως ακόμη σε πρώιμο στάδιο και περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήταν δυνατό να γίνουν γνωστές.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ινδία, που ζήτησε να τερματιστεί η βία στην Ουκρανία, αλλά απέφυγε να καταδικάσει κατηγορηματικά τη Ρωσία, με την οποία έχει μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας, φαίνεται ότι θα συνεχίσει κανονικά το διμερές εμπόριο της με τη Ρωσία, και ότι αυτό θα γίνει ανεκτό εκ μέρους των χωρών της Δύσης.
Η Ινδία θέλει να εισάγει απο τη Ρωσία λιπάσματα και πετρέλαιο με έκπτωση
Η Ινδία η οποία εισάγει το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο αλλά μέχρι πρότινος κάλυπτε μόλις το 2% με 3% με το ρωσικό πετρέλαιο, φέρεται συγκεκριμένα να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την αγορά αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε μειωμένες τιμές,
Πολύ περισσότερο όμως η ινδική κυβέρνηση, φέρεται να ενδιαφέρεται να παραμείνει μεταξύ των φιλικών χωρών της Ρωσίας και να μην διαταραχτεί το διμερές εμπόριο, προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύεται λιπάσματα.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγό νιτρικής αμμωνίας ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο εξής όλες τις εξαγωγές λιπασμάτων στο εξωτερικό και ότι θα δίνει λιπάσματα μόνος στις φιλικές της χώρες, με ειδικές συμφωνίες.
Δεδομένου του έντονα αγροτικού χαρακτήρα της χώρας, αξιωματούχοι της ινδικής κυβέρνησης φέρονται κατά συνέχεια με βάση το Reuters να έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση προκειμένου κανονικά οι προμήθειες ρωσικών λιπασμάτων προς την Ινδία.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία αντιπροσωπεύουν συνήθως σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών ποτάσας και νιτρικής αμμωνίας της Ινδίας. Δεν θα ήταν εφικτή η αντικατάστασή τους εν μέσω ανόδου των τιμών των λιπασμάτων σε ιστορικά υψηλά, δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου.
Με στοιχεία έτους 2021, οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ινδία ανήλθαν σε 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως ορυκτέλαια, λιπάσματα και ακατέργαστα διαμάντια και οπλικά συστήματα, ενώ η Ινδία εξήγαγε στη Ρωσία αγαθά αξίας 3,33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία το 2021, κυρίως φαρμακευτικά προϊόντα, τσάι και καφέ.