Ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας σχεδιάζουν οι Ρώσοι στην Κων/λη

1057

Το Πατριαρχείο Κων/λεως κινδυνεύει να πληρώσει βαρύ τίμημα με την αντιρώσικη στρατηγική που ακολουθεί, στη βάση της οποίας ο Βαρθολομαίος αναγνώρισε παρανόμως το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας του Κιέβου και την απόσπαση του από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέφυγαν στην Τουρκία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο αριθμός τους ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επιστράτευση στη Ρωσία», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ορθόδοξοι αδελφοί σε τροχιά σύγκρουσης».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη:
«Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από έναν αιώνα, υπάρχει στη χώρα μια μεγάλη χριστιανική κοινότητα.
Η σκιά του πολέμου φθάνει μέχρι την Τουρκία και τους Ρώσους που αναζητούν καταφύγιο εκεί.
Διότι οι εκεί ορθόδοξες εκκλησίες υπάγονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πνευματικό ηγέτη περίπου 350 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών.
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει πάρει σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας στον πόλεμο.
“Οι περισσότεροι Ρώσοι που καταφεύγουν στην Τουρκία απορρίπτουν τον πόλεμο”, λέει ο πρώην ρωσορθόδοξος ιερέας Βλάντισλαβ Αντσίμπορ, ο οποίος διέκοψε κάθε σχέση με τη ρωσική εκκλησία μιας και, όπως τονίζει, δεν υπηρετεί πλέον την πίστη, αλλά μια ιδεολογία και την πολιτική του προέδρου Putin.
Στις 5 Ιανουαρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας προκαλώντας την οργή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.
Η εκδίκηση του προκαθημένου της ρωσικής εκκλησίας ξεκίνησε από την Αφρική.
Λίγο μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε την ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική.
“Πρόκειται για σαφή παραβίαση εκκλησιαστικού δικαίου”, λέει ένας συνομιλητής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Κύριλλος ωστόσο επιλέγει την περαιτέρω κλιμάκωση και απειλεί με ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας και στην Τουρκία».

Μαζική ρωσική μετανάστευση

Πράγματι, οι Ρώσοι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών με άδεια παραμονής στην Τουρκία το 2022, έναντι της έκτης θέσης την οποία κατείχαν το 2021.
Η Τουρκία είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πλούσιους Ρώσους ιδίως εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δυτικές χώρες λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ομοίως, οι Ρώσοι που δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο φαίνεται να προτιμούν την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επίμονα και επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αυξανόμενο αριθμό αδειών διαμονής.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Nordic Monitor, συνολικά 1.349.559 αλλοδαποί με άδειες παραμονής υπήρχαν στην Τουρκία το 2022, έναντι 1.314.181 το 2020.
Ο πιο συνηθισμένος τύπος άδειας διαμονής ήταν μια βραχυπρόθεσμη άδεια που χορηγήθηκε σε 941.290 άτομα.
Οι αλλοδαποί που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία και οι τουρίστες που παρέτειναν τη διαμονή τους πιο συχνά έκαναν αίτηση για άδειες διαμονής μικρής διάρκειας.
Υπάρχουν 143.346 άτομα στην Τουρκία με άδειες φοιτητικής διαμονής.
Οι αλλοδαποί υπήκοοι που είναι παντρεμένοι με Τούρκους πολίτες ή έχουν παιδιά μαζί τους επωφελούνται από οικογενειακή άδεια διαμονής: εκδόθηκε σε 100.398 άτομα το 2022.
residence-permits-new.001.jpeg
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προφανώς διέγνωσε ευκαιρία να αποκομίσει κέρδος προσφέροντας στους Ρώσους μια σανίδα σωτηρίας για την παράκαμψη των κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται πως στον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2022, προέτρεψε τους Ρώσους επιχειρηματίες να μεταφέρουν τα αρχηγεία τους στην Τουρκία.
Η Τουρκία τους διευκόλυνε επίσης να φέρουν τα χρήματά τους στη χώρα.
Με μια τροποποίηση της τελευταίας στιγμής τον Αύγουστο του 2022, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον νόμο περί αμνηστίας περιουσίας της Τουρκίας, ο οποίος έληξε στις 30 Ιουνίου, παρατάθηκε έως τις 31 Μαρτίου 2023.
Ο νόμος καλύπτει την εισαγωγή ξένων περιουσιακών στοιχείων όπως χρυσού και ξένου νομίσματος στην Τουρκία μέσω τράπεζα ή ενδιάμεσο ίδρυμα καθώς και τη φυσική κίνηση των χαρτονομισμάτων.
Οι δικαιούχοι δεν πληρώνουν φόρους για τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρουν.
Ένα άρθρο του Bloomberg τον Σεπτέμβριο επεσήμανε ότι οι αγνώστου προέλευσης ροές χρημάτων προς την Τουρκία έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, αυξανόμενες κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο τον Ιούλιο, γεγονός που ανεβάζει το σύνολο για τους πρώτους επτά μήνες του 2022 στα 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
putin_erdogan_istanbul.jpg
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία συμφώνησε να αναβάλει την πληρωμή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το χρέος της Τουρκίας για φυσικό αέριο μέχρι το επόμενο έτος.
Πολλοί πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2023, ο Putin παρουσίασε στον Erdogan την οικονομική βοήθεια που χρειαζόταν για να επανεκλεγεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας