Ο Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε τις χώρες BRICS για «τεράστιες» οικονομικές επιπτώσεις εάν συνεχίσουν να συνεργάζονται με τη Μόσχα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Μάουρο Βιέιρα, καταδίκασε τα σχόλια του επικεφαλής του ΝΑΤΟ σχετικά με πιθανές δευτερογενείς κυρώσεις σε χώρες BRICS που εμπορεύονται με τη Ρωσία.
Ο Γενικός Γραμματέας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Τρίτη ότι η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες» εάν διατηρήσουν επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Ξεχώρισε το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου και προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών να καλέσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να τον πιέσουν να εμπλακεί «σοβαρά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.
Η Βραζιλία είναι ιδρυτικό μέλος των BRICS, οι οποίες σχηματίστηκαν το 2006 με τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα.
Το οικονομικό μπλοκ έχει έκτοτε επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, το Ιράν, την Αιθιοπία, τα ΗΑΕ και την Ινδονησία.
Πέρυσι, οι BRICS ενέκριναν ένα νέο καθεστώς «χώρας-εταίρου» σε απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένταξη που έδειξαν περισσότερες από 30 χώρες.
Μιλώντας στο CNN Brazil την Παρασκευή, ο Βιέιρα απέρριψε τα σχόλια του Ρούτε ως «εντελώς παράλογα», επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικό μπλοκ, όχι εμπορικός οργανισμός, και ότι η Βραζιλία δεν είναι μέλος.
«Η Βραζιλία, όπως όλες οι άλλες χώρες, χειρίζεται εμπορικά ζητήματα διμερώς ή στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Επομένως, αυτές οι δηλώσεις του Ρούτε είναι εντελώς αβάσιμες και άσχετες», δήλωσε ο Βιέιρα.
Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ – πολλά από τα μέλη της οποίας είναι μέρος του ΝΑΤΟ – είναι ένας σημαντικός αγοραστής ρωσικής ενέργειας.
Παρά τις προσπάθειες μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το μπλοκ εξακολουθεί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού LNG, αντιπροσωπεύοντας το 17,5% των εισαγωγών του το 2024, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου.
Οι προειδοποιήσεις του Ρούτε ακολουθούν παρόμοια απειλή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και απείλησε με δασμούς 100% σε χώρες που εμπορεύονται με τη Ρωσία, εκτός εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός 50 ημερών.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την άσκηση «ακατάλληλης πίεσης» στον Τραμπ ώστε να υιοθετήσει μια σκληρή στάση στη σύγκρουση.
Η Μόσχα δηλώνει ότι παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αλλά εξακολουθεί να περιμένει απάντηση σχετικά με το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.
Οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει δύο γύρους άμεσων διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη φέτος, αλλά δεν έχουν επιτευχθεί σημαντικές εξελίξεις, εκτός από συμφωνίες για τη διεξαγωγή ανταλλαγών κρατουμένων μεγάλης κλίμακας.