Η Βουλγαρία δεν έκανε το λάθος της Ελλάδας – Δεν υπέγραψε σύμφωνο ασφαλείας με την Ουκρανία – Ήττα για NATO

318
Η Βουλγαρία αποφάσισε να μη διαπράξει το λάθος, που έκαναν πολλές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Ελλάδα
Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καταγράφηκε τον Δεκέμβριο 2024 με μεγάλη σημασία και έντονους πολιτικούς συμβολισμούς.
Το κυριότερο είναι πως έσπασε η αλυσίδα των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπογράφουν τα επικίνδυνα διμερή σύμφωνα ασφαλείας με την Ουκρανία.
Η Βουλγαρία αποφάσισε να μη διαπράξει το λάθος, που έκαναν πολλές χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως η Ελλάδα η οποία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί σε αντιρωσική υστερία και επιθετικές πρωτοβουλίες έναντι της Μόσχας, ευρισκόμενη προφανώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Αιφνιδιαστική κίνηση

Ξαφνικά ο Βούλγαρος  υπηρεσιακός πρωθυπουργός Dimitar Glavchev αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία στον τομέα της ασφάλειας.
Η Σόφια με την κίνηση αυτή αποστασιοποιείται από τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αναμενόταν ότι η προσωρινή ηγεσία της Βουλγαρίας, εκπροσωπούμενη από τον Dimitar Glavchev, θα υπέγραφε συμφωνία ασφαλείας με τον Volodymyr Zelensky στις 19 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Όμως ο Glavchev ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι χρειαζόταν διαβούλευση με το Κοινοβούλιο και κατά τη γνώμη του, θα ήταν καλύτερο η συμφωνία να εγκριθεί από μια κυβέρνηση, που θα είχε τη δεδηλωμένη παρά από υπηρεσιακή.
ganchev.jpg
Γεγονός είναι ότι το κόμμα GERB, που κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο 2024, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.
«Υπάρχει επεξηγηματική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι οι εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης είναι εντός των ορίων της εντολής της.
Η συμφωνία με την Ουκρανία είναι 10ετής και αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει τόσο μακρύ βίο», εξήγησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η υπό εξέταση συνθήκη δεν έχει νομικές συνέπειες, αλλά έχει χαρακτήρα πολιτικής δήλωσης.
Ωστόσο, βάσει αυτής της συμφωνίας, η Βουλγαρία αναλαμβάνει 10ετή δέσμευση έναντι της Ουκρανίας να παρέχει πολιτική, οικονομική και κοινωνική βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν στο βουλγαρικό έδαφος, καθώς και στρατιωτική εκπαίδευση και συνεχή εξοπλιστική βοήθεια.

Άλλαξε στάση και ο Βorisov

Το Κοινοβούλιο και ο πρώην πρωθυπουργός Boyko Borisov αρνήθηκαν επίσης να υποστηρίξουν την Ουκρανία.
Ομοίως το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να δώσει στον Glavchev εντολή να υπογράψει τη συμφωνία.
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Natalya Kiselova τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μία συμφωνία που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
Στις 20 Δεκεμβρίου, έγινε σαφές ότι ο επικεφαλής του GERB, Boyko Borisov , ο οποίος μέχρι πρόσφατα υποστήριζε κάθε πρωτοβουλία υποστήριξης της Ουκρανίας, είναι πλέον κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτήν την ιδέα.
«Πριν από έξι μήνες θα είχαμε υποστηρίξει κατηγορηματικά μια τέτοια συμφωνία, αλλά σήμερα μια τέτοια υποστήριξη ισοδυναμεί με την αγορά του εργοστασίου στις 9 Σεπτεμβρίου» (μια βουλγαρική ρήση που υποδηλώνει μια πολύ κακή συμφωνία), είπε ο Borishov.
Ο Βούλγαρος πολιτικός εξήγησε ότι ο λόγος για τη μη υπογραφή της συμφωνίας είναι η εντατικοποίηση των συζητήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την επικείμενη επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
borisov.jpg
Η Βουλγαρία δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα για πόλεμο εάν επιτευχθεί ειρήνη – Άνοδος του πατριωτικού χώρου

Η κυβέρνηση του Borishov, εάν τη σχηματίσει, θα είναι η 7η τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ οι λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις επικρατούσαν πάντα.
Η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης είναι το κόμμα της Αναγέννησης, το οποίο επικρίνει τη φιλοδυτική πορεία της Σόφιας τα τελευταία χρόνια και ζητά ειρηνική λύση στην ουκρανική σύγκρουση.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μέλος της νέας παράταξης «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» μαζί με το γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία – AfD».
Στις τελευταίες εκλογές κατέλαβε την τρίτη θέση. Από τις 27 χώρες της ΕΕ, μόνο έξι δεν έχουν ακόμη υπογράψει τη συμφωνία με την Ουκρανία – Αυστρία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ήττα για ΝΑΤΟ

Η παρουσία της Βουλγαρίας στη λίστα μαζί με εκείνους που είναι δυσαρεστημένοι με πολλές αποφάσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, υποδηλώνει πως η Σόφια έχει ενταχθεί σε αυτές.
Είναι πρόδηλο ότι η παγκοσμιοποίηση χάνει έδαφος στην Ευρώπη με την άνοδο του Donald Trump στην εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη Ρουμανία, ο υποψήφιος από τον πατριωτικό χώρο Kevin Georgescu αποπέμφθηκε πρόσφατα σκανδαλωδώς από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Για τη Μόσχα αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική τάση και Ρώσοι αναλυτές κάνουν λόγο για momentum αποφυγής του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ελλάδα έκανε το ιστορικό λάθος

Υπενθυμίζεται πως Ουκρανία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Διμερή Συμφωνία Ασφαλείας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (17/10/2024) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε ένα ακόμη κολοσσιαίο ιστορικό λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Με τη συμφωνία, που προβλέπει την αποστολή ακόμη περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού για την «υποστήριξη της ουκρανικής άμυνας» καθιστά την Ελλάδα ξεκάθαρα χώρα εχθρική προς τη Ρωσία.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα,  αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για τα F-16.
Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στοχοποιεί τη χώρα, αφού η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος παρέχει εξοπλισμό και στρατιωτική στήριξη στο καθεστώς Zelensky θεωρείται νόμιμος στόχος.
Επίσης η Ελλάδα με τη συμφωνία εκφράζει τη στήριξή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενώ δεσμεύεται να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την «προσαγωγή του επιτιθέμενου κράτους στη δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Προέδρου της Ουκρανίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράσχει επιπλέον πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στα αεροσκάφη F-16.
Αυτή η δέσμευση βασίζεται στην υφιστάμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου με τη Μόσχα, η οποία περιλαμβάνει υλικοτεχνική βοήθεια και εκπαίδευση.
mitsotakis_zelensky_2.jpg

Η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορους βασικούς τομείς συνεργασίας:

-Οικονομική συνεργασία

-Συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας

– Στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας

– Προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία και τη διασφάλιση αποζημιώσεων για τις ζημιές

-Συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των τεχνών.

Ποιος είναι ο σκοπός των διμερών συμφώνων ασφαλείας

«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι «θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ», λέει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.
Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας