Το αυτονόητο από την Δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της πόλης. Κάτι το οποίο δυστυχώς είναι απίθανο να δούμε και στις δικές μας μεγάλες πόλεις , αφού δεν υπάρχουν πολιτικοί ή Δημοτικοί άρχοντες με όραμα , ανεξάρτητοι και όχι δέσμιοι ξένων συμφερόντων
Π.Δ.
Πλήγμα για πλατφόρμες όπως το Airbnb
Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να θεσπίσει μια απαγόρευση σε όλη την πόλη για όλες τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις για να αντιμετωπίσει τις διαμαρτυρίες ότι ο τουρισμός ευθύνεται για την τοπική κρίση στέγασης και την εκτίναξη των ενοικίων στα ύψη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η πόλη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.
“Χρειάζεται μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών και τα μέτρα που παρουσιάζουμε σήμερα αποσκοπούν στην παροχή μεγαλύτερης προσφοράς, ώστε η εργαζόμενη μεσαία τάξη να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πόλη επειδή δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τη στέγαση”, δήλωσε ο Collboni. “Το μέτρο αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτά τα προβλήματα χρειάζονται χρόνο. Αλλά με αυτό το μέτρο σηματοδοτούμε ένα σημείο καμπής”.
Ενώ πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις, η κίνηση της Βαρκελώνης μπορεί να σηματοδοτήσει την πιο επιθετική στάση στον κόσμο απέναντι στα καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, τα οποία συχνά καταχωρίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Airbnb.
Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ και το Τόκιο επιμένουν πλέον ότι οι οικοδεσπότες πρέπει να ζουν στα διαμερίσματα που νοικιάζουν, ενώ το Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ περιορίζουν τον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να καταχωρίσει ένας οικοδεσπότης. Το Ντάλας έχει απαγορεύσει τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας διαμονής από ορισμένες γειτονιές, ενώ πολλές άλλες πόλεις -μεταξύ αυτών το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι- έχουν θέσει όρια στον αριθμό των διανυκτερεύσεων που μπορεί να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα ετησίως στην αγορά.
Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο προχώρησε περισσότερο σε περιορισμούς, όταν το 2016 εισήγαγε την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ολόκληρων κατοικιών. Ωστόσο, αφού αυτή η καθολική απαγόρευση αποδείχθηκε δύσκολο να εφαρμοστεί, η πόλη ανακάλεσε τον νόμο το 2018, αντικαθιστώντας τον με χαλαρότερους περιορισμούς και υψηλότερα πρόστιμα για την παραβίασή τους.
Η Βαρκελώνη έχει ήδη απαγορεύσει την ενοικίαση δωματίων για τουρίστες, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολεοδομίας της πόλης. Τα ενοίκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν όμως.
Ο Collboni δήλωσε ότι η Βαρκελώνη έχει επί του παρόντος “ραγδαία αύξηση των τιμών των ενοικίων που γίνονται όλο και πιο ακριβά κάθε μέρα”.
Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσι αβάση τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα της χώρας για αγγελίες ακινήτων.
Σημειώνεται ότι την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατ. τουρίστες το 2023.