Η Τουρκία σέρνει από τη μύτη τις ΗΠΑ-“Πράσινο” στην προμήθεια F-16

1040

Άλλη μία «πισώπλατη» συμμαχική «μαχαιριά»

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 07/12 – 07.08):

Οι ΗΠΑ απέσυραν οριστικά την τροπολογία που εμπόδιζε τον Πρόεδρο Τ.Μπάιντεν (που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίαζαν ως… Μπαϊντενόπουλο) να επιτρέψει στην Τουρκία την προμήθεια σαράντα νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό ογδόντα παλαιότερων F-16 στο ίδιο επίπεδο.

Η τροπολογία δεν ενσωματώθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) όπως οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές (δηλαδή και αυτή η τροπολογία είχε «παράθυρα» για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα).

Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία!

Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη (τρελή χαρά για τους Τούρκους και η συνήθης αφασία στην Αθήνα).

Στην Αθήνα μετά από αυτό το αμερικανικό «χαστούκι» ψελλίζουν διάφορα περί του… Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι «συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας».

Δηλαδή κάποιοι στην Αθήνα πιστεύουν πως ο κατά τ’άλλα συμπαθής Μενέντεζ θα ασκήσει βέτο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του…

Για να μας «χρυσώσουν» το «χάπι» οι Αμερικανοί, εξέδωσαν και το γνωστό «ευχολόγιο» ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ και ΣΗΜΑΣΙΑΣ, το οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «χτύπημα» στην Τουρκία:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

Και στην Άγκυρα δεν ξέρουν που να… κρυφτούν.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται να διατεθεί στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια άλλων τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη, προβλέπεται να χορηγηθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι συνολικές δαπάνες που προβλέπει το νομοσχέδιο για το οικονομικό έτος 2023 φθάνουν τα 858 δισ. δολάρια.

Να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα για το τουρκικό αίτημα για τα 120 στο σύνολο F-16 Viper.

Αν οι Αμερικανοί το ικανοποιήσουν (που αυτό δείχνει η νομοθετική τους στάση) στην ουσία ακυρώνουν το όποιο πλεονέκτημα μπορούσε να αποκτήσει η ΠΑ έναντι της ΤΗΚ.

Η Ελλάδα για να επιβιώσει θέλει μια μαζική αγορά επιπλέον 60 νέων μαχητικών 4ης ή 5ης γενιάς για να αντικατασταθούν F-4E Termimator, F-16 Block 30 (αν δεν αναβαθμιστούν άμεσα με τα κιτ των Block 52 και Adv. (όπως αποφασίστηκε -επιτέλους- να συμβεί με τα Block 50) και Mirage 2000EGM/BGM. Συν βέβαια τα Viper.

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά: Η ποιότητα δεν αρκεί. Απαιτούνται και αριθμοί. Οι δύο αντίπαλοι έχουν απωλέσει μόνο σε μαχητικά, 250-300 αεροσκάφη, συνολικά.

Και με εξαίρεση του Ρώσους που χρησιμοποιούν ευρέως τα αντιαεροπορικά τους, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα είναι στοιχειώδης. Κάτι που δεν θα είναι η τουρκική…

Τώρα όμως αν οι Τούρκοι πάρουν τα 120 F-16 Viper χάνεται και το… πλεονέκτημα της ποιότητας.

Τα νέα F-16 δεν υστερούν σε τίποτε έναντι των Rafale.

Αυτή η εξέλιξη από μόνη της επιβάλει άμεση απόκτηση επιπλέον αριθμού πυραύλων αέρος-αέρος Meteor καθώς θα αποτελεί το μόνο ουσιαστικό πλεονέκτημα της ΠΑ έναντι του τουρκικού ανανεωμένου αεροπορικού στόλου.

Oι 40 Meteor που έχουν παραγγελθεί δεν επαρκούν. Κάθε μαχητικό Rafale F3R ή F-35 ή ότι άλλο μαχητικό νέας γενιάς παραγγελθεί, θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον 2. Ο κατάλληλος αριθμός θα πρέπει να είναι περίπου 90 πύραυλοι Meteor.

Σαν εναέριες πλατφόρμες, ποια είναι καλύτερη, το F-16 Block 70/Viper ή το Rafale F3R; Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που απαιτεί σοβαρή και λεπτομερή τεχνική ανάλυση.

Ο Meteor όμως το κάνει αυτό. Η υπεροχή που προσδίδει είναι καταλυτική.

Σε ότι αφορά το τουρκικό αίτημα, θα πουν όχι στα δισεκατομμύρια αυτά οι Αμερικανοί; Όχι, βέβαια.

Άλλωστε η πρόταση ήταν δική τους και όχι των Τούρκων. Οι Τούρκοι αν ήξεραν ότι σίγουρα θα έτρωγαν «πόρτα» δεν θα την έστελναν ποτέ.

Βέβαια, το τουρκικό λόμπι παρασκηνιακά έχει δουλέψει από πίσω, αλλά η πρόταση ήταν αμερικανική και έγινε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρώτον, για να «καλύψουν» τον Ρ.Τ.Ερντογάν που θα είχε σημαντικό έλλειμμα αεροπορικής ισχύος μέχρι το 2027 όταν και θα τεθεί υπό παραγωγή το τουρκικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το TF-X.

‘Ένα μαχητικό που πολύ φοβόμαστε ότι στο τέλος τον κινητήρα θα τον προσφέρουν οι δυτικοί.

Δεύτερον, για να «τα βρουν» με την Τουρκία. Μία τέτοια παραγγελία σίγουρα θα «λιώσει» τους «πάγους» μεταξύ των δύο χωρών και ούτε θα ασχοληθεί κανείς με τους S-400.

Επίσης, με την πρόταση αυτή δεν τίθεται θέμα προμήθειας του F-35 για το οποίο φοβόντουσαν οι Αμερικανοί (επισήμως) ότι θα αποκαλυφτούν οι όποιες αδυναμίες του στα «μάτια» του ραντάρ των S-400.

Τρίτον, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι ΗΠΑ το 1,5 δισ. δολάρια που χρωστάνε στην Τουρκία από την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας