Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία έχουν αναγκάσει τη Μόσχα να κατευθύνει σε νέους αγοραστές το πετρέλαιό της, ενώ έχει οδηγήσει την έξοδο από τη χώρα πολλών πολυεθνικών εταιρειών.
Μία χώρα ωστόσο πανηγυρίζει ανοικτά την εκτίναξη του διμερούς εμπορίου της με τη Ρωσία – και αυτή δεν είναι άλλη από την Τουρκία, τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.
Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Adil Karaismailoglu χρησιμοποίησε το Twitter για να γιορτάσει την αύξηση του εμπορίου οχημάτων με τη Ρωσία κατά 58% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, ως ενδειξη της οικονομικής δυναμικής της Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα μόνον παράδειγμα της ευρύτερης αύξησης των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία, που έχουν σημειώσει υψηλό οκταετίας στα 2,91 δισ. δολάρια στο α’ εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την τουρκική κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat.
Πρόκειται για καλά νέα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να αυξήσει τις τουρκικές εξαγωγές στο πλαίσιο του λεγόμενου “νέου οικονομικού μοντέλου” της χώρας του. Σίγουρα όμως ενοχλεί τους συμμάχους της Τουρκίας στο NATO, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο απομόνωσης της Μόσχας και να πλήξουν τη ρωσική οικονομία προκειμένου να τιμωρήσουν την πολεμική επιθετικότητα του Πούτιν.
Η Τουρκία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, προσπαθώντας να ισορροπήσει τη σχέση της με αμφότερες τις πλευρές στον πόλεμο. Έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλισμένα drones, την ίδια ώρα που ενθαρρύνει τις ρωσικέςς επενδύσεις και το εντελώς ζωτικό για την ίδια συνάλλαγμα το οποίο φέρνουν στη χώρα.
Πρόσφατα η Τουρκία φιλοξένησε στην Κωνσταντινούπολη συνομιλίες που οδήγησαν σε δύο συμφωνίες, μία ΟΗΕ – Ουκρανίας – Τουρκίας και μία ΟΗΕ – Ρωσίας – Τουρκίας, που επέτρεψαν στα ουκρανικά σιτηρά να ξεκινήσουν να εξάγονται διά θαλάσσης.