Η Τουρκία ετοιμάζει απόβαση νέου εξοπλισμού στα κατεχόμενα-Ετοιμάζει άμεσα νέα προέλαση!

677

Η Τουρκία προχωρεί στη στρατιωτική της ενίσχυση στα κατεχόμενα εστιάζοντας περισσότερο στον εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές, η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ενισχυθεί η παρουσία στα κατεχόμενα δεν έγινε με τη μορφή της απειλής, αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίησή της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι προετοιμάζονται για τη μεταφορά των ενισχύσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι έγιναν ήδη κινήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνδέει την ενίσχυση με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την Κύπρο. Το κάνει γνωρίζοντας πως η απόφαση αυτή των Αμερικανών δεν πρόκειται να επηρεάσει το ισοζύγιο δυνάμεων. Η κίνηση που αναμένεται να γίνει στα κατεχόμενα συνδέεται με σχεδιασμούς, που δεν είναι τωρινοί και αφορούν τόσο το μέτωπο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και τις επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η Άγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στην Κύπρο γιατί θεωρεί πως το μέτωπο, που έχει απέναντί της με την ελληνική πλευρά είναι ενιαίο. Από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, έχοντας Αθήνα και Λευκωσία στην πρίζα και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα της αλληλοστήριξης σε περίπτωση επεισοδίου. Θέλει να σπάσει το μέτωπο στην περίπτωση που θα λειτουργούσαν μαζί, ενιαία.

Η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα και στο επίπεδο των υποδομών και τούτο φαίνεται να στοχεύει την ευρύτερη περιοχή, δεν περιορίζεται, δηλαδή, στην ελληνική πλευρά.

Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η κατοχική Τουρκία έχει, όπως είναι γνωστό, αναβαθμίσει το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, και λειτουργεί ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει η κατασκευή. Έχουν γίνει, ωστόσο, όλα τα προκαταρκτικά. Πρόκειται για βάση, στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής.

Τον Απρίλιο του 2022 είχε δημοσιευθεί στην “επίσημη εφημερίδα” του ψευδοκράτους, η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχει “ενοικιαστεί” στον τουρκικό στρατό.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δύο από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όπως σημειώνεται από ειδικούς η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου. Όλοι οι σχεδιασμοί αναδεικνύουν και εν πολλοίς επιβεβαιώνουν τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας μέσω της Κύπρου.

Πρόκειται, πάντως, για ένα θέμα, που αφορά και τις χώρες της περιοχής. Προ διετίας το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναλάβει να ενημερώσει και να εξηγήσει τις κινήσεις αυτές της κατοχικής δύναμης και το πόσο επηρεάζονται οι ίδιες, με τις δύο βάσεις – ορμητήρια.

Τι φοβάται η Άγκυρα

Η ενίσχυση της στρατιωτικής μηχανής της Ελλάδος ενοχλεί την κατοχική δύναμη και το δείχνει. Αναδεικνύει τούτο μέσα και από την επιθετική της ρητορική. Η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια ήταν κατ΄ επιλογή ο φτωχός συγγενής. Δεν εξοπλιζόταν, δεν έκτιζε άμυνα. Εσχάτως, η Ελλάδα και η Κύπρος συζητούν (σύμφωνα με κάποιους υπάρχει συμφωνία), για την αγορά από το Ισραήλ του αντιαεροπορικού συστήματος “Iron Dome”. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα παρέχει σχεδόν πλήρη προστασία από αεροσκάφη και πυραύλους. Πληροφορίες αναφέρουν πως από συζητήσεις μεταξύ των τριών κρατών, φαίνεται πως ο στόχος είναι η δημιουργία μιας ομπρέλας προστασίας για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό ανησυχεί την Άγκυρα. Ενόψει της εμπλοκής κι άλλων χωρών, πέραν της Κύπρου, είναι το Ισραήλ και η Ελλάδα, δεν αναμένεται να βιώσουμε ένα φιάσκο τύπου S-300.

Θα προκαλεί η Άγκυρα ώστε η Ελλάδα να αρχίσει πρώτη τον… καυγά

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να προκαλέσει την Ελλάδα σε βαθμό που να θεωρηθεί πως πρώτη ξεκίνησε θερμό επεισόδιο. Οι πληροφορίες αυτές αξιολογούνται στην Αθήνα και εκτιμάται πως αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανόν. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Τουρκία, στα πλαίσια των προκλήσεων, ενδέχεται, για παράδειγμα, να προχωρήσει και να ανακόψει ελληνικό σκάφος, που κατευθύνεται σε νησί για ανεφοδιασμό. Τούτο προφανώς και δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική πλευρά και θα αντιδράσει. Ο Ερντογάν πιθανόν μέσα από ένα επεισόδιο να οδηγήσει τη χώρα σε αναβολή των εκλογών. Ή ενδεχομένως και να θεωρεί πως σε τέτοια περίπτωση, δηλαδή επεισοδίου, τούτο θα τον ενισχύσει εκλογικά. Είναι σαφές πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ο Τούρκος Πρόεδρος, παρουσιάζοντας την Ελλάδα “επιθετική”, προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για σύγκρουση. Αν και γνωρίζει τα δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος σε περίπτωση επεισοδίου θα έχει και η Τουρκία κόστος.

Στόχος η εξουδετέρωση του ψηφίσματος που “τσιμέντωσε” την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο μεγάλος διαχρονικός στόχος της Άγκυρας είναι η εξουδετέρωση του ψηφίσματος 186/1964, το οποίο “τσιμέντωσε” την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το κράτος. Στα πλαίσια αυτά εδώ και χρόνια “ροκανίζεται” το ψήφισμα για να υπονομευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κατοχική Τουρκία θέτοντας ψηλά στην ατζέντα το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, έχει εισέλθει σε μια πορεία προώθησης του στόχου με κάθε διπλωματικό μέσο. Φαίνεται δε να έχει συζητήσει το ζήτημα αυτό με φιλικές της χώρες.

Δεν πρέπει να θεωρείται άσχετο με τα πιο πάνω και οι κινήσεις που γίνονται για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι προσπάθειες χρόνων για να υπάρξει χωριστή συμφωνία του κατοχικού καθεστώτος με τα Ηνωμένα Έθνη για την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην κατεχόμενη περιοχή, έχει μπει σε μια άλλη βάση, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα. Μέχρι τώρα, όποτε ανανεωνόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που γίνεται κάθε έξι μήνες, η τουρκική πλευρά διαμαρτυρόταν επειδή δινόταν συγκατάθεση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το βήμα που έγινε τώρα είναι η κατάθεση προσχεδίου “Συμφωνία για το Καθεστώς Δυνάμεων” (SOFA) σε σχέση με τη λειτουργία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Το έγγραφο επέδωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Αρμόδιο για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Jean-Pierre Lacroix κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεών τους στην Νέα Υόρκη. Το έγγραφο δόθηκε και στον κ. Γκουτέρες.

Για να γίνει τούτο θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κάτι που φαντάζει σήμερα απομακρυσμένο. Τούτο, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα. Γιατί μπορεί να μη γίνει αυτό που επιδιώκουν οι Τούρκοι και είναι το μέγιστο, αλλά ενδέχεται να γίνει μισό βήμα. Για παράδειγμα, μπορεί να ανταλλαγούν επιστολές μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ψευδοκράτους για τη διευκόλυνση της δράσης της Ειρηνευτικής Δύναμης στα κατεχόμενα. Θα παρουσιαστεί πως αυτό θα εξυπηρετεί και την ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε για την προστασία των εγκλωβισμένων αλλά και για έλεγχο των κινήσεων της κατοχικής δύναμης! Την ίδια ώρα, τίθεται και θέμα τάξης για τα Ηνωμένα Έθνη επειδή ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συναντήθηκε με αξιωματούχο του ψευδοκράτους. Περαιτέρω δε, αποδέχθηκε και παρέλαβε το έγγραφο του ψευδοκράτους, το περιεχόμενο του οποίου παραβιάζει αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού.

Παράλληλα, δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να μελετά ενδεχόμενο προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μπορεί το εγχείρημα να είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας