Η Τουρκία έκλεισε την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Σουηδία και Φινλανδία

742

Επ’ αόριστον αναβολή των διαπραγματώσεων-Μέχρι εκλογές και μετά βλέπουμε.

Παγώνει η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας – Η Τουρκία σταματά τις συνομιλίες

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν επ’ αόριστον κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, δήλωσε πηγή από την Άγκυρα στο RIA Novosti.

«Κατόπιν αιτήματός μας, ο τριμερής μηχανισμός μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ακυρώθηκε επ’ αόριστον», δήλωσε η τουρκική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο.

Την είδηση της ακύρωσης μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT και αναμεταδίδει το Reuters.

Η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο αναβλήθηκε μετά από αίτημα της Άγκυρας, ανέφερε το TRT επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Λογικά, ο Ερντογάν θα “παγώσει” τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις τουρκικές εκλογές με πιθανότερο σενάριο να μην εγκρίνει ποτέ την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Και αυτό γιατί:

Θέλει να κρατά επ’ αόριστον όμηρο το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ:

  • Λόγω επικείμενου ελληνοτουρκικού επεισοδίου στο Αιγαίο
  • Λόγω παρασκηνιακών συζητήσεων με Ρωσία-Κίνα

Χρησιμοποιεί ως πρόφαση την ιστορία με τα F-16 και το κάψιμο του κορανίου στην Σουηδία.

Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Ράσμους Παλουντάν από το κόμμα Stram Kurs έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι.

Η κίνηση αυτή εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να τη χαρακτηρίζει σαφή παραβίαση των υποχρεώσεων του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψε η Σουηδία για την αποτροπή της προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου εν μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί από 28 χώρες της συμμαχίας, αλλά η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει.

Η Άγκυρα απαιτεί από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να σταματήσουν να υποστηρίζουν το PKK και να εκδώσουν ακτιβιστές που θεωρούνται στην Τουρκία ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατία. Οι τουρκικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι χωρίς την εκπλήρωση αυτών των υποσχέσεων δεν θα υπάρξει πρόοδος στην εισδοχή των βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ερντογάν προς Σουηδία: Μην περιμένετε ένταξη στο ΝΑΤΟ αν δεν σέβεστε το Ισλάμ

Η Σουηδία “δεν πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη” για ένταξή της στο ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας έντονα σε μια διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.

“Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι “αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς” αναφερόμενος στη Σουηδία.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης τη Σουηδία για φιλοκουρδικές διαδηλώσεις όπου διαδηλωτές κυμάτιζαν σημαίες κουρδικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του PKK: “Έτσι, θα αφήσετε τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αλωνίζουν και μετά θα περιμένετε τη στήριξή μας για την είσοδο στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν θα συμβεί”, είπε.

Παράλληλα, το ανώτατο θρησκευτικό όργανο της Τουρκίας, το διαβόητο Diyanet ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να κινηθεί νομικά στο εξωτερικό κατά της πρόσφατης πυρπόλησης του μουσουλμανικού ιερού βιβλίου, του Κορανίου, στη Σουηδία. Ο επικεφαλής του Diyanet Αλί Ερμπάς είπε σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα ότι οι διπλωματικοί ακόλουθοι και σύμβουλοι του σώματος σε 120 χώρες “θα προσφύγουν στα δικαστήρια”.

Ο Ερμπάς είπε ότι το Diyanet και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) σχεδίαζαν μια διαδικτυακή συνάντηση για το θέμα την Τετάρτη. “Θα υψώσουμε τη φωνή μας όχι μόνο ενάντια στο αποτρόπαιο Κοράνι που καίγεται στη Σουηδία, αλλά και ενάντια στις ισλαμοφοβικές επιθέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες”. Είπε ότι θα φτάσουν επίσης στους εκπροσώπους διαφορετικών οργανώσεων μέσω επιστολών.

“Θα δείξουμε επίσης τη στάση μας ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις στο Κοράνι και στα τζαμιά γράφοντας επιστολές σε διάφορα μέρη”, είπε ο Έρμπας.

“Όλοι οι διανοούμενοι, οι ακαδημαϊκοί, οι ακτιβιστές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα μέλη των μέσων ενημέρωσης και οι δεξιόφρονες άνθρωποι που πιστεύουν στο νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνουν προτεραιότητα στο σεβασμό της πίστης και της κοινωνικής ειρήνης στην Ευρώπη, θα πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτές τις απροκάλυπτες επιθέσεις κατά των ιερών”.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη θέλουν την υποστήριξη της Τουρκίας για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά οι ίδιες αυτές χώρες απορρίπτουν τα αιτήματα της Άγκυρας για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας”.

“Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αντίδραση και η στάση της Τουρκίας θα είναι απολύτως αναμενόμενη. Αναμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επιδείξουν τη δύναμη του κράτους προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποτρέψουν κακόβουλες πρωτοβουλίες. Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα βήματα προς εμάς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό”, είπε.

“Η Τουρκία δεν είναι εχθρική χώρα ούτε για τη Σουηδία ούτε για τη Φινλανδία. Δεν είμαστε ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως αυτές οι χώρες θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας”, είπε ο Τούρκος υπουργός.

Ωστόσο, είπε, “το να αγνοείς τις κακές και ποταπές πρωτοβουλίες είναι μια απαράδεκτη θέση”. “Σε μια τέτοια εξέλιξη, η στάση της Άγκυρας στα ζητήματα θα είναι πολύ ξεκάθαρη”, είπε, αναφερόμενος στο πρόσφατο κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, καθώς και σε άλλη μια διαδήλωση κατά την οποία κρεμάστηκε ένα ομοίωμα του Ερντογάν ανάποδα μπροστά στο δημαρχείο.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία αρχίζουν να σκέφτονται στο Ελσίνκι

Στο μεταξύ, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του, ανέφερε για πρώτη φορά πως η Φινλανδία ίσως θα πρέπει να εξετάσει την επιλογή μιας ένταξης στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Ωστόσο, σε άλλη του συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικώς στο Reuters ο ίδιος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα και αυτό δεν έχει αλλάξει, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα μιας κοινής ένταξης με την γειτονική χώρα.

“Δεν βρίσκω τον λόγο να το συζητήσουμε”, απάντησε χαρακτηριστικά ερωτηθείς αν η Φινλανδία ενδέχεται να προχωρήσει σε ένταξη χωρίς τη Σουηδία.

Σε σχόλια που έκανε, όμως, στη δημόσια τηλεόραση Yle, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πέκα Χααβίστο είπε ότι μια κοινή ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών παραμένει “η πρώτη επιλογή”, αλλά «προφανώς θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση, αν έχει συμβεί κάτι που μακροπρόθεσμα κάνει τη Σουηδία να μην μπορεί πλέον να προχωρήσει» και έκρινε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πάρει κάποιος θέση».

Ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας έκρινε ότι απαιτείται ένα διάλειμμα στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία σχετικά με τα ενταξιακά τους σχέδια.

“Χρειάζεται ένα διάλειμμα προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε και ηρεμήσουν τα πράγματα μετά την παρούσα κατάσταση, επομένως δεν θα πρέπει ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα”, είπε ο Χααβίστο σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.

“Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για καμιά-δυό εβδομάδες”, εκτίμησε.

Ο Χααβίστο είπε ότι είχε χθες, Δευτέρα, συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Σαφώς αισθάνονται την πίεση από τις επικείμενες εκλογές στα μέσα Μαΐου και εξαιτίας αυτού ο διάλογος έχει εύλογα γίνει έντονος με πολλούς τρόπους στην Τουρκία”.

NATO: Η Σουηδία ζητά εξηγήσεις για τα σχόλια του Φινλανδού ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χααβίστο, αναγκάστηκε να διευκρινίσει σήμερα σχόλιά του έπειτα από δηλώσεις που έκανε το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Yle ότι η Φινλανδία πιθανόν να αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στο NATO χωρίς την μακροχρόνια σύμμαχο και γείτονά της Σουηδία εξαιτίας της αντίθεσης της Άγκυρας στη σουηδική ένταξη.

Απαντώντας προφανώς στα σχόλια του Χααβίστο, ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Μίκο Σαβόλα έγραψε στο Twitter ότι είναι προς όφελος του NATO, της Φινλανδίας και της Σουηδίας αν οι δύο γείτονες ενταχθούν ταυτόχρονα στο NATO.

«Είναι σημαντικό να είμαστε ψύχραιμοι τώρα. Έχουμε υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη Σουηδία», έγραψε ο Σαβόλα.

Τα σχόλια του Χααβίστο προκάλεσαν επίσης ερωτήματα από την άλλη πλευρά του Βοθνιακού Κόλπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ να ζητεί περισσότερες πληροφορίες.

Στη συνέχεια ο Χααβίστο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο κοινοβούλιο για να δώσει διευκρινίσεις. Εξήγησε ότι ο στόχος παραμένει ίδιος και ότι αυτό το έχει συζητήσει τόσο με τον Μπίλστρομ όσο και με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Προσπαθούμε να το προωθήσουμε από κοινού. Ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι η προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι η Φινλανδία και η Σουηδία να γίνουν μέλη της Συμμαχίας ταυτόχρονα», είπε ο Χααβίστο.

Ο Φινλανδός υπουργός ρωτήθηκε αν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για την επικύρωση και απάντησε ότι η σύνοδος κορυφής του NATO τον Ιούλιο είναι σημαντική για την πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της Συμμαχίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας