Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε τη Δευτέρα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις απειλές του ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα «τελειώσουν τη δουλειά» εναντίον του Ιράν.
«Το να απειλεί κανείς άλλους αποτελεί και σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγκαΐ. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» εναντίον του Ιράν.
Αναφερόμενος στις εκκλήσεις του προέδρου Τραμπ για μια συμφωνία με το Ιράν, ο Baghaei είπε: «Δεν μπορείτε να απειλείτε το Ιράν από τη μία πλευρά και να ισχυρίζεστε ότι υποστηρίζεστε τον διάλογο από την άλλη». Ο Τραμπ έχει επίσης αυξήσει τις κυρώσεις στο Ιράν επαναφέροντας τη λεγόμενη «εκστρατεία μέγιστης πίεσης».
Ο Νετανιάχου προέβη στην απειλή κατά του Ιράν ενώ φιλοξενούσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή.
«Τους τελευταίους 16 μήνες, το Ισραήλ κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στον άξονα τρομοκρατίας του Ιράν. Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου Τραμπ και με την αταλάντευτη υποστήριξή σας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μπορούμε και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Ο Ρούμπιο έβαλε επίσης στο στόχαστρο το Ιράν στις δηλώσεις του προς τον Τύπο, υποστηρίζοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η «μεγαλύτερη πηγή αστάθειας στην περιοχή».
Η απειλή του Νετανιάχου ήρθε μετά από δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τους επόμενους μήνες.
Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλέστηκε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η ιδέα θα είναι να βομβαρδιστούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τεχεράνη έχει αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο. Ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε μάλιστα πρόσφατα ότι η ιρανική ηγεσία δεν θέλει πυρηνική βόμβα.
Το Ιράν έχει επίσης υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT), την οποία το Ισραήλ αρνείται να υπογράψει λόγω του μυστικού προγράμματος πυρηνικών όπλων του, το οποίο οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα.