Η Standard and Poor’s(21/4) θα αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές Ελλάδος

521

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου και ώρα 23:35 θα αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές και θα διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία BB+

Η επιχείρηση στήριξης των αμερικανών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία θα εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους έως τις εκλογές στις 21 Μαίου 2023 αλλά δεν θα είναι τόσο ουσιώδης όσο αναμενόταν….
Η Goldman Sachs η αμερικανική επενδυτική τράπεζα που έκανε χρυσές δουλειές στην Ελλάδα λόγω των προσωπικών σχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Goldman Sachs… προϊδεάζει ότι ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου 2023 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα ακόμη και σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα…αφού ήδη βαθμολογεί την Ελλάδα σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.
Η επόμενη αξιολόγηση της Standard and Poor’s για την Ελλάδα έχει οριστεί στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Ωστόσο μια αναβάθμιση της Ελλάδος εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και προεκλογικής περιόδου θα είναι ανεπίτρεπτη πέραν από κάθε άποψη.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου και ώρα 23:35 θα αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές και θα διατηρήσει αμετάβλητη την βαθμολογία BB+…
Εάν όπως αναφέρει το bankingnews υπάρξει τελικά κυβέρνηση στις 21 Μαίου με συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ σχηματίζοντας κυβέρνηση 153 βουλευτών τότε η Fitch θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade ή BBB- στις 9 Ιουνίου 2023…
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο επικοινωνιακό show παρά ουσία… κάποιες ημέρες θα σημειώνεται πάρτι στο χρηματιστήριο και μετά τέλος…
Θα έρθουν κάποιοι νέοι επενδυτές στα ομόλογα, που δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αφού διαθέτει ομόλογα σκουπίδια junk bond και μετά τέλος…
Ο εθνικός στόχος θα αποδειχθεί μια μετριότητα…

Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να μείνουν έξω από τα προεκλογικά παιχνίδια και μια εκλογική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί με ισότιμους όρους.
Συν τοις άλλοις δεν δικαιολογείται η Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade αφού ακόμη διατηρεί τις προοπτικές της οικονομίας σε σταθερές.
Θα μπορούσε να είναι ανεκτό να αναβαθμίσει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές διατηρώντας την βαθμολογία BB+ αμετάβλητη και να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα στις 20 Οκτωβρίου 2023… θα έχουν τελειώσει οι εκλογές και θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση.
Οποιαδήποτε παρέμβαση των οίκων αξιολόγησης προεκλογικώς η Standard and Poor’s στις 21 Απριλίου 2023 θα θεωρηθεί εξωθεσμική παρέμβαση.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

21 Απριλίου 2023 από Standard and Poor’s
9 Ιουνίου από Fitch
4 Αυγούστου από Scope
8 Σεπτεμβρίου από DBRS
15 Σεπτεμβρίου Moody’s
20 Οκτωβρίου από Standard and Poor’s
1 Δεκεμβρίου από Ficth

Η ελληνική εικονική κανονικότητα…

Η Ελληνική οικονομία εμφανίζεται ότι έχει εισέλθει σε κανονικότητα άπαξ και το χρέος ρυθμίστηκε, τα NPEs έφυγαν από τις τράπεζες εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς, το ΑΕΠ ανέκαμψε και τα κεφάλαια από το Πρόγραμμα Πανδημίας του Ταμείου Ανάκαμψης θα διαχυθούν στην οικονομία…
Όμως η ελληνική εικονική κανονικότητα… φαινομενικά έχει λύσει τα προβλήματα της απλά τα έχει μεταθέσει ή έχει βρει λογιστικούς τρόπους να μην εμφανίζονται… τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.

Το δημόσιο χρέος στα 400 δισεκ.

Στο δημόσιο χρέος των 400 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους.
Μαζί και ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός που έφθασε στα 49 με 50 δισεκ. τα γνωστά repos.
H κυβέρνηση και οι φορείς τις χρειάζονται συνεχώς ρευστότητα που καλύπτεται μέσω των repos ενώ μέρος της παροχολογίας επίσης έχει υποστηριχθεί από τα repos.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος στα 400,27 δισεκ. δεν είχε φθάσει ποτέ και αποτελεί ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.
Λόγω της αύξησης του ΑΕΠ το 2022 στα 192,4 δισεκ. ευρώ η σχέση χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 208%….
Το ελληνικό δημόσιο χρέος το συνθέτουν οι εξής δανειακές υποχρεώσεις.
96 δισεκ. ομόλογα κρατικά
11,8 δισεκ ευρώ έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου
303,5 δισεκ. ευρώ δανειακές υποχρεώσεις εκ των οποίων 235 δισεκ. δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης.
49 δισεκ. έχουν εκτιναχθεί τα repos που είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με ορισμένες καλές χρονιές ανάπτυξης και λόγω πληθωρισμού ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί.
Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει ότι οι πραγματικές δυνατότητες αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει το 2% σε ετήσια βάση…

Οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν… αλλά όχι 1,6 εκατ οφειλέτες των 85 δισεκ. NPEs

Με κρατική λύση τον Ηρακλή και με 17,9 – 18 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες έλυσαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ή μη εξυπηρετουμένων δανείων ύψους 85 δισεκ.
Ωστόσο ενώ οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν… δεν εξυγιάνθηκαν 1,6 εκατ οφειλέτες των 85 δισεκ. NPEs…
Για 1.600.000 έλληνες πολίτες τα 85 δισεκ κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν μείζονος σημασίας πρόβλημα…
Οι παρενέργειες αυτού του προβλήματος αγγίζει και τις τράπεζες

1)Αφού σε σύνολο 750.000 επιχειρήσεων επιλέξιμες για δανεισμό είναι μόνο 40.000 και υπό όρους.

2)Οι τράπεζες εξέδωσαν κύρια ομόλογα για τις τιτλοποιήσεις NPEs – senior bond – και έλαβαν κρατικές εγγυήσεις 18 δισεκ.
Ωστόσο τα ομόλογα αυτά εμφανίζουν ήδη ζημιές 4-5 δισεκ. ευρώ.
Εάν πωλήσουν οι τράπεζες τα κύρια ομόλογα που έχουν εκδώσει κατά 50% – όπως απαιτεί ο SSM – θα εγγράψουν ζημιές.
Επίσης λόγω των κρατικών εγγυήσεων οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διανείμουν μέρισμα ούτε να επαναγοράσουν ίδιες μετοχές… μεταξύ άλλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας