Πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι τα μέλη της συμμαχίας των 32 χωρών ενδέχεται να χρειαστεί να δαπανούν το 4% ή 5% του ΑΕΠ τους για άμυνα τα επόμενα χρόνια, ειδικά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώσουν τις δεσμεύσεις τους υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο Donald Trump.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Oana Lungescu, η οποία εργάστηκε στο ΝΑΤΟ από το 2010 έως το 2024, δήλωσε σε ημερίδα του Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο την Πέμπτη, ότι η πλειοψηφία των συμμάχων της Αμερικής στο ΝΑΤΟ δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για άμυνα.
Ωστόσο, όπως είπε, «Προφανώς, βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήμασταν, αλλά είναι το 2% αρκετό; Κάποιος από εσάς πιστεύει ότι το 2% είναι αρκετό;».
Η Oana Lungescu μιλούσε καθώς ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν την πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας με έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στις 21 Νοεμβρίου.
Η επίθεση με ICBM συνέβη μόλις λίγες μέρες μετά τις αναφορές που ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικής προέλευσης όπλα μακρού βεληνεκούς για επιθέσεις σε βάθος στη ρωσική επικράτεια, αίτημα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είχε κάνει εδώ και μήνες.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τα Συστήματα Τακτικών Πυραύλων Στρατού (ATACMS) κατά της περιοχής Bryansk της Ρωσίας στις 19 Νοεμβρίου.
Εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Lungescu είπε: «Θα έλεγα ότι θα υπάρξει μεγάλη ώθηση προς το 3% και, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να χρειαζόμαστε τον Donald Trump για να μας πει ότι πρέπει να δαπανήσουμε το 3%.
Ειλικρινά, αν υπάρξει κάποια αλλαγή ή μετριασμός στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την Ευρώπη … θα χρειαστούμε το 4% και το 5% του ΑΕΠ για άμυνα».
Τεράστια αλλαγή νοοτροπίας
Σύμφωνα με τη Lungescu, «βάσει νέας δημοσκόπησης στη Γερμανία, το 50% των ερωτηθέντων είπε ότι το 3% με 3,5% είναι περίπου σωστό να υπάρξει αυτή η αύξηση, κάτι που αποτελεί μια τεράστια, τεράστια αλλαγή νοοτροπίας για τη Γερμανία»
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Trump είχε πει στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να πληρώσουν».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο 200 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτοί είναι στα 25 δισεκατομμύρια», είπε.
«Δεν πληρώνουν ό,τι θα έπρεπε, και γελούν με την ανοησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Η ημερίδα, που διοργανώθηκε από το βρετανικό σκέψης δεξαμενής RUSI, είχε τίτλο «Η επίδραση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στην ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ο Jim Townsend, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές πολιτικές υπό την προεδρία του Barack Obama, είπε ότι η κατάσταση του κόσμου ήταν πολύ διαφορετική από τότε που ο Trump ήταν πρόεδρος το 2020, εν μέρει λόγω της σύσφιξης σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Ο Townsend δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνει τώρα ο Putin για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τους ATACMS, αλλά και για να στείλει μήνυμα στη νέα διοίκηση, “μην νομίζετε ότι είμαστε φίλοι με εσάς και θα μας πατήσετε”».
Ο Townsend δήλωσε ότι η Ρωσία είναι εξοργισμένη με τις ΗΠΑ και περιέγραψε την αντίδραση του Κρεμλίνου ως εξής: «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη Δύση.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που κάνετε και θα σας δείξουμε τη δύναμή μας γι’ αυτό.»
Ο Max Bergan, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), περιέγραψε τη σχέση μεταξύ Trump και Putin ως μια «φιλία» και προέβλεψε ότι ο γερουσιαστής Marco Rubio (Ρ-Φλόριντα) θα ήταν η επιλογή του Trump για υπουργό Εξωτερικών.
Σημείωσε ότι ο Rubio είχε ψηφίσει κατά πακέτου χρηματοδότησης 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Ο Bergan δήλωσε ότι οι διορισμοί του Trump μέχρι στιγμής για την κυβέρνησή του υποδεικνύουν ότι στη δεύτερη θητεία του, «το κουμπί γυρίζει πιο δυνατά».
«Είναι ώρα να … πάρουμε σοβαρά όσα έχει δηλώσει ο Trump για το τι θέλει να κάνει», είπε.
Πρόσθεσε ότι υπήρξαν πολλές συζητήσεις για τις προθέσεις του ηγέτη της Κίνας, Xi Jinping, με την Ταϊβάν, και ότι «υπήρχε μια κοινή φράση: ‘Πρέπει να διαβάσετε ό,τι λέει και να το πάρετε κυριολεκτικά.’ Και πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για τον Trump».
Ο Bergan δήλωσε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να αλλάξει ριζικά την πολιτική των ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Νομίζω ότι όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει βασικά μια μεγάλη αλλαγή παραδείγματος».
Η Lungescu, πρώην δημοσιογράφος από τη Ρουμανία, προέβλεψε: «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι ταραχώδη, θα είναι περίπλοκα, και ίσως υπάρξουν πολλά πράγματα που δεν θα μας αρέσουν.
«Αλλά τελικά, αν κοιτάξετε την ευθυγράμμιση μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Βόρειας Κορέας, Ιράν, αυτών των αυταρχικών κρατών, που είναι όλοι αντίπαλοι σε ό,τι πρεσβεύουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, είναι συμφέρον μας να παραμείνουμε ήρεμοι, να προγραμματίσουμε και να επενδύσουμε σε ό,τι μας ενώνει, παρά σε ό,τι μας διαιρεί», πρόσθεσε.