Η Ρωσία στο πλευρό των Χούθι-Νέα διάσταση στον πόλεμο κατά ΗΠΑ-Βρετανίας

1715

Η Ρωσία έλαβε σαφή θέση υπέρ των πολιτοφυλακών των Χούθι που ελέγχουν την Υεμένη και καταδίκασε την αμερικανο-βρετανική αεροπορική και ναυτική επιδρομή, κατηγορώντας Ουάσιγκτον και Λονδίνο ότι παραβίασαν τον διεθνή νόμο όπως αυτός ορίζεται στο καταστατικό του ΟΗΕ!

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία λαμβάνει το μέρος των Χούθι και αυτό μόνο καλό δεν είναι για τους επιτιθέμενους, αφού σημαίνει ότι η Ρωσία θα «ανταποδώσει» την βοήθεια των δυτικών στην Ουκρανία και την «αιμορραγία» που προκάλεσαν στους Ρώσους, στηρίζοντας το καθεστώς Ζελένσκι.

Και η Ρωσία μπορεί να κρατήσει εύκολα τις ισορροπίες εξαιρώντας τους στρατηγικούς συμμάχους της στην περιοχή, την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ από τις επιθέσεις των Χούθι, αλλά στηρίζοντάς τους κατά των ΗΠΑ και της Βρετανίας!

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν μεταφέρθηκε από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St NIKOLAS του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη (Empire Navigation) με σημαία Νήσων Μάρσαλ, που κατασχέθηκε χθες από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνολικά 19 ναυτικών (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας).

Οι ΗΠΑ «έχουν σηκώσει τα χέρια» και δηλώνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να απελευθερωθεί το πλήρωμα, το οποίο κατηγορείται ότι μετέφερε παράνομα πετρέλαιο στις ΗΠΑ.

Είναι το ίδιο ακριβώς πλοίο που είχε κατασχεθεί… από τις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, είχε μεταφερθεί στις ΗΠΑ, όπου το πετρέλαιο μεταφορτώθηκε σε αμερικανικά διυλιστήρια.

Τώρα μετέφερε πετρέλαιο για τις ΗΠΑ και οι Ιρανοί δηλώνουν ότι απλά πήραν πίσω το πετρέλαιο που τους ανήκει!

Δεν υπάρχει αισιοδοξία, στους γνωρίζοντες για γρήγορο επαναπατρισμό του πληρώματος (19 άτομα), βάσει της εμπειρίας από την κατάληψη των άλλων δύο τάνκερ πριν από δύο χρόνια περίπου, επίσης από τους Ιρανούς.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) πετρελαίου με φαινομενικό προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, που δεσμεύθηκαν να απαντήσουν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν εναντίον θέσεών τους ΗΠΑ και Βρετανία στη διάρκεια της νύκτας, έχουν αναπτύξει τις στρατιωτικές τους ικανότητες και πλέον στο οπλοστάσιό τους περιλαμβάνονται βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι cruise, όπως και επιθετικά drones, αλλά και UAV αναγνώρισης.

Και σίγουρα δεν θα είναι εύκολο να εξουδετερωθούν. Η Υεμένη είναι μία τεράστια χώρα, οι Χούθι πολεμούν μέσα στο περιβάλλον τους, η βοήθεια από το Ιράν είναι δεδομένη και έχουν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων και βέβαια, όπως σημειώναμε σε προγενέστερο ρεπορτάζ, η «απορροφητικότητα» των πληγμάτων των Χούθι είναι μεγάλη όπως φάνηκε στον πόλεμο κατά της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.

Άλλωστε η Ουκρανία έθεσε νέα στάνταρντς σε ότι αφορά την ικανότητα να ανταπεξέλθει μία δύναμη σε τέτοια κτυπήματα, ειδικά από την στιγμή δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις για να αξιοποιήσουν τις αεροπορικές προσβολές.

Βαλλιστικοί πύραυλοι

Στο οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνονται πύραυλοι Typhoon, μια τροποποιημένη εκδοχή των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Qadr, με βεληνεκές 1.600 με 1.900 χιλιόμετρα, εξηγεί ο Φαμπιάν Χινζ ειδικός εξοπλισμών στο International Institute for Strategic Studies.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησε το 2016 το Ιράν οι πύραυλοι αυτοί έπληξαν στόχους σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων.

Ο Μοχάμεντ Αλμπάσα, ειδικός στον όμιλο Navanti με έδρα κοντά στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ότι οι αντάρτες παρουσίασαν τους Typhonn λίγες μόνο εβδομάδες πριν την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Πύραυλοι cruise

Οι αντάρτες στην Υεμένη, που ελέγχουν μεγάλο μέρος στο βόρειο τμήμα της χώρας, διαθέτουν επίσης τροποποιημένες εκδοχές των ιρανικών πυραύλων κρουζ Qods, σύμφωνα με τον Χινζ.

Αυτοί έχουν βεληνεκές περίπου 1.650 χιλιόμετρα.

Το 2022 οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι οι Qods τους έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπού Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 1.126 χιλιόμετρα βόρεια της Υεμένης. Οι πύραυλοι αυτοί είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από τους Χούθι σε πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Εμιράτα και Σαουδική Αραβία είναι μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης έναντι των Χούθι από το 2015.

Οι αντάρτες δηλώνουν ότι κατασκευάζουν μόνοι τους drones, για τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς, χρησιμοποιούν ιρανικά εξαρτήματα τα οποία εισάγουν παρανόμως.

Εξάλλου οι Χούθι διαθέτουν επιθετικά drones Shahid-136 βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, τα οποία χρησιμοποιεί και η Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, υπογραμμίζει ο Φαμπιάν Χινζ.

Το οπλοστάσιό τους περιλαμβάνει τα Samad-3, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά βάρους 18 κιλών και έχουν βεληνεκές περίπου 1.600 χιλιόμετρα.

Με αυτά τα drones έχουν ήδη πλήξει τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κατά την διάρκεια του τρίχρονου πολέμου, στο οποίο οι σαουδαραβικές δυνάμεις και οι Εμιρατιανοί, δεν εξήλθαν νικητές.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», μετά τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Το βασίλειο παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων στην Υεμένη», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Τα drones αυτά, τα οποία οδηγούνται από GPS, “πετούν αυτόνομα ακολουθώντας τη διαδρομή που τους έχει οριστεί” προς τον στόχο τους, είχε αναφέρει το 2020 το Center for Strategic and International Studies.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας