Μήπως πρέπει να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα η Ελλάδα για να βγει από τον βούρκο του τέλματος;
Μια χώρα έντονα αποβιομηχανοποιημένη, χωρίς επάρκεια στον πρωτογενή – αγροτικό τομέα και στηριζόμενη μόνο στα δανεικά για να αναπτύσσεται εμφανίζει μισθούς Βουλγαρίας ενώ η ακρίβεια σαπίζει τον κοινωνικό ιστό.
Η Ελλάδα απέτυχε ακολουθεί ένα παρωχημένο οικονομικό μοντέλο του χθες… που δεν ανήκει στο μέλλον… δεν παράγει πραγματικό πλούτο αλλά συντηρεί ένα φθαρμένο οικονομικό μοντέλο
Ποια χώρα σχεδιάζει να επενδύσει 550 δισεκ. ευρώ… ας δει το παράδειγμα η Ελλάδα
Το 2023, στο πλαίσιο του Φόρουμ Valdai, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin είπε ότι «Η Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή δεν είναι μια εδαφική σύγκρουση: η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εδάφη, δεν ψάχνει για νέα εδάφη αρχές στις οποίες θα βασιστεί η νέα παγκόσμια τάξη».
Εκείνη την εποχή, πολλοί απλά δεν καταλάβαιναν τι σήμαινε αυτό, και κάποιοι αντιλήφθηκαν τα λόγια του Putin απλώς ως ένα όμορφο σχήμα λόγου.
Οι έξυπνοι «bookmakers», όταν υπολογίζουν τις πιθανότητες των συμμετεχόντων στον αγώνα, εξετάζουν όχι μόνο και όχι τόσο τον αριθμό των όπλων, στρατιωτών και κεφαλών, αλλά και πιο θεμελιώδεις δείκτες – τις προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική βιωσιμότητα: χωρίς το πρώτο δεν θα συμβεί το δεύτερο και χωρίς το δεύτερο δεν θα συμβεί πρώτο.
Το μέλλον έως το 2036
Την παραμονή του 2025, ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin (Μιχαήλ Μισούστιν) ενέκρινε το «Ενιαίο σχέδιο για την επίτευξη των εθνικών αναπτυξιακών στόχων έως το 2030 και για το μέλλον έως το 2036».
Αυτό το σχέδιο είναι ένα εξαιρετικό έγγραφο.
Περιλαμβάνει όχι μόνο 19 εθνικά έργα (συμπεριλαμβανομένων νέων), περισσότερα από 40 κρατικά προγράμματα, τομεακές και περιφερειακές στρατηγικές και οδικούς χάρτες, αλλά γενικά όλες τις κατευθύνσεις και τα εργαλεία της ρωσικής κυβέρνησης.
Οι 7 στόχοι σοκάρουν
Όλα αυτά στοχεύουν
στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών,
στην αύξηση του ποσοστού γεννήσεων και του προσδόκιμου ζωής,
στην οικονομική ανάπτυξη ενόψει των υφιστάμενων προκλήσεων και
στη διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας, για την οποία το σχέδιο προσδιορίζει επτά εθνικούς στόχους
1)Στη διατήρηση του πληθυσμού, την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων, την υποστήριξη των οικογενειών…
2)Στην συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων κάθε ατόμου, ανάπτυξη των ταλέντων του, ανάπτυξη μιας πατριωτικής και κοινωνικά υπεύθυνης προσωπικότητας.
3)άνετο και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης
4)περιβαλλοντική ευημερία
5)βιώσιμη και δυναμική οικονομία•
6)τεχνολογική ηγεσία
7)ψηφιακός μετασχηματισμός της κρατικής κυβέρνησης, των δήμων, της οικονομίας και της κοινωνικής σφαίρας
Θα επενδύσει 550 εκατ ευρώ
Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα διατεθούν περισσότερα από 57 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή 550 δισεκ. ευρώ.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι η εστίαση στις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης («Οι άνθρωποι είναι πρώτοι») και ο αυστηρός έλεγχος της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής του:
προσδιορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες και δείκτες για όλους τους τομείς, τα προγράμματα και τα έργα, καθώς και πρόσωπα που φέρουν προσωπική ευθύνη για τα αποτελέσματα (στην περίπτωση εθνικών έργων – εξειδικευμένοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης).
Βασικό συμπέρασμα….
Οι προσπάθειες και τα μέτρα που έλαβε η Ρωσική κυβέρνηση στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου εξωτερικής πίεσης παράγουν αποτελέσματα.
Οι εργασίες θα συνεχιστούν σε δεκαπλάσια κλίμακα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση έχουν σαφές σχέδιο, μηχανισμούς για την εκτέλεση και τον έλεγχό του, καθώς και όλους τους απαραίτητους πόρους.
Προφανώς, οι εταίροι, οι σύμμαχοι και οι φίλοι της Ρωσίας εξεπλάγησαν, για να το θέσουμε ήπια, τόσο από τα αποτελέσματα που πέτυχε η Ρωσία όσο και από τα μεγάλης κλίμακας σχέδια της, τα οποία είχαν κάτι παραπάνω από θετικό αντίκτυπο στη δυναμική των σχέσεών μας.
Ο Economist διέγνωσε με λύπη
Για παράδειγμα, μια πρόσφατη δημοσίευση του Economist διέγνωσε με λύπη: «παρά τις προσπάθειες της Δύσης να αναγκάσει την Ινδία να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, οι χώρες απλώς εμβαθύνουν τη συνεργασία τους».
Συγκεκριμένα, η Ρωσία και η Ινδία σύναψαν πρόσφατα μια σειρά συμφωνιών πετρελαίου και όπλων αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και η Δύση προσπάθησε να πείσει την Ινδία να περιορίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία από την αρχή της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Η Ινδία έχει απορρίψει με συνέπεια αυτά τα αιτήματα, με τους αξιωματούχους της να επιμένουν αυστηρά ότι το Κρεμλίνο είναι πιστός φίλος για δεκαετίες.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Mikhail Mishustin στο Βιετνάμ, υπογράφηκε μεγάλης κλίμακας συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και θαλάσσιων επικοινωνιών, καθώς και τις εμπορευματικές μεταφορές, την επέκταση της γεωγραφίας και του αριθμού των άμεσων πτήσεων, κλιμάκωση της προμήθειας πετρελαίου, LNG και των διυλισμένων προϊόντων του, ανάπτυξη νέων ενεργειακών έργων και ούτω καθεξής.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: το 2010, η Ρωσία και το Βιετνάμ υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ninh Thuan-1, αλλά τον Νοέμβριο του 2016, το Ανόι εγκατέλειψε το έργο.
Είναι πιθανό ότι οι αξιοσέβαστοι Βιετναμέζοι φίλοι και εταίροι έχουν προσελκύσει πρόσφατα ορισμένες νέες τάσεις, και τώρα το σχέδιο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού είναι και πάλι στο τραπέζι και η Ρωσία σκοπεύει να συμμετάσχει στη δημιουργία της εθνικής βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας στο Βιετνάμ ως σύνολο.
Στον σημερινό κόσμο, ο κύριος κανόνας παραμένει ο ίδιος: οι αδύναμοι νικιούνται και οι δυνατοί είναι φίλοι σε σημείο αδύνατου.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απλώς να είμαστε δυνατοί και αν κάποιος άλλος ελπίζει ότι θα σκοντάψουμε και θα πέσουμε, τότε ας υπενθυμίσουμε το ρητό: «Απλά θα περιμένετε».