Το κόμμα του Πολέμου φαίνεται ότι κερδίζει επιθετικά έδαφος… οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν στο Ουκρανικό, οι ΗΠΑ και επίσημα δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις, δεν θα είναι διαμεσολαβητές πλέον… και ο πόλεμος θα ενταθεί χωρίς καμία αμφιβολία.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν το BN – bankingnews – που προειδοποιεί εδώ και 35 ημέρες ότι δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις…
Ενώ οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα ως διαμεσολαβητής για το Ουκρανικό, εξέλιξη αναμενόμενη αφού οι διαφορές είναι χαοτικές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας… στην Βόρεια Πολωνία παρατηρήθηκε μεγάλη μετακίνηση στρατιωτών του ΝΑΤΟ με πλήθος οπλικών συστημάτων και με βάση ειδικούς… στοχεύουν στον ρωσικό θύλακα Kaliningrad, προφανώς όχι για να επιτεθούν αλλά για να αποσπάσουν την προσοχή των Ρωσικών δυνάμεων..
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι οι διαφορές Ρώσων και Ουκρανών είναι χαοτικές…
Το σχέδιο Β της Ρωσίας γρήγορο και σκληρό τέλος Ουκρανίας – Μεγάλη αντεπίθεση με 380.000 έως 450.000 στρατιώτες, εξόντωση Zelensky, έλεγχος ανατολικά του Δνείπερου
Εν τω μεταξύ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει, η Ουκρανία ανήκει στην Ρωσία όχι στην Δύση και θα υλοποιήσει το τελικό σχέδιο ή σχέδιο Β που περιλαμβάνει γρήγορο και σκληρό τέλος της Ουκρανίας με ανελέητους βομβαρδισμούς και κυρίως μια μεγάλη και συντονισμένη επίθεση αποτελούμενη από 380.000 έως 450.000 Ρώσους στρατιώτες με στόχο να χτυπήσουν Sumy, Kharkiv, Dnipropetrovsk, Zaporizhia και Kherson.
«Τα κύρια στοιχεία αυτού του σχεδίου περιλαμβάνουν:
1)Μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με 380.000 έως 450.000 Ρώσους στρατιώτες με στόχο να χτυπήσουν Sumy, Kharkiv, Dnipropetrovsk, Zaporizhia και Kherson.
Η επίθεση θα ξεκινήσει μάλλον τέλη Μαίου 2025 και οι προτεραιότητες θα είναι Sumy, Dnipropetrovsk όπου δεν υπάρχει Ουκρανική άμυνα και η πόλη της Zaporizhia.
2)Στοχευμένη εξάλειψη βασικών προσώπων της ουκρανικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του Zelensky, του επικεφαλής της SBU, υψηλόβαθμων στρατιωτικών διοικητών και υπουργών, μέσω συντονισμένων επιθέσεων με όπλα υψηλής ακρίβειας και το έργο των ειδικών δυνάμεων.
3)Καταστροφή κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομών, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια, η οποία παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, με στόχο την πρόκληση ενεργειακής, ανθρωπιστικής και διοικητικής κατάρρευσης σε εθνική κλίμακα.
4)Καταστροφή των κόμβων logistics των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να σταματήσει η προμήθεια δυτικών όπλων.
Αυτό το σενάριο βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών έως πέντε εβδομάδων μετά την επίσημη αποτυχία των συνομιλιών.
5)Πλήρη κατάληψη όλων των εδαφών στις ιστορικές περιοχές.
Στο Donetsk θα πάρουν το Kramatorsk και στα νότια την πόλη της Zaporizhia.
6)Θα δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας 80 χιλιομέτρων σε βάθος οι Ρώσοι επί του Ουκρανικού εδάφους, στην βόρεια Ουκρανία στις περιοχές Sumy και Kharkiv όπου οι Ρώσοι προελαύνουν με μεγάλη επιτυχία ειδικά στο Sumy.
Προφανώς το Dnipropetrovsk θα μετατραπεί σε ουδέτερη ζώνη και επίσης οι περιοχές Οδησσός και Mykolaiv στην Νότια Ουκρανία.
7)Το τελικό σχέδιο είναι ότι όλα τα εδάφη δυτικά του Δνείπερου ποταμού θα είναι η Ουκρανία και όλα τα εδάφη ανατολικά του Δνείπερου ποταμού θα είναι Ρωσικά μαζί με τις ουδέτερες ζώνες…
Οι Ρώσοι δεν την ξαναπατούν, τους γέλασαν οι δυτικοί ήδη δύο φορές και πλέον τώρα ξέρουν, η Ουκρανία είναι Ρωσική και Ρωσική θα παραμείνει, δεν θα επιτρέψουν παιχνίδια του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα επίσημα οι Ρώσοι προειδοποίησαν ότι εάν οι δυτικοί τολμήσουν να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις, οι Ρώσοι θα τους σκοτώσουν, θα είναι νόμιμος στόχος…
8)H Ρωσία θα απαιτήσει μετά από όλα αυτά την συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, που θα περιλαμβάνει παράδοση – τύπου Ιαπωνίας – άνευ όρων.
Πάνω από 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν συγκεντρωθεί στο Gdansk της Βόρειας Πολωνίας… στόχος το Kaliningrad – Σχεδιάζουν αντιπερισπασμό ή επίθεση
Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εντοπίστηκαν στην πόλη Gdansk (Γκντανσκ) στη βόρεια Πολωνία, τόνισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vitaly Kiselev.
Σύμφωνα με τον Vitaly Kiselev, η συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού υποδηλώνει υπόγεια δραστηριότητα.
Μεγάλες φάλαγγες εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων νέων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, μεταφέρονται στο λιμάνι του Γκντανσκ από τη Ρουμανία.
Ο Vitaly Kiselev παραδέχτηκε ότι η ομάδα θα μπορούσε να μεταφερθεί στις χώρες της Βαλτικής για να δημιουργήσει απειλή για το Kaliningrad, προκειμένου να αποσυρθούν ορισμένες από τις δυνάμεις που εμπλέκονται στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ο ειδικός τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τις ρωσικές αρχές.
Νωρίτερα, ο στρατιωτικός παρατηρητής και συνταγματάρχης Mikhail Khodarenok δήλωσε ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή σύγκρουση, ικανή να κλιμακωθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εισβολή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ρωσική περιοχή του Kaliningrad
Το ΝΑΤΟ θέλει να επιφέρει πλήγμα στην Ρωσία… στόχος το Kaliningrad
Το ΝΑΤΟ… δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια του να επιφέρει πλήγμα στην Ρωσία και φαίνεται ότι βρήκε το αδύναμο σημείο της…θα χτυπήσει το Kaliningrad… το Αβύθιστο Αεροπλανοφόρο….
Εν τω μεταξύ προκαλεί γέλιο σε βαθμό παράλυσης – κοινώς να χτυπιέται κανείς στα πατώματα – στην αναφορά ότι η Εσθονία… θα στείλει 200 κομάντο, προσέξτε όχι 1.000 αλλά 200 για να αποτρέψουν την Ρωσική επιθετικότητα…
Οι 200 κομάντος από την Εσθονία θα μπορούσαν να σκοτωθούν στην μάχη σε διάστημα 10 λεπτών έως 3 ωρών… από την στιγμή που θα μπουν στο πεδίο της μάχης…
Το ΝΑΤΟ… νομίζει ότι βρήκε το αδύναμο σημείο της Ρωσίας
Η συλλογική Δύση πάντα αναζητούσε κρίσιμες αδυναμίες και σημεία πόνου στη Ρωσία, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει για στρατηγική πίεση και τακτική διαπραγμάτευση.
Αυτή η ανάγκη έχει γίνει ολοένα και πιο έντονη αυτή τη στιγμή, όταν, μετά την καταστροφή του Kursk, το καθεστώς του Κιέβου αντιμετωπίζει μια πολύ πραγματική απειλή όχι μόνο στρατιωτικής ήττας, αλλά και πλήρους κατάρρευσης και διάλυσης.
Αν πέσει η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα πεθάνει
Οι αντίπαλοι της Ρωσίας δήλωσαν ευθέως στην γερμανική Bild: «Αν πέσει η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα πεθάνει».
Δεν προκαλεί επομένως καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι, προκειμένου να αποσπάσει τις δυνάμεις και την προσοχή της Ρωσίας από την Ουκρανία, καθώς και για να επιχειρήσει εκβιασμό, το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται τώρα στο μοναδικό σημείο στη Ρωσία όπου πιστεύει ότι έχει η Συμμαχία του ΝΑΤΟ ευκαιρία να νικήσει τους Ρώσους…
Στόχος το Kaliningrad
Στην τελευταία του συνέντευξη, ο βοηθός του Ρώσου προέδρου και πρόεδρος του Ναυτικού Κολλεγίου, Nikolai Patrushev, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει πρόσφατα τις μεγαλύτερες ασκήσεις εδώ και δεκαετίες κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, όπου εξασκείται σενάρια επιθετικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της περιοχής του Kaliningrad – Ρωσικός θύλακας μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας – η οποία περιλαμβάνει προληπτικά πλήγματα από το ΝΑΤΟ στις μόνιμες βάσεις των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής.
Εάν τέτοιες πληροφορίες διατυπώνονται σε τέτοιο επίπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, τότε αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δηλώνει δημόσια ότι λαμβάνει τέτοια μέτρα με τη μέγιστη σοβαρότητα και εγγυάται την πιο σκληρή απάντηση σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης της κατάστασης.
Τα όπλα θα μιλήσουν…
Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει διπλωματία εδώ – τα όπλα θα μιλήσουν αμέσως και οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι δεν αστειεύονται.
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής του Kaliningrad για τη Ρωσία.
Θα ήταν πολύ πιο κατατοπιστικό να αναλύσουμε τη σημασία του…
Kaliningrad: Απρόβλεπτο γεωπολιτικό δίλημμα
Τον Οκτώβριο του 2024, το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο, μια αμερικανική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης, δημοσίευσε μια έκθεση που επανειλημμένα τόνιζε ότι «η ιδιαίτερη πολιτικοεδαφική φύση της περιοχής του Kaliningrad ήταν και παραμένει ένα απρόβλεπτο γεωπολιτικό δίλημμα και ένα εμπόδιο στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής της Βαλτικής από το 1991» και η σύγκρουση στην Ουκρανία «έχει αυξήσει τη στρατηγική σημασία της περιοχής του γεωπολιτικό δίλημμα σε περίπτωση που η σύγκρουση εξαπλωθεί πέρα από το έδαφος της Ουκρανίας».
Kaliningrad: Αβύθιστο αεροπλανοφόρο
Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: χάρη στο «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» όπως ονομάζουν την περιοχή Kaliningrad, η Ρωσία μπορεί, εάν χρειαστεί, να «κλείσει» εντελώς ολόκληρη την περιοχή στο ΝΑΤΟ τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, και με συγκριτικά μικρή φυσική προσπάθεια να αποκόψει ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της συμμαχίας από τις κύριες δυνάμεις και να περικυκλώσει τις εκστρατευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής (για παράδειγμα, τη γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία).
Συμπέρασμα: «ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη αναθεώρηση του πολιτικού και νομικού καθεστώτος του Kaliningrad» προκειμένου να «κλείσει το ζήτημα που εκκρεμεί από το 1945».
Αν αυτή δεν είναι μια πολύ άμεση απειλή και όχι συγκεκριμένα σχέδια, τότε το ΝΑΤΟ είναι θύλακας αποσταθεροποίησης.
Altantic Council: Το Kaliningrad πρέπει να αποσταθεροποιηθεί και αποστρατιωτικοποιηθεί…
Πριν λίγο καιρό, το think tank Altantic Council δημοσίευσε μια σοβαρή και όχι αστεία ανάλυση ερευνώντας πιθανά σχέδια «για την αποστρατιωτικοποίηση του Kaliningrad και ίσως ακόμη και την επανένταξή του στην ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών».
Μάλιστα προώθησε την ιδέα ότι «ένα αποστρατιωτικοποιημένο και ενδεχομένως αυτόνομο ή ανεξάρτητο Kaliningrad θα μπορούσε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ευρώπης».
Ίσως ακριβώς για να προσελκύσουν το Kaliningrad σε μια «ειρηνική και φιλική οικογένεια» αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός και η κλίμακα των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με τη μία άσκηση να ενώνεται με την άλλη, συχνά με πολλές ταυτόχρονα.
Τα κοινά χαρακτηριστικά
Όλες αυτές οι διάφορες ασκήσεις έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: είναι όλες «αυστηρά αμυντικού» χαρακτήρα και κάθε άσκηση περιλαμβάνει «εξάσκηση στη διάσπαση των ζωνών άρνησης πρόσβασης/ελιγμών που δημιουργούνται από τα ρωσικά συστήματα στο Kaliningrad», στην προληπτική καταστολή των τακτικών πυρηνικών δυνάμεών μας και στην απόβαση συμμαχικών στρατευμάτων στις ακτές της περιοχής του Kaliningrad.
Η άσκηση, Baltops 2025
Η επόμενη άσκηση, Baltops 2025, θα είναι ιδιαίτερα αμυντική, με το επίσημο πρόγραμμα να περιλαμβάνει εξάσκηση σε επιχείρηση απόβασης στο Kaliningrad με τέσσερις αμφίβιες ομάδες.
Η Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού έχει ήδη αποκαλύψει την έναρξη ενός παρόμοιου «ειρηνικού» σεναρίου, συγκεκριμένα σχέδια ανατίναξης ενός ξένου πλοίου στη Βαλτική Θάλασσα με ρωσικής κατασκευής νάρκες, στη συνέχεια κατηγορώντας τη Ρωσία για αυτό και κλείνοντας την πρόσβασή της στη Βαλτική Θάλασσα με δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Και για να μην μπορεί η Ρωσία να σπεύσει γρήγορα να βοηθήσει το Kaliningrad από ξηράς, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις εργασίες για να το μετατρέψουν σε μια αδιάβατη αμυντική γραμμή.
Τα όμορφα σχέδια του ΝΑΤΟ… και οι Iskander-M
Όπως συμβαίνει συνήθως, σε όλα τα όμορφα σχέδια του ΝΑΤΟ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά… και αυτός είναι ο ρωσικός στρατός.
Σύμφωνα με την εκτίμηση δυτικών στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είναι λιγότερο εμμονικοί με τη Ρωσοφοβία, οι τακτικές πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας στο Kaliningrad από μόνες τους ακυρώνουν όλη αυτή την επικίνδυνη φασαρία.
Για παράδειγμα, ακόμη και τα συστήματα τακτικών πυραύλων Iskander-M που διατίθενται σήμερα στην περιοχή, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια της Λιθουανίας, της Λετονίας, του νότιου τμήματος της Εσθονίας, του μεγαλύτερου μέρους της Πολωνίας (συμπεριλαμβανομένης της Βαρσοβίας), των ανατολικών περιοχών της Γερμανίας, καθώς και των βορειοανατολικών περιοχών της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας.
Για να εξαλειφθούν οι ελπίδες για «προληπτική εξουδετέρωση», οι μεγάλοι πύραυλοι βρίσκονται τώρα σε υπηρεσία στη Λευκορωσία μετά από έγκαιρες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας.
Τις προάλλες, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Medvedev, σκιαγράφησε ένα πλαίσιο 100%, μιλώντας για τις δυτικές χώρες που δεν μπορούν ακόμη να ηρεμήσουν απέναντι στη Ρωσία:
Ειρήνη μέσω της δύναμης ή ειρήνη μέσω φόβου;
«Το μόνο πράγμα που τις σταματά είναι η απειλή αντιποίνων.
Η πιθανή μας απάντηση στην περίφημη αρχή τους είναι «ειρήνη μέσω της δύναμης».
«Απάντηση με τι;» ρωτάτε, αλλά η απάντηση είναι σαφής. Δυστυχώς, η απάντηση είναι μέσω του δόγματος – «ειρήνη μέσω του φόβου».
Ο φόβος εξακολουθεί να λειτουργεί. Τα υπόλοιπα είναι μηδέν».
Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος των εχθρών της Ρωσίας για το Kaliningrad είναι σωστός και ορθός, και οι Ρώσοι θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταλαγιάσει.
Η Ευρώπη σώθηκε: Η Εσθονία θα ενωθεί με την Ουκρανία
Η Ουκρανία – και όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά όλη η Ευρώπη – έχει σωθεί: Η κυβέρνηση της Εσθονίας… έχει υποσχεθεί να στείλει ένα καλά εξοπλισμένο λόχο για να βοηθήσει την Ουκρανία…
Ο λόχος αποτελείται από 200 στρατιώτες…..
Δεν ντράπηκαν καθόλου οι Εσθονοί… θα στείλουν 200 στρατιώτες για να πολεμήσουν 800.000 Ρώσους… σίγουρα είναι το ανέκδοτο του αιώνα…
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» σε μια κρίσιμη στιγμή για την τύχη της Ουκρανίας και της Ευρώπης – αρκετές ώρες αφότου οι British Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ για προβλήματα με τον σχηματισμό μιας ομάδας του «συνασπισμού των προθύμων».
Ούτε καν για τα προβλήματα, αλλά στην πραγματικότητα για την έλλειψη προοπτικών για τη συγκρότηση στην Ευρώπη ενός «στρατού σωτηρίας για την Ουκρανία», δηλαδή ενός σώματος που θα κληθεί να εγγυηθεί την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός (εάν και όταν αυτή πραγματοποιηθεί καθόλου).
Και πόσο δυνατά ξεκίνησαν όλα!
Η ιδέα της αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία προωθήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2024 από τον Γάλλο Macron και εκείνη την εποχή δεν επρόκειτο για ειρηνευτικές δυνάμεις:
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε καν τη συμμετοχή σε μάχες με τον ρωσικό στρατό.
Όλοι κατάλαβαν ότι ο Macron έπαιζε με μπλόφες, αλλά στις αρχές του 2025, η συζήτηση για την είσοδο στρατευμάτων υπό σημαία διατήρησης της ειρήνης έγινε συνηθισμένη για τους Ευρωπαίους.
Στις αρχές Μαρτίου 2025, η ιδέα της δημιουργίας ενός «συνασπισμού όσων επιθυμούν να επιτύχουν μια δίκαιη ειρήνη» προτάθηκε από τον Τσέχο Πρόεδρο το ανέλαβε αμέσως ο Βρετανός πρωθυπουργός και το έργο πήρε πρακτική μορφή.
Κατά τη διάρκεια δύο μηνών, πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις του «συνασπισμού» σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικά επίπεδα, στις οποίες ένα από τα κύρια θέματα ήταν ακριβώς ο σχηματισμός και η ανάπτυξη ενός ειρηνευτικού αποσπάσματος αλλά οι Times ουσιαστικά αποκάλυψε ότι όλα αυτά τα σχέδια κατέρρευσαν…
Κατέρρευσαν τα σχέδια αποστολής στρατευμάτων της Δύσης στην Ουκρανία
Κατά το Times έχει απλή εξήγηση.
Είναι απλό: δεν μπορούν να συγκεντρώσουν στρατό.
Έβαλαν στόχο 150-200 χιλιάδες στρατιώτες που χρειάζονται για να «συγκρατήσουν τη Ρωσία», αλλά δεν μαζεύουν ούτε 15.000 στρατιώτες.
Η Βρετανία, ως ο κύριος αγωγός της επιχείρησης, είχε την ιδέα να συγκεντρώσει 64.000 – από όλη την Ευρώπη μαζί με Βρετανούς στρατιώτες.
Αλλά οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του «συνασπισμού» δήλωσαν στους Βρετανούς ότι οι 64.000 ισούνται με 256.000 στρατιώτες, λαμβάνοντας υπόψη την εναλλαγή σε διάστημα δύο ετών.
Πάρα πολλοί – και μη ρεαλιστικά.
Όπως αναφέρουν οι Times, η απογοητευμένη υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας… είπε στους συναδέλφους της:
«Η Ρωσία έχει 800.000 ενεργούς στρατιώτες στην Ουκρανία. Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: αν δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε ούτε 64.000, αυτό είναι πραγματική αδυναμία, όχι θεωρητική αδυναμία».
Οι χώρες της Βαλτικής… είναι ποντικάκια
Οι κάτοικοι της Βαλτικής, φυσικά, είναι ειδικοί στην αδυναμία, αλλά μάταια αγανακτούν με τους συναδέλφους τους στον συνασπισμό των προθύμων.
Επειδή στην πραγματικότητα, ο συνασπισμός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και ο αριθμός των 25.000 ανθρώπων θα απαιτούσε «σοβαρές κοινές προσπάθειες», κάτι που με διπλωματικούς όρους σημαίνει «μη ρεαλιστικό».
Στην πραγματικότητα, μόνο η Βρετανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν δυνάμεις: η Βρετανία – έως 10.000 στρατιώτες, η Γαλλία – από 5.000 έως 10.000 στρατιώτες -.
Η Πολωνία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν δηλώσει σαφώς ότι δεν θα στείλουν κανέναν, ενώ η Γερμανία και η Φινλανδία είναι επίσης μάλλον αντίθετες.
Υπάρχουν, φυσικά, και οι Σκανδιναβοί, αλλά ούτε αυτοί βιάζονται να δώσουν υποσχέσεις. Αλλ
«Εάν οι μεγάλες και πυκνοκατοικημένες χώρες δεν παρέχουν τα στρατεύματά τους, τότε θα καταλήξουμε σε αδιέξοδο».
Ως αποτέλεσμα, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι το γυρνάνε και λένε θα στείλουν… εκπαιδευτές: «Βρετανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές θα σταλούν στη Δυτική Ουκρανία – έτσι θα εκπληρωθεί η υποχρέωση ανάπτυξης στρατευμάτων εντός της χώρας.
Ωστόσο, δεν θα αναπτυχθούν κοντά στην πρώτη γραμμή, δεν θα φυλάνε βασικές εγκαταστάσεις ούτε θα καλύπτουν ουκρανικά στρατεύματα».
Αλλά υπάρχουν Δυτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία τώρα, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς είναι επίσημα σε εφεδρεία.
Η Μεγάλη Μπλόφα – Ποιο ήταν λοιπόν το νόημα όλης αυτής της ιστορίας με τους «ειρηνοποιούς»;
Το γεγονός είναι ότι κανείς (εκτός από τους Βρετανούς και τις χώρες της Βαλτικής, αλλά οι τελευταίοι δεν υπολογίζονται) δεν σκόπευε στην πραγματικότητα να στείλει μόνος του ειρηνευτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ήταν όλα μια μεγάλη μπλόφα, σχεδιασμένη να ασκήσει πίεση στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, για τη Ρωσία, έστω και σε μικρότερο βαθμό, η Ρωσική θέση ότι οποιαδήποτε δυτική παρουσία στην Ουκρανία είναι κατ’ αρχήν απαράδεκτη (ούτε κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων ούτε μετά από κατάπαυση του πυρός) είναι πολύ γνωστή στην Ευρώπη και δεν έχει αλλάξει ποτέ.
Ως εκ τούτου, ο Παλαιός Κόσμος άσκησε την κύρια πίεση στον Νέο Κόσμο – προσπαθώντας ταυτόχρονα να δείξει στον Τραμπ την αποφασιστικότητά του να «υπερασπιστεί την Ουκρανία» και να πείσει την Ουάσινγκτον να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στο ευρωπαϊκό απόσπασμα.
Το γεγονός ότι ο Trump αρχικά δεν ήθελε να δώσει καμία εγγύηση -επειδή κατάλαβε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπήρχε εκεχειρία, δηλαδή καμία συμφωνία με τη Ρωσία – δεν σταμάτησε τους Ευρωπαίους.
Ήλπιζαν να επηρεάσουν τον Trump.
Και έχοντας πειστεί ότι ούτε η Ρωσία, ούτε η Αμερική άλλαζαν τις θέσεις τους, υποχώρησαν και, ουσιαστικά, εγκατέλειψαν το «ενδεχόμενο».
Επειδή στην πραγματικότητα δεν είχαν ποτέ σκοπό να εκτεθούν σε ρωσικές βόμβες, πόσο μάλλον να πολεμήσουν τη Ρωσία.
Για να μην αναφέρουμε ότι θα το κάνουμε χωρίς την Αμερική – δεν υπάρχουν ανόητοι ή με τάσεις αυτοκτονίας στην Ευρώπη.
Σε αντίθεση με την Ουκρανία, την οποία η Ευρώπη θα εγκαταλείψει την κατάλληλη στιγμή, όπως ακριβώς έχει τώρα εγκαταλείψει την ιδέα ενός «ειρηνευτικού σώματος».
Το πρόβλημα – για τον λαό της Ουκρανίας – είναι ότι η Ουκρανική ηγεσία θα το καταλάβει αυτό θα είναι ήδη πολύ αργά.
Ο Putin αρνήθηκε την εκεχειρία των ΗΠΑ στην Ουκρανία;
Κατά τη διάρκεια μακρών συνομιλιών μεταξύ του εκπροσώπου των ΗΠΑ Witkoff με τον Putin, ο Ρώσος Πρόεδρος απέρριψε την πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών κατά μήκος των σημερινών γραμμών μάχης, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.
Σύμφωνα με αυτούς, οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και απαιτείται προσωπική επικοινωνία μεταξύ Trump και Putin για να προχωρήσουν.
«Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν επίσημα όλες τις νέες περιοχές ως ρωσικές και επίσης δεν θεωρούν σωστό να περιοριστεί ο αριθμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 85.000 με 100.000 στρατιώτες από 850.000 στρατιώτες που απαιτεί η Ρωσία και να επιδιώξει να σταματήσει την προμήθεια δυτικών όπλων στο Κίεβο».
Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει, διαπραγματεύεται με την Ουκρανία την παράδοση – συνθηκολόγηση άνευ όρων και αυτό είναι εύλογο, ο Ρωσικός στρατός έχει συνθλίψει την Ουκρανία.
Λόγω αυτών των αντιφάσεων, δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για την Ουκρανία.
Πραγματιστής εταίρος
«Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος αρχικά έβλεπε τον Trump ως έναν πραγματιστή εταίρο για γεωπολιτικό διάλογο, απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από την προσέγγισή του.
Ο λόγος είναι το αυξανόμενο χάος και η συναισθηματικότητα των δημόσιων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες ο Putin θεωρεί εκδήλωση αδυναμίας και έλλειψης στρατηγικού βάθους».
O Putin, βλέπει όλο και περισσότερο τον Trump ως μια προσωπικότητα της οποίας η συναισθηματικότητα παρεμβαίνει σε σοβαρές συμφωνίες, και τους επόμενους μήνες η Ρωσία μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ, «ποντάροντας σε πιο προβλέψιμους παράγοντες».