Η Ρωσία εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ-Ο ρόλος των ελληνόκτητων τάνκερ

1276
Ο ρόλος των ελληνόκτητων τάνκερ

Παρά τις επικείμενες κυρώσεις και τις απαγορεύσεις εισαγωγών, η Ρωσία εξήγαγε ορυκτά καύσιμα αξίας 97,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις πρώτες 100 ημέρες από την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά μέσο όρο 977 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, τα ελληνόκτητα πετρελαιοφόρα έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
Image
chart of Russian fossil fuel exports since invasionchart of Russian fossil fuel exports since invasionΤο παραπάνω infographic παρακολουθεί τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου με βάση δεδομένα από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA).
Image
Η σταδιακή μείωση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ακολούθησαν περικοπές παραγωγής λόγω πανδημίας οδήγησε σε πτώση της προσφοράς.
Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά και οι χειμώνες έγιναν πιο κρύοι.
Κατά συνέπεια, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αυξανόταν ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία επιδείνωσε το σοκ στην αγορά.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.
Image
Ενώ το ρωσικό αργό πετρέλαιο αποστέλλεται με τάνκερ, ένα δίκτυο αγωγών μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 41% ​​του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ και ορισμένες χώρες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.
Από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που εξήχθησαν σε φυσικό αέριο αγωγών, το 85% πήγε στην ΕΕ.

Οι κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικών ορυκτών καυσίμων

Το μπλοκ της ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια της περιόδου των 100 ημερών.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία -μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ- ήταν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς, με μόνο την Κίνα να τους ξεπερνά.

Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, εισάγοντας σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση ημερησίως τον Μάιο — αύξηση 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ομοίως, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.
Η μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές προήλθε από την Ινδία, αγοράζοντας το 18% του συνόλου των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου των 100 ημερών.
Σημαντική ποσότητα του πετρελαίου που πηγαίνει στην Ινδία επανεξάγεται ως διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τις ρωσικές εισαγωγές.

Μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, αρκετές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας μέσω κυρώσεων στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων.
Οι ΗΠΑ και η Σουηδία έχουν απαγορεύσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, με τον μηνιαίο όγκο εισαγωγών να έχει μειωθεί κατά 100% και 99% τον Μάιο σε σχέση με την έναρξη της εισβολής, αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας