ΜΟΣΧΑ, 13 Μαρτίου. /TASS/. Η Ρωσία δεν θα λάβει μέρος στη διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, ακόμη και αν λάβει επίσημη πρόσκληση. Αυτό αναφέρεται στο σχόλιο της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Η Ρωσία δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε μια τέτοια διάσκεψη, ακόμη κι αν προσκληθεί επίσημα», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας στην εκδήλωση, η οποία φέρεται να προετοιμάζεται στην Ελβετία.
Η διπλωμάτης σημείωσε ότι «αυτό το φόρουμ θα είναι αφιερωμένο στην προώθηση της «φόρμουλας του [Ουκρανού Προέδρου] Ζελένσκι» του τελεσίγραφου, αν και οι Ελβετοί διοργανωτές του προσποιούνται ότι αναζητούν έναν κοινό παρονομαστή ειρηνευτικών πρωτοβουλιών διαφορετικών χωρών. Η Ζαχάροβα τόνισε ότι η επικείμενη διάσκεψη αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων σε μορφή της Κοπεγχάγης, οι οποίες αρχικά απαξίωσαν τον εαυτό τους και τώρα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «η Ελβετία δύσκολα μπορεί να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για διάφορες ειρηνευτικές προσπάθειες, καθώς αυτό προϋποθέτει ένα ουδέτερο καθεστώς, το οποίο η Βέρνη έχει χάσει». «Παίρνει μια ανοιχτά φιλοουκρανική θέση, ψηφίζει αντιρωσικά ψηφίσματα, εξετάζει την κατάσχεση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων μας, εντάσσεται στις παράνομες αντιρωσικές κυρώσεις, φιλοξενεί συναντήσεις για τη φόρμουλα Ζελένσκι», συνέχισε. «Τέλος, τον Ιανουάριο, διάταξη σχετικά με το ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας δεν θα πρέπει να οικοδομηθεί μαζί με τη Ρωσία, αλλά «από τη Ρωσία». Τέτοιες ενέργειες είναι ασυμβίβαστες με τις λειτουργίες διαμεσολάβησης».
Σύμφωνα με την διπλωμάτη, η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. «Ωστόσο, κάθε υπεύθυνης πρότασης για διαπραγματεύσεις πρέπει να προηγηθεί η ακύρωση από τον Zelensky του διατάγματος που απαγορεύει τη διενέργειά τους, η διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία και σαφή μηνύματα ετοιμότητας να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες πραγματικότητες και τα νόμιμα ρωσικά συμφέροντα. Η γλώσσα των τελεσιγράφων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία», κατέληξε η Ζαχάροβα.