Κυριακή, 22 Δεκ 2024

Ρωσία-dεν αναγνωρίζει το δημοψηφίσμα στην Μολδαβία-Προωθεί το διαμοιρασμό της χώρας

932

 

Η Ρωσία θεωρεί ότι δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να μην χωριστεί η Μολδαβία μεταξύ Ρωσίας και Ρουμανίας.

Δηλαδή η Υπερδνειστερία και τμήματα της Μολδαβίας στη Ρωσία μόλις απελευθερωθεί η περιφέρεια της Οδησσού και τα υπόλοιπα στη Ρουμανία.

Πλέον έχουν καταργήσει ακόμη και την έννοια της “μολδαβικής γλώσσας” και απλώς την αποκαλούν “ρουμανική” τώρα, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Έτσι λοιπόν η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Μολδαβία και προωθεί τον διαμοιρασμό της χώρας μεταξύ Ρωσίας και Ρουμανίας, αφού πρώτα φτιαχτεί ένας χερσαίος διάδρομος.

 

«Οι εκλογές στη Μολδαβία δεν ήταν ελεύθερες και τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση των ψήφων υπέρ της προέδρου, Μάγια Σάντου, και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί», ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η πλειοψηφία του 50,17% ψήφισε «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Μολδαβίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έδειξαν σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα σήμερα, Δευτέρα. Νωρίτερα, η Σάντου είχε δηλώσει ότι οι διπλές εκλογές της Κυριακής είχαν αμαυρωθεί από «πρωτοφανείς» εξωτερικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, το «όχι» κυριαρχούσε στην κούρσα, όμως η καταμέτρηση των ψήφων της διασποράς ανέτρεψε την τάση.

Η νυν πρόεδρος Σάντου επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με σχεδόν 42%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο, ρωσόφωνο πρώην εισαγγελέα, που λαμβάνει ποσοστό περίπου 26%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σχολίασε τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και το συνταγματικό δημοψήφισμα στη Μολδαβία.

«Στις 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και το συνταγματικό δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη από τις αρχές της Μολδαβίας χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές, ολοκληρωτικές μεθόδους. Ανίκανη να ανταγωνιστεί εξίσου τους πολιτικούς της αντιπάλους, η ηγεσία της Μολδαβίας χρησιμοποίησε ευρέως διοικητικούς πόρους, πραγματοποίησε καταστολές εναντίον πολιτικών της αντιπολίτευσης και στόχευσε τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η πολιτική δικαιολογήθηκε από την υποτιθέμενη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανύπαρκτη «καταστροφική επιρροή της Ρωσίας». Η χώρα μας κατηγορήθηκε αβάσιμα για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μολδαβίας και απόπειρα επηρεασμού της βούλησης των πολιτών της.

Αποκορύφωμα της μεγάλης αντιρωσικής εκστρατείας που ξεκίνησε το Κισινάου ήταν η απόφαση, με κατασκευασμένο πρόσχημα, να ανοίξουν μόνο δύο εκλογικά τμήματα στη Ρωσία, όπου, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, διαμένουν 300.000 έως 500.000 Μολδαβοί πολίτες. Εν τω μεταξύ, οργανώθηκαν περίπου 200 σταθμοί στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

Όλα αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο της απροκάλυπτης δυτικής παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία της Μολδαβίας. Πολιτικοί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια πολυάριθμων επισκέψεων στο Κισινάου, έκαναν ανοιχτή εκστρατεία για την υποστήριξη της σημερινής ηγεσίας της Μολδαβίας και του λεγόμενου ευρωπαϊκού σχεδίου της.

Τα διεθνή όργανα παρακολούθησης και οι παρατηρητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει τη διαδικασία ψηφοφορίας. Εν τω μεταξύ, τα ΜΜΕ έχουν ήδη αναφέρει πολυάριθμες παραβιάσεις και παραποιήσεις από τις αρχές, καθώς και περιπτώσεις οργανωμένης μεταφοράς ψηφοφόρων σε εκλογικά τμήματα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ακόμη και η αποστολή παρατηρητών μιας τόσο προκατειλημμένης δομής όπως το ODIHR (Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του ΟΑΣΕ δεν μπόρεσε να αγνοήσει τη δυσάρεστη κατάσταση κατά την προεκλογική περίοδο και την ημέρα των εκλογών στην ενδιάμεση έκθεση και τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της.

Με βάση την τρέχουσα καταμέτρηση ψήφων, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι απογοητευτικά για την ηγεσία της Μολδαβίας και τους δυτικούς χορηγούς της. Το σχέδιό τους για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πολίτες που κατοικούν στην ίδια τη δημοκρατία το απέρριψαν. Ένα ελαφρύ πλεονέκτημα επιτεύχθηκε μόνο μέσω της μέγιστης κινητοποίησης των ψηφοφόρων που ζουν στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σε συνδυασμό με τον άνευ προηγουμένου περιορισμό των ευκαιριών ψήφου στη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τα αποτελέσματα του σημερινού αρχηγού κράτους.

Πρέπει επίσης να επιστηθεί η προσοχή στη δυναμική της ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα. Μετά την επεξεργασία του 42,5% των πρωτοκόλλων, μόνο το 44,07% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ιδέα ένταξης στην ΕΕ, ενώ το 55,93% ήταν κατά. Όταν είχε καταμετρηθεί το 71,25% των ψηφοδελτίων, η διαφορά παρέμεινε: «υπέρ» – 44,68%, «κατά» – 55,32%. Στη συνέχεια, απροσδόκητα και ανεξήγητα για πολλούς στη Μολδαβία, το χάσμα μειώθηκε γρήγορα και μετά την επεξεργασία του 99% των πρωτοκόλλων, το τελικό αποτέλεσμα ήταν «υπέρ» – 50,3%, «κατά» – 49,7%.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί Μολδαβοί πολίτες επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, αρνούμενοι έτσι να υποστηρίξουν το απαξιωμένο σχέδιο «Ευρωπαϊκή Μολδαβία».

Οι Μολδαβοί βλέπουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την πρόσοψη της ιδέας της ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ και κατανοούν τις πραγματικές προθέσεις της Δύσης για τη χώρα τους.

Ο απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί η δημοκρατία σε μια εξαρτώμενη από το ΝΑΤΟ, ρωσοφοβική οντότητα χωρίς κυριαρχίa, να διαγράψει την εθνική ταυτότητα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία της Μολδαβίας, να επιβάλει ξένες νεοφιλελεύθερες αξίες στη μολδαβική κοινωνία και να διακόψει εντελώς τους δεσμούς με τη Ρωσία . Ο λαός της Μολδαβίας είπε «όχι» σε αυτό».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας