Η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ αναθέρμανε τις συζητήσεις για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, όμως η Ρωσία θέτει ήδη έναν πολύ σοβαρό όρο «επί της διαδικασίας» των συνομιλίων.
Το ζήτημα που θέτει η ρωσική ηγεσία δεν είναι άλλο από την ίδια την παρουσία του ληγμένου Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθότι ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει ουδεμία νομιμοποίηση ή νομιμότητα να διαπραγματευτεί οτιδήποτε…
Βόμβα: H ουκρανική βουλή μπορεί να παρακάμψει τον Zelensky και να διαπραγματευτεί απ’ ευθείας ειρήνη με τη Ρωσία
Μάλιστα, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Svetlana Zhurova, δήλωσε στο Lenta.ru ότι η ουκρανική κυβέρνηση ενδέχεται να παρακάμψει τον Volodymyr Zelensky στο ζήτημα της σύναψης ειρήνης με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την ίδια, ο κύριος ρόλος της κυβέρνησης είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού και όχι ενός προέδρου που έχει χάσει τη νομιμότητά του.
Η Zhurova υπενθύμισε ότι ο Vladimir Putin ανέφερε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά θεωρεί τη Verkhovna Rada της Ουκρανίας ως τον βασικό της συνομιλητή.
Σύμφωνα με τη βουλευτή, το Κρεμλίνο θεωρεί τον Zelensky μη νόμιμο εκπρόσωπο της Ουκρανίας.
Ωστόσο, αν
η Verkhovna Rada (ουκρανική βουλή) ενωθεί και υποστηρίξει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, η Ρωσία θα είναι έτοιμη για διάλογο.
Η Zhurova σημείωσε ότι η Rada έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τον Zelensky και να προτείνει έναν δρόμο προς την ειρήνη.
Για να το πετύχουν αυτό, οι Ουκρανοί βουλευτές πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα και θάρρος, επεσήμανε με νόημα.
Η Ρωσίδα βουλεύτρια, Svetlana Zhurova
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, διευκρίνισε ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της επιχείρηση λόγω της άρνησης της ουκρανικής πλευράς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Παρ’ όλα αυτά, ο διάλογος, σύμφωνα με τον Peskov, παραμένει ο προτιμότερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση.
To μήνυμα Putin στον Trump: Χωρίς τον παράνομο Zelensky οι διαπραγματεύσεις, αλλιώς κόλαση στην Ουκρανία μέχρι… τέλους
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του την Πέμπτη 19/12, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επανέλαβε τη διάθεση της Μόσχας για διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα διεξαχθούν με «νόμιμους» εκπροσώπους της Ουκρανίας.
Ωστόσο, αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο, σύμφωνα με τον αναλυτή Διεθνών Σχέσεων Paulo Raffone.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την παύση των εχθροπραξιών, μόνο αν αυτό οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη και όχι σε μια απλή εκεχειρία, και εφόσον το Κίεβο παρουσιαστεί πραγματικά πρόθυμο να κάνει προβεί σε συμβιβασμούς.
Σοβαρό πρόσκομμα σε διαπραγματεύσεις η νομιμότητα του Volodymyr Zelensky
«Μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία μόνο με κάποιον που είναι νόμιμος», υπογράμμισε ο Putin, αναφερόμενος στην απώλεια της… νομιμότητας του Volodymyr Zelensky στα μάτια της Μόσχας, μετά την ακύρωση των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2024.
Βέβαια, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν έχει άλλες προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις και είναι έτοιμη για συνομιλίες επί τη βάσει των Συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης του 2022, η οποία, όπως είπε, υπονομεύθηκε από τη Δύση, καθώς και στις τρέχουσες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.
«Στην Κωνσταντινούπολη το 2022, φτάσαμε ουσιαστικά σε μια συμφωνία. Τότε, για κάποιο λόγο, η Ουκρανία αρνήθηκε. Είναι σαφές γιατί – ο σύμμαχός σας, ο κ. Boris Johnson, πήγε στο Κίεβο και είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό. Αυτό κάνουν τώρα. Τελειώνουν οι Ουκρανοί που θέλουν να πολεμήσουν. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι. Είμαστε έτοιμοι. Αλλά η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και να συμβιβαστεί», επεσήμανε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος.
Aπό τη «μικρή εκεχειρία» στη «μεγάλη διαπραγμάτευση» – Το μήνυμα του Κρεμλίνου στον Trump
Η πρόσφατη δήλωση του Zelensky ότι «το Donbass και η Κριμαία δεν μπορούν να ανακαταληφθούν» δείχνει ότι το μήνυμα του Donald Trump, πως «πρέπει να διαπραγματευθείτε με στόχο εφικτά αποτελέσματα», έχει περάσει στην Ουκρανία, συμπεραίνει ο Raffone, διευθυντής του CIPI Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης γεωπολιτικών υποθέσεων με έδρα τις Βρυξέλλες, στο Sputnik.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η προθυμία του Putin να διαπραγματευτεί χωρίς προϋποθέσεις υποδεικνύει ότι ο διάλογος συνεχίζεται», σημείωσε.
Ωστόσο, ο Raffone υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο για τον Zelensky να παραμείνει στην εξουσία ενώ διαπραγματεύεται υπό αυτές τις συνθήκες, αναφερόμενος στην ισχυρή επιρροή των ακροδεξιών ριζοσπαστών στο Κίεβο, οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρύνουν τον Zelensky το 2019 όταν πρότεινε την πρόοδο των Συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνη στο Donbass.
«Είναι πολύ πιθανό ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2025 μπορεί να επιτευχθεί κάποιου είδους ‘εκεχειρία’ με τη Ρωσία, ώστε ο Zelensky να προκηρύξει εκλογές.
Και μετά βλέπουμε…
Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με τον νέο, νόμιμο αλλά και νομιμοποιημένο πρόεδρο της Ουκρανίας», τόνισε ο Raffone, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για τη Μόσχα η ύπαρξη πολιτικής νομιμότητας στο Κίεβο.
Όλα ξεκινούν από την Ουκρανία, αλλά εκτείνονται πολύ πέραν αυτής…
Τελικά, ο Raffone αναμένει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τις «παγκόσμιες διαπραγματεύσεις, για έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων, που θα γίνουν αναγκαστικά από το 2025 και μετά».
«Ο ακρογωνιαίος λίθος της Ρωσίας είναι το σύστημα του ΟΗΕ που επικεντρώνεται στο υπάρχον Συμβούλιο Ασφαλείας, εκέι όπου η συνεργασία με την Κίνα θα συνεχιστεί.
Μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την προθυμία του Putin να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump», πιστεύει ο Raffone.
Νέα πεδία συνεργασίας
Υπάρχουν επίσης άλλοι τομείς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, αν οι δύο χώρες παίξουν σωστά τα χαρτιά τους, σύμφωνα με τον Raffone.
Μεταξύ αυτών είναι το θέμα της τρομοκρατίας μέσω πολιτικών δολοφονιών, που αναδείχθηκε πρόσφατα με τη δολοφονία του Ρώσου αρχηγού των Δυνάμεων Ραδιολογικής, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας, Στρατηγού Igor Kirillov.
«Το ζήτημα των δολοφονιών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών έχει επηρεάσει αρκετές χώρες εδώ και καιρό.
Η θέση της Ρωσίας είναι ότι τέτοιες δολοφονίες είναι τρομοκρατικές ενέργειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και από άλλες χώρες.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο ίδιος ο Trump ήταν στόχος δύο δολοφονικών επιθέσεων…
Το θέμα αυτών των δολοφονιών πρέπει να αποτελεί κοινή ανησυχία και να αντιμετωπιστεί μαζί με όλες τις άλλες χώρες που έχουν επηρεαστεί.
Είναι ένα νέο πιθανό κανάλι για άμεσο διάλογο Ρωσίας-ΗΠΑ», κατέληξε ο Raffone.
ΠΗΓΗ BANKINGNEWS