Η παγκόσμια τάξη στα πρόθυρα του γκρεμού- Έκθεση «εφιάλτης» των Ισραηλινών

1052

Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα μεταβατικό σημείο, σαν να βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γκρεμού. Μετά από αυτό το σημείο, μια σειρά από κρίσεις, που θα χτυπήσουν ταυτόχρονα, θα αναδιατάξουν τη γεωπολιτική του πλανήτη, τη θέση της τεχνολογίας, την οικονομική τάξη και ποικιλία άλλων κλάδων από την υγεία μέχρι την ενέργεια. Είναι η πρώτη εκτίμηση του Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου Πληροφοριών.

Η έκθεση έγινε από το Υπουργείο Πληροφοριών με γνώμονα το είδος ανάλογων εκθέσεων που εκδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες. Ένα αντίγραφο αποκτήθηκε από την The Jerusalem Post, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γκρεμού και είναι πιθανό να χτυπηθεί από μια ποικιλία κρίσεων που θα επηρεάσουν όλες τις πτυχές της ζωής όπως την ξέρουμε.

Οι συστάσεις από μια ομάδα 8 εμπειρογνωμόνων που συνέταξαν την έκθεση αφορούν όλους τους κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με την εθνική ισχύ και ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένης, αλλά πολύ πιο πέρα από αυτή, της κλασικής στρατιωτικής ισχύος.

Αυτές οι συστάσεις επικεντρώνονται στην προώθηση βασικών γεωπολιτικών συμμαχιών, λειτουργώντας ως «γεωπολιτική και τεχνολογική γέφυρα» μεταξύ των χωρών και καλύπτοντας προληπτικά πιθανά κενά στην εθνική ανθεκτικότητα.

Μερικοί από τους «επικίνδυνους» τομείς που συζητήθηκαν ήταν η υγεία, η ενέργεια και το νερό. Η έκθεση επικεντρώνεται στο Ισραήλ, ωστόσο είναι ενδεικτική των κινδύνων που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι χώρες εν μέσω πολλαπλών και ταυτόχρονων κρίσεων σε διάφορους τομείς της ζωής.

Η κλειστή διάσκεψη για τις επιπτώσεις της κρίσης

Η έκθεση αναγνωρίζει μια σημαντική αλλαγή στο καθεστώς του Ισραήλ από τότε που εξελίχθηκε από μια ενεργειακά αδύναμη χώρα σε ενεργειακά ανεξάρτητη με την εύρεση – τις τελευταίες δεκαετίες – φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παράκτιες περιοχές της χώρας.

Οι συστάσεις παρουσιάστηκαν σε ειδική διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από όλα τα όπλα των κλάδων Άμυνας και Πληροφοριών του Ισραήλ.

Ένα πρόγραμμα της κλειστής διάσκεψης που είναι σε γνώση Jerusalem Post, αναφέρει ότι ένας ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών που δεν κατονομάζεται – που συνήθως πρόκειται για αξιωματούχους της Mossad ή της Shin Bet – συμμετείχε.

Ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του IDF Amos Yadlin, ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Yaakov Amidror, ο υπουργός Πληροφοριών Elazar Stern και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών Alex Dan καθώς και ορισμένοι ξένοι αξιωματούχοι πληροφοριών ήταν επίσης μεταξύ άλλων.

Απευθυνόμενος στη σύγκρουση με το Ιράν, ο πρώην αρχηγός πληροφοριών του IDF Amos Yadlin είπε: «Οι Ιρανοί αισθάνονται την πίεση. Αγωνίζονται απέναντι σε μια «διαρροή εγκεφάλων» και νιώθουν ότι το Ισραήλ τους έχει περικυκλώσει ακολουθώντας τις Συμφωνίες του Αβραάμ».

«Αισθάνονται ότι ο κόσμος τους ταυτίζει με «τους κακούς» και ότι δεν έχουν καταφέρει να μετριάσουν την εικόνα τους», πρόσθεσε ο Yadlin.

Ο Stern ρώτησε ρητορικά, «απλώς κοιτάμε τον ορίζοντα ή τον κοιτάμε για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε να διαμορφωθεί; Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του γραφείου μας και άλλων γραφείων. Παρέχουμε μακροπρόθεσμες πληροφορίες», το οποίο περιλαμβάνει, αλλά υπερβαίνει τα τυπικά ζητήματα ασφάλειας, προκειμένου να αναπτυχθούν συγκεκριμένες στρατηγικές για το μέλλον.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πληροφοριών Alex Dan δήλωσε ότι οι άγριες δημογραφικές τάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ορίζουν τις πολιτικές τους για την ευημερία, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κρίση για την υγεία.

«Το κράτος πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για την ενίσχυση της εθνικής ανθεκτικότητας», εξήγησε ο αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών Βίκτορ Ισραήλ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.

Κρίσεις όπως δεν τις έχουμε ξαναζήσει

Εξηγώντας τον τρόπο σκέψης πίσω από τη διατύπωση της έκθεσης για το Ισραήλ, σημείωσε ότι μέχρι τώρα, όταν υπήρχε κρίση σε μια αρένα όπως το περιβάλλον, υπήρχε μόνο περιορισμένη προσοχή. Αλλά τέτοιες διαδικασίες βρίσκονται στα πρόθυρα να περάσουν ένα οριακό σημείο όπου οι αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι πριν.

Είπε ότι οι ΗΠΑ εκδίδουν μια τέτοια έκθεση κάθε τέσσερα χρόνια και ότι το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σιγκαπούρη και μεγάλες εταιρείες όπως η RAND εκδίδουν τακτικά τέτοιες εκθέσεις και ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν πολλές από αυτές.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφοριών είπε ότι η έκθεση ήταν μια ξεχωριστή αλλαγή για το τμήμα του, το οποίο συχνά έβλεπε μπροστά σε τάσεις που απέχουν 20 χρόνια, ενώ αυτή η έκθεση πλέον είχε μικρότερη εστίαση με όριο 10 ετών.

Επιπλέον, για το Ισραήλ, είπε ότι η έκθεση εξέτασε προσεκτικά την αμοιβαία αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων τάσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς θεσμούς, η παγκόσμια υγεία, η εφοδιαστική αλυσίδα και η οικονομική ύφεση που θα μπορούσαν να έχουν σωρευτικά αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να μην είναι εύκολο για το Ισραήλ να διατηρήσει μια γεωπολιτική ισορροπία μεταξύ των θετικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς αυτές οι δυνάμεις περνούν από τον ανοιχτό ανταγωνισμό σε μεγαλύτερη σύγκρουση.

Από πολλές απόψεις, η προσδοκία ότι αυτοί οι τεκτονικοί ανταγωνισμοί θα αντικαταστήσουν τον πόλεμο με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS, είναι ένα μειονέκτημα για το Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ άκμασε όταν χώρες από όλες τις γωνιές του πλανήτη αναζήτησαν ιδέες για το πώς να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία.

Στη διάσκεψη συμμετείχε επίσης μεγάλη αντιπροσωπεία Καναδών στρατιωτικών αξιωματούχων και διπλωματών καθώς και πρεσβευτές από την ΕΕ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας