Η οικονομία του πολέμου – Η Ευρώπη βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη–των λαών της–για την Ουκρανία

553

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το πως και γιατί οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν αντιδράσει ακόμα, όταν οι ευρωπαϊκές οικονομίες καταρρέουν και οι εξωνημένοι ηγέτες τους , καλούν μονίμως τους πολίτες να βάζουν το χέρι στις τσέπες  ενισχύοντας τους ουκρανοναζί , μόνο και μόνο επειδή οι ΗΠΑ αρνούνται να δεχθούν οτιδήποτε αμφισβητεί την παγκόσμια κυριαρχία τους. Ελπίζουμε όταν οι Ευρωπαίοι καταλάβουν τι γίνεται, να μην είναι πολύ αργά… 

Π.Δ.

Σε δυσθεώρητα ύψη ανέρχεται η πολύπλευρη βοήθεια της Ευρώπης (της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης) στην Ουκρανία, εν μέσω ενδείξεων ύφεσης των ισχυρών οικονομιών της, όπως η γερμανική, οι συνέπειες της οποίας, ως συνήθως, θα φορτωθούν στις δημόσιες δαπάνες, με το «ψαλίδισμά» τους.

Η νέα έκδοση του Ukraine Support Tracker, του εργαλείου μέτρησης αυτής της βοήθειας, από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου – μια γερμανική οικονομική «δεξαμενή σκέψης» – καλύπτει τώρα την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2024, οι νέες χορηγήσεις ανήλθαν σε 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των διμερών «δωρητών», οι ΗΠΑ παραμένουν ο κορυφαίος πάροχος βοήθειας, με συνολικές χορηγήσεις 75,1 δισ. ευρώ, οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική βοήθεια ύψους 51,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν η Γερμανία (14,7), το Ηνωμένο Βασίλειο (13,1), η Ιαπωνία (9,1) και ο Καναδάς (7,2 δισ. ευρώ) σε συνολικές χορηγήσεις, για να συμπληρώσουν την κατάταξη των πέντε κορυφαίων διμερών «δωρητών».

Όσον αφορά τις συνολικές διμερείς χορηγήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ του 2021, η Δανία, η Εσθονία και η Λιθουανία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης με 1,8, 1,7 και 1,4%, αντίστοιχα.

Στο σύνολό της, η Ευρώπη, η οποία στις μετρήσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ελβετία, έχει διαθέσει συνολικά 110,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά (51,5 δισεκατομμύρια ευρώ) προορίζονται για στρατιωτική βοήθεια.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη ξεπερνά σταθερά τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τη διατιθέμενη βοήθεια.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 30 Απριλίου 2024, το προβάδισμα της Ευρώπης όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία έχει αυξήθηκε περαιτέρω, με 102 δισεκατομμύρια ευρώ σε χορηγήσεις από ευρωπαϊκές δωρήτριες χώρες και ιδρύματα σε σύγκριση με 74 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΗΠΑ (περίπου 25% λιγότερα).

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, εξακολουθούν να προηγούνται στις χορηγήσεις στρατιωτικής βοήθειας, αν και η διαφορά συρρικνώνεται.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, οι ΗΠΑ είχαν χορηγήσει 50,37 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια, 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι «κακές ειδήσεις»(για τα δυτικά σχέδια)

Πάντως, η είδηση του περασμένου Καλοκαιριού σε ό,τι αφορά στην βοήθεια προς το Κίεβο, ήταν η απόφαση της Γερμανίας να την κόψει στο μισό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέλυσε τον Ιούλιο τον προκαταρκτικό προϋπολογισμό της χώρας του για το 2025, στον οποίο η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία προβλέπεται να μειωθεί κατά το ήμισυ σε μόλις 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το POLITICO.

Μιλώντας μετά την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βασιστεί περισσότερο σε κεφάλαια από «ευρωπαϊκές πηγές», καθώς και στα προσδοκώμενα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Τον Αύγουστο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε  «πολύ ανησυχητική» και «κακή είδηση» αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης Γερμανίας.

Ο Μπορέλ τόνισε πως η Γερμανία, «σε απόλυτους όρους», κατέβαλε «τεράστια» προσπάθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντισταθεί στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από το 2022 και «μέχρι στιγμής», η συμβολή της ΕΕ στο πεδίο αυτό γίνεται «κυρίως από τη Γερμανία».

Κατά συνέπεια η προσεχής μείωση της γερμανικής βοήθειας στο Κίεβο είναι «πολύ ανησυχητική», συνέχισε. «Είναι κακή είδηση» για τους πολεμοχαρείς…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας