Η οικογένεια ύποπτου για δολοφονία του Ισαάκ πλουτίζει με ελληνική γη

252

Η απόλυτη πρόκληση και ανοχή… Ο εκ των υπόπτων για τη βάναυση δολοφονία του Τάσου Ισαάκ (11/8/1996), ο έποικος Ερχάν Αρικλί, όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει, αλλά η οικογένειά του ανεμπόδιστα πλουτίζει με κλεμμένη γη Ελληνοκυπρίων.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές αποκαλύψεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, το οποίο έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία στη δημοσιότητα για δυο ντουζίνες επιχειρηματικές οντότητες που φέρονται να έχουν καπηλευτεί με το χειρότερο τρόπο ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το Κίνημα στα γραφεία του στο κέντρο της Λευκωσίας και είχε ως κύριο ομιλητή τον αντιπρόεδρο Κυριάκο Τσιμίλλη, εκφράστηκαν οι επίσημες θέσεις των Οικολόγων για τον σφετερισμό των περιουσιών, ενώ διαβιβάστηκε στους δημοσιογράφους και κατάλογος με 24 εταιρείες που φέρονται να έκαναν παράνομα αναπτύξεις σε γη Ελληνοκυπρίων πωλώντας οικιστικές μονάδες.

Ανάμεσα σ’ αυτές τις εταιρείες βρίσκεται και η ARIKLI FAMILY, συμφερόντων της οικογένειας του 67χρονου Ερχάν Αρικλί που έχει διοριστεί ως «υπουργός μεταφορών» της ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων.

Ο κ. Τσιμίλλης διευκρίνισε ότι η λίστα με τις εν λόγω νομικές οντότητες προέκυψε μετά από έρευνα του Κινήματος, προσθέτοντας ότι η δημοσιοποίηση τους είναι «για να ξέρει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Υπηρεσίες» και κατ’ επέκταση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε ό,τι αφορά το στίγμα των τοποθετήσεων του αντιπρόεδρου του Κινήματος, ο κ. Τσιμίλλης κινήθηκε σε δυο άξονες. Από την μια, έστειλε εμμέσως το μήνυμα πως οι Οικολόγοι επικροτούν τις κυβερνητικές προσπάθειες που γίνονται τους τελευταίους μήνες κι αποσκοπούν στο να τεθεί φραγμός με τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Από την άλλη, όμως, είχε και επικριτική διάθεση, όχι τόσο για τις ενέργειες της νυν κυβέρνησης, αλλά κυρίως για τη διαχρονική απραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπροστά στο έγκλημα που διαπραττόταν σε ό,τι αφορά το περιουσιακό.

Τι απαιτούν

Την ίδια στιγμή, έστειλε το μήνυμα ότι υπάρχουν κι άλλα τα οποία θα πρέπει να γίνουν από τους νυν κυβερνώντες, φροντίζοντας να μιλήσει –ταυτόχρονα– και για τις διαχρονικές προσπάθειες των Οικολόγων να τερματιστεί το φαγοπότι σε βάρος Ελληνοκυπρίων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσιμίλλης στην κατακλείδα της αρχικής του ομιλίας ενώπιον εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στα τρία σημεία των απαιτήσεων του Κινήματος από την κυπριακή Πολιτεία εν σχέσει με το θέμα:

>> Να προχωρήσει η κυβέρνηση στην πλήρη υλοποίηση της πολιτικής ενάντια στον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Νοείται ότι οι ιδιοκτήτες ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν περιπτώσεις σφετερισμού της περιουσίας τους, είναι όμως ευθύνη της Πολιτείας να αναζητήσει στοιχεία μέσα από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Μαζί με τους τρεις συλληφθέντες (μετά από καταγγελία πολιτών) υπάρχει πληθώρα άλλων περιπτώσεων.

>> Σαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης πως δεν οικοδομείται η εμπιστοσύνη με ανοχή σε ένα τέτοιο έγκλημα, το οποίο περιγράφεται ως ποινικό αδίκημα [N.130(Ι)/2006].

>> Ενεργοποίηση των διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας για προβολή στις αντίστοιχες χώρες της νομικής και ηθικής πτυχής του θέματος με στόχο την αποθάρρυνση των υπηκόων τους για εμπλοκή σε αγορές κατεχόμενων περιουσιών.

Μάλιστα, ο κ. Τσιμίλλης, ανέφερε πως τα πιο πάνω περιλαμβάνονται και σε επιστολή που απέστειλε το κίνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Ουδέν έπραξε»

Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, αφού πρώτα «ακτινογράφησε» το πρόβλημα, μιλώντας για τις ενέργειες των «αρχών» του ψευδοκράτους σε σχέση με το περιουσιακό, μίλησε για ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων. Με βάση τα όσα είπε, τα πυρά στρέφονταν κυρίως στη διακυβέρνηση του τέως Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Είπε, αρχικά, ότι «οι εξελίξεις με τον σφετερισμό των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών πήραν τέτοια έκταση ώστε να τείνουν να προδικάσουν καθοριστικά, με τρόπο αρνητικό και μη αντιστρεπτό, την κατάσταση επί του εδάφους» και στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν την κατάσταση στη σημερινή της μορφή.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρόκειται για τους ακόλουθους:

>> Η απόφαση της ψευδοβουλής το 1995 (με «προοδευτική» πρωτοβουλία) για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε «χρήστες» κλεμμένων περιουσιών.

>> Η λειτουργία αργότερα της «Επιτροπής Αποζημιώσεων», με αμφισβητούμενη αλλά ατυχώς μη αμφισβητηθείσα νομιμότητα.

>> Η διεύρυνση της αγοράς των κλεπταποδόχων με το ξεπούλημα των περιουσιών να επεκτείνεται και σε άλλους, πέραν από εποίκους, σε Ρώσους, Ισραηλινούς, Ιρανούς καθώς και σε Ευρωπαίους.

>> Μέσα από τα πιο πάνω, ήταν μεθοδευμένη η προσπάθεια αποξένωσης των νομίμων ιδιοκτητών από τις περιουσίες τους, είτε μέσω της «Επιτροπής» που, στη συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων απαντούσε, στην πράξη εκβιαστικά, με αποζημίωση/ εξαγορά και, μάλιστα, με ευτελές ποσό έναντι της πραγματικής αξίας της περιουσίας των αιτητών.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιμίλλης έγινε επικριτικός: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, όλως περιέργως, ουδέν έπραξε για να ανακόψει αυτή την καταστροφική πορεία ούτε μερίμνησε για προστασία των νομίμων ιδιοκτητών με χρηματοοικονομικά μέτρα ώστε αυτοί να μη διολισθήσουν στην τελευταία προσφερόμενη “επιλογή”, αυτήν της “Επιτροπής”. Και δεν έφτανε μόνο αυτό! Η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ούτε όσα η κυπριακή νομοθεσία προβλέπει, ήδη από το 2006: Ποινές φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια για εκείνους που πωλούν και πέντε για αυτούς που διαφημίζουν προς πώληση ξένες περιουσίες. Είναι εντυπωσιακό πως σχετική, επαρκώς λεπτομερής ενημέρωση για τις ευθύνες των εμπλεκόμενων σε αυτό που συγκεκριμένη τροποποίηση της νομοθεσίας [Ο περί Ποινικού Κώδικα Νόμος (Κεφ.254), Ν. 130(Ι)/2006, Άρθρο 303Α] χαρακτηρίζει ως ποινικό αδίκημα περιέχεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών».

Έσπευσε να εξαιρέσει από τις επικριτικές αναφορές του την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη: «Εν πάσει περιπτώσει, σημειώνουμε με ικανοποίηση πως η παρούσα κυβέρνηση ενεργοποίησε κάποιες διαδικασίες που θα αξιολογηθούν για την επάρκειά τους με βάση την εξέλιξη της συνολικής τους πορείας. Όσοι Τουρκοκύπριοι δεν συνδέονται με το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία αντιμετωπίζουν θετικά τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης και ζητούν περισσότερα μέτρα».

Ικανοποίηση Οζ Καραχάν για κατάργηση της επιδότησης τουριστικών οργανισμών

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, ακτιβιστής, αρθρογράφος και σημερινός πρόεδρος της «Ένωσης Κυπρίων», που ήταν υποψήφιος με τους Οικολόγους στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, αναφέρθηκε στην επί σειρά ετών έμμεση επιχορήγηση τουριστικών επιχειρήσεων των κατεχομένων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει αυτή την επιδότηση.

Ανάμεσα σ’ άλλα, ανέφερε: «Είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τόσα χρόνια επιχορηγεί έμμεσα τις τουριστικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα οι οποίες, στην τεράστια πλειονότητά τους, ανήκουν σε εποίκους ή παράγοντες της ψευδοκυβέρνησης. Οι Οικολόγοι στηρίζουμε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει επιτέλους την κρατική επιδότηση σε τουριστικούς οργανισμούς όπως τον TUI οι οποίοι προωθούν τουρίστες σε ημερήσιες εκδρομές –και αγορές– στα κατεχόμενα. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Οι αντιδράσεις του κατοχικού πολιτικού κατεστημένου ήταν και γι’ αυτό το θέμα αναμενόμενες και ουδόλως θα πρέπει να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Οι αποφάσεις αυτές είναι όχι μόνο νόμιμες αλλά και ηθικά επιβαλλόμενες. Δεν πλήττουν τους Τουρκοκύπριους, αλλά το κατοχικό καθεστώς και το πολιτικό κατεστημένο που το στηρίζει».

Η αποκαλυπτική λίστα των Οικολόγων

Η λίστα με τους σφετεριστές, που είναι προϊόν έρευνας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, περιλαμβάνει τις ονομασίες των εταιρειών, στοιχεία που τις αφορούν, ονόματα συνδεδεμένων προσώπων με αυτές, αλλά και την πηγή της έρευνάς τους, από την οποία οι αρμόδιοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες.

LEWIS TRUST GROUP (David Lewis), ARKIN GROUP (Erbil Arkın, Ahmet Arkın, Sinan Arkın), ARIKLI FAMILY (Ayhan Arıklı, Erkan Arıklı), DND HOMES (Ozan Dökmecioğlu), UZUN CONSTRUCTION (Gürsel Uzun, Şefik Uzun), AVRASYA CONSTRUCTION (Fuat Karatoprak, Suat Karatoprak), ÖZOK ESTATE (Ali Özok), KIBRIS DEVELOPMENTS (Çağatay Özbirim, Harper Özbirim, Çağla Özbirim), NOYANLAR GROUP OF COMPANIES (Ahmet Noyan, Denizhan Kanatlı, Gökhan Noyan, Mustafa Noyan, Sultan Noyan), DÖVEÇ CONSTRUCTION (Burçin Döveç), NORTHERN LAND (Koral Bozkurt), AKOL GROUP (Niyazi Şanal), ÖZYALÇIN CONSTRUCTION (Yağmur Özyalçın, Yaprak Özyalçın), UMAY GROUP (Hüseyin Umay), FARZ GROUP OF COMPANIES (Erman Çitim), CARRINGTON GROUP (Şükrü Karakaya), OMAĞ GROUP OF COMPANIES (Kemal Omağ, Şaziye Omağ), 4ER CONSTRUCTION (Nihat Dörter, Metin Dörter, Begüm Dörter), LEWIS CLAYDON DEVELOPMENTS (Bryn Lewis, Alan Claydon), AROK CONSTRUCTION (Yusuf Turanlı), FAMAGUSTA CONSTRUCTION (Cafer Gürcafer), IMMOBILIEN NORD ZYPERN (Mesut Volkan), TEKCE OVERSEAS GAYRIMENKUL (Bayram Tekçe), NORTH SKY PROPERTY (Erdem Çıtıl).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας