Η Νότια Ασία αντεπιτίθεται: Ινδός πρωθυπουργός στην Αγγλία, Πακιστανός στη Σκωτία

914

Ζούμε την απαρχή Ασιατών αξιωματούχων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες-Οι αξιωματούχοι Ασιάτες παλιοί μετανάστες πολύ πιο αυταρχικοί και αντεργατικοί από τους γηγενείς ευρωπαίους!

Η διασπορά της Νότιας Ασίας έχει ενσωματωθεί στη βρετανική κοινωνία, κάνει αισθητή την παρουσία της στην επιχειρηματική ζωή και αναλαμβάνει τα ηνία στην πολιτική σκηνή.

Όταν ο έδωσε τον όρκο πίστης του στο κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2016, φόρεσε ένα χρυσοκέντητο sherwani – ένα παραδοσιακό σακάκι της Νότιας Ασίας – και ένα κιλτ. «Εγώ, ο Χούμζα Γιουσάφ, ορκίζομαι με ειλικρίνεια και αληθινή καρδιά», είπε περήφανα στα Ουρντού, «ότι θα είμαι πάντα πιστός στην Αυτής Μεγαλειότης Βασίλισσα Ελισάβετ, οπότε βοήθησέ με Θεέ μου».

Τώρα θα γράψει ιστορία με το να γίνει ο πρώτος μη λευκός αρχηγός της κυβέρνησης της Σκωτίας, μετά την εκλογή του ως ηγέτη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) τη Δευτέρα. Ο Γιουσάφ γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά οι γονείς του είναι από το Πακιστάν. Η ανάδειξή του στο κέντρο της πολιτικής σκηνής είναι μία πρόσφατη υπενθύμιση του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη Βρετανία, με πολίτες νοτιοασιατικής καταγωγής να κατέχουν ηγετικούς ρόλους στα κοινοβούλια της Βρετανίας και της Σκωτίας, σχολιάζει το CNN.

Πριν από τον 37χρονο Γιουσάφ, είδαμε τον ινδικής καταγωγής Ρίσι Σούνακ να αναδεικνύεται αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Ινδοί γονείς του είχαν έρθει στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960. Αλλά και πέρα από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ,  Leo Varadkar, του οποίου ο πατέρας είναι γιατρός γεννημένος στην Ινδία.

Η Ινδία και το Πακιστάν ήταν κάποτε το κόσμημα μιας βρετανικής αυτοκρατορίας που εκτεινόταν τόσο μακριά σε όλη την υδρόγειο που συχνά έλεγαν ότι ο ήλιος δεν θα έδυε ποτέ πάνω της. Όμως, 75 χρόνια από το τέλος του βρετανικού Raj, πολλοί σχολιαστές παρατηρούν πώς η ιστορία έκανε τον κύκλο της. Ο Σάντερ Κατουάλα, διευθυντής του think tank British Future, αποκάλεσε τον Γιουσάφ «συγγραφέα της ιστορίας» σε μια ανάρτηση στο Twitter. «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται», σχολίασε από την πλευρά της η Τζελίνα Μπέρλοου, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σκωτία, σε ανάρτησή της. «Ιστορική στιγμή για τη βρετανική πολιτική» συμπλήρωσε.

Τα πρώτα βήματα του Γιούσαφ

Ο πατέρας του Γιουσάφ γεννήθηκε στην πακιστανική πόλη Μίαν Τσάνου, στην αχανή επαρχία Παντζάμπ της χώρας που συνορεύει με την Ινδία. Η μητέρα του γεννήθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας, επίσης από οικογένεια Παντζάμπι.

Και οι δύο μετανάστευσαν στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960.

Από το 1999, η Σκωτία έχει μια αποκεντρωμένη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές, αλλά όχι όλες, αποφάσεις λαμβάνονται στο κοινοβούλιο της Σκωτίας υπό το SNP.

Σε μια συνέντευξη του 2018 στην εφημερίδα Holyrood της Σκωτίας, ο Γιούσαφ εξήγησε λεπτομερώς το πώς η οικογένεια της μητέρας του αντιμετώπισε φυλετικές διακρίσεις στην Ανατολική Αφρικής πειδή θεωρήθηκε ότι αφαιρούσε θέσεις εργασίας από τον τοπικό πληθυσμό. Η κακουχία έφτασε σε οριακό σημείο όταν η γιαγιά του δέχτηκε επίθεση με τσεκούρι, είπε. Επέζησε, αλλά η οικογένεια είχε χορτάσει.

«Ήταν καιρός να ξεφύγουμε και ξανά, ήταν λογικό γιατί υπήρχε μια βρετανική έκκληση για ανθρώπους από την Κοινοπολιτεία να έρθουν και να αναλάβουν βιομηχανικές δουλειές», είπε ο Γιουσάφ.

Γεννημένος στη Γλασκώβη το 1985, ο Γιουσάφ ήταν ένας από τους δύο μαθητές εθνοτικών μειονοτήτων που φοίτησαν στο δημοτικό της σχολείο εκείνη την εποχή. Προορισμένος από τις προσδοκίες της οικογένειας να είναι είτε λογιστής, είτε γιατρός είτε δικηγόρος, ο Γιουσάφ θυμήθηκε ότι η πιο «τρομακτική» στιγμή ήταν όταν έσπασε το καλούπι ανακοινώνοντας στους γονείς του την επιθυμία του να ασχοληθεί με την πολιτική.

«Ο μπαμπάς μου, ο οποίος είχε πραγματικά τόση προνοητικότητα, είπε ότι ζούσαμε σε μια εποχή που χρειαζόμασταν [στην κοινότητά μας] περισσότερη εκπροσώπηση και δεν είχαμε πραγματικά τίποτα», είπε στο Holyrood.

«Bhangra με γκάιντες»

Ο Γιουσάφ εντάχθηκε στο SNP ενώ ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ανέβηκε στις βαθμίδες του κόμματος, λέγοντας μέλος του κοινοβουλίου το 2011 – ο πρώτος μουσουλμάνος και μη Λευκός υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που υπηρέτησε στην κυβέρνηση της Σκωτίας.

Συχνά έχει σημειώσει ότι το δικό του υπόβαθρο είναι ένα παράδειγμα του κοινωνικά φιλελεύθερου και εθνοτικά διαφορετικού τοπίου της Σκωτίας, αναφέροντας ακόμη και ότι προέρχεται από μια κληρονομιά «bhangra και γκάιντας».

Το Bhangra είναι η παραδοσιακή λαϊκή μουσική του Παντζάμπ ενώ οι γκάιντες είναι το βασικό όργανο της Σκωτίας.

Η νίκη του κόμματος του Γιουσάφ επιβεβαιώθηκε μετά από μια εκστρατεία έξι εβδομάδων, όπου αυτός και δύο άλλοι υποψήφιοι αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον.

Την Τρίτη, το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα ψηφίσει για να εκλέξει τον έκτο πρώτο υπουργό της χώρας, μια θέση που αναμένεται να διεκδικήσει ο Γιουσάφ ως επικεφαλής του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές.

Αναλαμβάνει ένα κόμμα με πρωταρχικό στόχο να τερματίσει την τριών αιώνων ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία – κάτι που η προκάτοχός του Νικολα Στέρτζον δεν μπόρεσε να πετύχει αφού η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε επανειλημμένα τον δρόμο προς ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. «Θα είμαστε η γενιά που θα προσφέρει ανεξαρτησία για τη Σκωτία», είπε στη νικητήρια ομιλία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας