Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης θεώρησε ότι ήταν «σχετικό » να σχεδιάσει την επανέναρξη της δραστηριότητας σε μελλοντικές εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η χώρα πέρασε από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε δεκαπέντε χρόνια μετά την αποχώρηση των Πορτογάλων εποίκων το 1975.
Η Μοζαμβίκη στέλνει το πρώτο της φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου για να ανακουφίσει την Ευρώπη που διψάει για φυσικό αέριο,λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Μοζαμβίκη, μια χώρα στη νότια Αφρική, ξεκίνησε επίσημα να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φίλιππε Νιούσι. « Είναι με μεγάλη τιμή που ανακοινώνω την έναρξη της πρώτης εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου », είπε σε δήλωσή του.
Το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου παρήχθη στο υπεράκτιο εργοστάσιο Coral Sul, το οποίο διαχειρίζεται ο ιταλικός όμιλος Eni, πρόσθεσε ο Νιούσι, τονίζοντας ότι η χώρα του μπαίνει έτσι « στα χρονικά της παγκόσμιας ιστορίας». Αυτή είναι η πρώτη εξαγωγή στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης σύμβασης με τον βρετανικό κολοσσό BP, που καλύπτει τους συνολικούς όγκους LNG που παράγεται στη Μοζαμβίκη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης.
Σύμφωνα με τον Νιούσι, η χώρα του προσφέρει « ένα σταθερό, διαφανές και προβλέψιμο περιβάλλον για την πραγματοποίηση επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων ». Η πρώτη πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναπτύσσεται ανοικτά των ακτών της Αφρικής, η μονάδα υγροποίησης Coral Sur μπορεί να παράγει 3,4 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως.
«Ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης»
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, χαιρέτισε τη «σημαντική πρόοδο στη στρατηγική της εταιρείας που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ιδίως μέσω της αυξανόμενης διαφοροποίησης των προμηθειών».
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, πολλά κράτη βρίσκονται πλέον σε ανταγωνισμό για πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.Αποτέλεσμα: τα φορτία πηγαίνουν στους πλειοδότες και επιδεινώνουν την ενεργειακή κρίση σε χώρες λιγότερο πλούσιες από την Ευρώπη, όπως το Πακιστάν
Πόλεμος με τους τζιχαντιστές
Η Μοζαμβίκη διαθέτει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα μεγαλύτερα που ανακαλύφθηκαν ποτέ νότια της Σαχάρας, τα οποία ανακαλύφθηκαν στη βόρεια επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο το 2010. Μόλις αξιοποιηθούν, αυτά τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να κάνουν τη Μοζαμβίκη έναν από τους δέκα μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο.
Αλλά η πολιτική κατάσταση επί τόπου θα μπορούσε να εμποδίσει αυτό το έργο: η φτωχή επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο οπου διαμένει ισχυρή μουσουλμανική πλειονότητα, βρίσκεται στο έλεος των επιθέσεων τζιχαντιστών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, Από το 2017 έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις 4.000 άνθρωποι , σύμφωνα με στη ΜΚΟ, Acled. Η βία προκάλεσε επίσης τη φυγή 820.000 ανθρώπων. Μια μεγάλη επίθεση το 2021 στην παραλιακή πόλη της Πάλμα ανάγκασε τον γαλλικό κολοσσό TotalEnergies να αναστείλει το έργο φυσικού αερίου ύψους 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναστέλλεται επίσης ένα έργο της αμερικανικής ExxonMobil.
Από τον Ιούλιο, η Ρουάντα και οι γειτονικές χώρες της Νότιας Αφρικής έχουν αναπτύξει περισσότερους από 3.100 στρατιώτες για την υποστήριξη του στρατού της Μοζαμβίκης.
Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης θεώρησε ότι ήταν «σχετικό » να σχεδιάσει την επανέναρξη της δραστηριότητας σε μελλοντικές εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η χώρα πέρασε από έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε δεκαπέντε χρόνια μετά την αποχώρηση των Πορτογάλων εποίκων το 1975.