Η Ρωσία έθεσε ακόμη ένα στρατηγικό υπερόπλο νέας γενιάς σε υπηρεσία διευρύνοντας το χάσμα με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Τα ρωσικά υποβρύχια κλάσης Borei μεταφέρουν πλέον 16 διηπειρωτικούς RSM-56 Bulava με υπερηχητικές κεφαλές πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και, αν η Ρωσία δεχτεί πυρηνική επίθεση, τα υποβρύχια της θα μπορούν να κτυπήσουν οποιονδήποτο στόχο σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, η Ρωσία έχει θέσει σε υπηρεσία μια σειρά στρατηγικών όπλων που της δίνουν δυνατότητα πρώτου πλήγματος όπως RS-28 Sarmat, Avangard, Kh-47M2 Kinzhal, οι S-500 μπήκαν σε μαζική παραγωγή και ακολουθούν οι τορπίλες Poseidon και o πύραυλος 9Μ730 Burevestnik.
Το γεγονός αυτό, η υπεροπλία δηλαδή της Ρωσίας σε στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων στη Μόσχα την εισήγηση του ακαδημαϊκού Σεργκέι Καραγκάνοφ ο οποίος έχει ζητήσει το 2023 την χρήση τώρα τακτικών πυρηνικών όπλων ώστε να αποφευχθεί αργότερα κάτι πολύ χειρότερο: Ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πυρηνικός Πόλεμος!
Το δίλημμα της Μόσχας αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το αν πρέπει ή όχι να προχωρήσει σε ένα προληπτικό κτύπημα με τακτικά πυρηνικά όπλα. Και η κινητοποίηση των τακτικών πυρηνικών όπλων αποτελεί το Α’ Στάδιο της εισήγησης Καραγκάνοφ.
Σήμερα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, τόνισε ότι “ορισμένοι ευρω-ατλαντικοί πολιτικοί είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση για χάρη της ηγεμονίας τους (κάτι που θα φέρει τον Γ ΠΠ). Μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση είναι δυνατή εάν η Δύση το βρει βολικό και ασφαλές”.
Ο Ρώσος ακαδημαϊκός Σεργκέι Καραγκάνοφ δεν είναι κάποιο τυχαίο πρόσωπο. Ήταν πρόεδρος στο συμβούλιο εξωτερικών και αμυντικών σχέσεων, είναι ειδικός στην εξωτερική πολιτική και κοντά στο περιβάλλον Πούτιν.
Καραγκάνοφ: “Κτυπάμε τώρα με τακτικά πυρηνικά όπλα για να αποφευχθεί ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος”
Ακολουθεί ο εξής διάλογος:
Σ.Καραγκάνοφ: H απόφαση χρήσης πυρηνικών όπλων είναι μια τρομερή ηθική πρόκληση, μια τρομερή ηθική απόφαση. Ηθικά θα μας πληγώσει. Αλλά μερικές φορές πρέπει να επιλέξεις πχ να θυσιάσεις τα παιδιά για να σώσεις την ανθρωπότητα είναι μια τρομερή φιλοσοφική επιλογή. Αλλά θα επέλεγα να σώσω την ανθρωπότητα.
Ήμασταν λάθος εδώ και χρόνια που δεν σταματούσαμε την επέκταση του ΝΑΤΟ, επειδή αυτό οδήγησε στον πόλεμο. Το έλεγα εδώ και 25 χρόνια. Τώρα λέω ότι αν δεν σταματήσουμε την δυτική επέκταση και επιθετικότητα, αυτό θα οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρώτη μου πρόβλεψη ήταν σωστή όπως και πολλές άλλες.
Ελπίζω να αποφύγουμε έναν πυρηνικό πόλεμο στην Ευρώπη, όπου ήδη ένας μεγάλος πόλεμος λαμβάνει χώρα, και δεύτερο και χειρότερο, έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα πυρηνικό Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος μπορεί να τερματίσει την ανθρωπότητα.
Δημοσιογράφος: Πόσοι θα πεθάνουν;
Σ.Καραγκάνοφ: “Είναι τρομερό, είναι τρομερό ακόμη και να το σκεφτόμαστε. Αλλά πολλοί.
Δημοσιογράφος: “Περισσότεροι απ όσους πεθαίνουν τώρα αλλά λιγότεροι απ ότι θα πεθάνουν αργότερα” ;
Σ.Καραγκάνοφ: “Απόλυτα” απαντά ο Σεργκέι Καραγκάνοφ και προσθέτει:
“Aν βάλουμε αυτό το θέμα στο τραπέζι η Δύση που έχει χάσει όλη την στρατηγική της σκέψη, θα υποχωρήσει. Είναι απεγνωσμένη και ανεύθυνη. Η πολιτική ηγεσία των δυτικών χωρών διαλύεται εδώ και δεκαετίες.
Δημοσιογράφος: “Και το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ δεν θα ενεργοποιηθεί”;
Σ.Καραγκάνοφ: Είμαι ιστορικός πυρηνικής στρατηγικής και γνωρίζω ότι αφού η ΕΣΣΔ απέκτησε αξιόπιστες ικανότητες αντεκδίκησης (δεύτερου κτυπήματος), οι ΗΠΑ δεν σκέφτηκαν ποτέ σοβαρά να επιτεθούν στην ΕΣΣΔ.
Είμαι σίγουρος ότι αν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την άμυνα της Ευρώπης, αυτό σημαίνει ότι είναι τρελός και ότι μισεί τις ΗΠΑ.
Γνωρίζουμε ότι η ελίτ στις ΗΠΑ βρίσκεται σε φάση διάλυσης και δεν ξέρουμε παρόλ’ αυτά ποιος τρελός θα εγκατασταθεί σε 5 ή 8 χρόνο στο Λευκό Οίκο”.
Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα όπλο μεγάλης εμβέλειας αν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία χρησιμοποιώντας τους Ουκρανούς ως τροφή για τα κανόνια. Οι Ουκρανοί εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από τη Δύση. Η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Αργά ή γρήγορα η Δύση θα τιμωρηθεί γι αυτό.
Δημοσιογράφος: Θα χρησιμοποιήσει ο Β.Πούτιν τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον Ευρωπαϊκών χωρών;
Σ.Καραγκάνοφ: Ελπίζω να μη χρειαστεί να το κάνει. Αλλά αν ήμουν στη θέση του θα το έκανα.
Δείτε το απόσπασμα
Russian Academic Sergey Karaganov: Using Tactical Nuclear Weapons against European Countries Will Prevent WWIII; If I Were in Putin’s Shoes, I Would Do It; the U.S. Will Not Come to Europe’s Rescue #Russia #Ukraine pic.twitter.com/XJIpDO4Tqt
— MEMRI (@MEMRIReports) June 29, 2023
‘How many would die in a tactical nuclear missile attack?’ @afshinrattansi asks Sergey Karaganov, author of the ‘A Difficult But Necessary Decision Article’
FULL INTERVIEW: https://t.co/6WheR7IiCU pic.twitter.com/dmlocEVpDa
— Going Underground (@GUnderground_TV) June 29, 2023
Bulava: O διηπειρωτικός πύραυλος τέθηκε σε υπηρεσία στo ρωσικό Ναυτικό
Η Ρωσία έθεσε σε υπηρεσία τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής σχεδιαστής του πυραύλου, Γιούρι Σολομόνοφ, «ως βασικό στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου».
Η επίσημη θέση σε υπηρεσία ανακοινώθηκε με διάταγμα της 7ης Μαΐου, την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο.
Ο πύραυλος Bulava, που μπορεί να ενσωματώσει πυρηνικές κεφαλές, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και έχει σχεδιαστεί για να εξοπλίζει τα ρωσικά υποβρύχια κλάσης Borei.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το νέο πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο «Emperor Alexander III» εκτόξευσε έναν πύραυλο Bulava, στη Λευκή Θάλασσα ανοιχτά της βόρειας Ρωσίας και χτυπώντας έναν στόχο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.
Ο ρωσικός στόλος της Βόρειας Θάλασσας και του Ειρηνικού περιλαμβάνει πλέον επτά υποβρύχια Borei και το καθένα μεταφέρει 16 Bulava.
Ο Σολομόνοφ είναι επικεφαλής σχεδιαστής στο Ινστιτούτο Θερμικής Μηχανικής της Μόσχας που ανέπτυξε επίσης τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Topol-M και Yars.
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ο Bulava έχει βεληνεκές 8.300 χιλιόμετρα (κατ’ άλλες πηγές 9.000 χλμ).
Φέρει 10 υπερηχητικές κεφαλές χωρητικότητας 100-150 κιλοτόνων η καθεμία -πολλαπλά ανεξάρτητα οχήματα επανεισόδου- ή MIRV, ικανά να πλήξουν με πυρηνικές κεφαλές διαφορετικούς στόχους.
Όλη η συνέντευξη