Η Λευκορωσία μπαίνει Ουκρανία-Η Ρωσία παρέδωσε πυρηνικές βόμβες στoν Α.Λουκασένκο

882
Η Λευκορωσία μπαίνει Ουκρανία

Aλλάζει όλη η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και ιδιαίτερα το πυρηνικό δόγμα καθώς ο  πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μαχητικά αεροσκάφη Su-24 που διαθέτει η χώρα του, έχουν τροποποιηθεί για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η Λευκορωσία δεν διέθετε επιχειρησιακά Su-24 ούτε πυρηνικές κεφαλές. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα έχει παραδώσει πυρηνικές βόμβες στο Μινσκ.

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε επίσης ότι το Μινσκ θα αντιδράσει άμεσα αν η Δύση προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα.

Η κίνηση αυτή έρχεται να συγχρονιστεί με το σχέδιο Β.Πούτιν: Η Λευκορωσία θα εισέλθει στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και θα σφίξει περαιτέρω την κατάσταση στον Διάδρομο Suwalki στον δρόμο προς το Καλίνινγκραντ και τη Βαλτική.

Αν οι Πολωνοί επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τις λευκορωσικές δυνάμεις στον δρόμο προς την Ουκρανία και συγκεκριμένα προς Λβιβ και Κίεβο, τότε θα ακολουθήσει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

“Δεν θα σας σώσει τίποτα”

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει να εκσυγχρονίσει τα στρατιωτικά αεροσκάφη της Λευκορωσίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι αν προκαλέσουν μια κλιμάκωση, δεν θα τους σώσουν ούτε τα ελικόπτερα, ούτε τα αεροπλάνα» φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο.

«Όλα είναι έτοιμα» δήλωσε, αναφερόμενος στις εργασίες τροποποίησης των στρατιωτικών αεροσκαφών ώστε να μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

«Δεν είναι καλή ιδέα να κλιμακωθούν τα πράγματα με την Λευκορωσία επειδή αυτή θα μπορούσε να είναι μια κλιμάκωση με τον Ενωσιακό Κράτος ( Ρωσίας και Λευκορωσίας) το οποίο έχει πυρηνικά όπλα.

Εάν αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα … η απάντηση θα είναι άμεση», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Α.Λουκασένκο μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων

Α.Λουκασένκο: “Nα είμαστε έτοιμοι για χρήση πυρηνικών”

Προ μηνών, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο,κάλεσε το Κρεμλίνο να «είναι έτοιμο» για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Α.Λουκασένκο είπε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία δεν έχουν ακόμη “ισοφαρίσει” την εκπαίδευση της δυτικής αεροπορίας στη χρήση πυρηνικών όπλων, έχουν κάνει μόνο «μισό βήμα».

«Πετάνε, εκπαιδεύονται. Γιατί εκπαιδεύονται, γιατί κουβαλούν εκπαιδευτικές πτήσεις με αεροσκάφη που μπορεί να φέρουν πυρηνικά; Για να βάλουν αύριο μια πυρηνική βόμβα στο αεροπλάνο και να την ρίξουν εκεί που πρέπει. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ακόμη δώσει την απάντηση .

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποθήκες πυρηνικών πυρομαχικών στη Λευκορωσία, αλλά πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων και «να κρατήσει στεγνή την πυρίτιδα».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πιστεύουμε. Αλλά πρέπει να κρατήσουμε το μπαρούτι στεγνό σε όλη την επιφάνεια. Και δεν χρειάζεται να κοροϊδεύουμε, να φωνάζουμε ότι ο Πούτιν έχει καταλάβει τη Λευκορωσία, κάνει ότι θέλει. Έχουμε μια μαζεμένη, λογική πολιτική των δύο κρατών, για την οποία ευθύνονται πρώτα απ’ όλα ο Μακέι και ο Λαβρόφ», είπε.

Τι προηγήθηκε – Η Λευκορωσία άλλαξε το Σύνταγμα της

Στις 27 Δεκεμβρίου 2021, η Λευκορωσία δημοσίευσε προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμά της και τις υπέβαλε για δημόσια διαβούλευση.

Το νέο Σύνταγμα της Λευκορωσίας τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου. Οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν στη Λευκορωσία να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της για πρώτη φορά από το 1996.

“Προσφέρω στον Β.Πούτιν την επιστροφή των πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία” είχε πει.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία ακύρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Λευκορωσία βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994, το οποίο κωδικοποίησε το καθεστώς απο-πυρηνικοποίησης βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

Οι αλλαγές εξάλειψαν επίσης την ουδετερότητα της χώρας, η οποία ήταν μέρος της στρατηγικής της θέσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι περισσότερες από τις πρώην εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων της Λευκορωσίας, στέγαζαν και εκτόξευαν σοβιετικούς πυραύλους SS-25. Αυτές παραμένουν στη θέση τους και είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Οι εργασίες για την αποπυρηνικοποίηση της Λευκορωσίας πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος Μείωσης Απειλών, γνωστό και ως Πρόγραμμα Nunn-Lugar, που έχει σχεδιαστεί για τη διαφύλαξη και την εξάλειψη των πρώην σοβιετικών πυρηνικών όπλων και της σχετικής υποδομής.

Στη συνέντευξη στο Russia Today, ο Λουκασένκο είχε πει ότι ποτέ δεν θα είχε εγκαταλείψει το δικαίωμα της Λευκορωσίας στα πυρηνικά όπλα υπογράφοντας το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, εάν υπήρχε οποιοσδήποτε τρόπος να το αποφύγει.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν του άσκησε προσωπική πίεση να συμμορφωθεί και να επιστρέψει τα SS-25 στη Ρωσία.

Όλα οι πύραυλοι SS-25 και οι πυρηνικές τους κεφαλές επιστράφηκαν τον Νοέμβριο του 1996.

Ο Λουκασένκο συνέχισε δηλώνοντας ότι σε πείσμα της πίεσης των ΗΠΑ δεν κατέστρεψε τις τοποθεσίες αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων SS-25. Θυσίασε μόνο μία τοποθεσία αφήνοντας ανέπαφες 81 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων SS-25.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λουκασένκο κινήθηκε γρήγορα για να αφαιρέσει τους σχετικούς περιορισμούς από το σύνταγμα της Λευκορωσίας. Το ισχύον σύνταγμα (άρθρο 18, παράγραφος 2) έχει ως εξής:

“Η Δημοκρατία της Λευκορωσίας στοχεύει να καταστήσει την επικράτειά της ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά και να καταστήσει το κράτος ουδέτερο”.

Πλέον αυτό δεν διαγράφηκε και τώρα η Λευκορωσία έχει ξανά πυρηνικούς πυραύλους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας