Στον «θάνατο του εμποράκου» στρέφεται και επίσημα η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά το περιβόητο «σχέδιο Πισσαρίδη». Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο δίνει φορολογικά κίνητρα στις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και κυρίως στην απορρόφηση μικρών εταιριών της χώρας μας από μεγαλύτερες.
Μία από τις βασικές παραμέτρους της παρέμβασης θα είναι η απλοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου, καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που κρατούν από τη δεκαετία του 1970. Με διατάξεις του νομοσχεδίου θα δοθούν υψηλότερα φορομπόνους για την απορρόφηση μικρών εταιριών από μεγαλύτερες, αλλά και κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει μείωση φόρου κατά 30%-50% στην εταιρία που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση για εννέα χρόνια. Σημαντικά φορολογικά αλλά και χρηματοδοτικά θα είναι και τα κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω της συνεργασίας μεγαλύτερων εταιριών με νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στην «ομπρέλα» των κινήτρων σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν όχι μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.ά., προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να αναπτυχθούν περαιτέρω, καθώς οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο και για ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως δέκα εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.