Η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει 40,39% της Εθνικής-Τράπεζας σε στρατηγικό επενδυτή

737

Αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης ως προς την «ιδιωτικοποίηση» της Εθνικής τράπεζας.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές ενώ αρχικά σχεδιαζόταν η διάθεση μέσω placement δηλαδή πώλησης μετοχών ως πακέτο σε προσυμφωνημένο επενδυτή ή επενδυτές έως το 20% του μετοχικού κεφαλαίου, υπάρχουν εισηγήσεις να διατεθεί όλη η συμμετοχή του 40,39% αντί 2,5 δισεκ. ευρώ.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να προσελκύσει η Εθνική τράπεζα στρατηγικό επενδυτή και όχι απλά επενδυτές που απλά θα είναι κάτοχοι μετοχών.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία ορισμένων – έχει μέχρι τώρα πράξει ορθά.
Ασκεί έλεγχο και διατηρεί veto για ορισμένα θέματα όπως ορίζονται από τον νέο νόμο που διέπει το Ταμείο.
Η παρουσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που υπάγεται στον ESM και εκπροσωπεί το κράτος δεν λειτούργησε ως τροχοπέδη στην Εθνική.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σπάει την αντίληψη ότι όπου υπάρχει κράτος… τίποτε δεν λειτουργεί σωστά.
Λόγω της παρουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Εθνική τράπεζα ήταν η δεύτερη πιο κερδοφόρα τράπεζα στην Ελλάδα το 2022 και θα είναι επίσης έντονα κερδοφόρος και το 2023.
Ο μύθος ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος λειτουργεί ως ανάχωμα… καταρρίφθηκε.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι στρατηγικός επενδυτής.
Το bankingnews σε ανύποπτο χρόνο έχει προτείνει το ΤΧΣ να μετατραπεί σε ελληνικό κρατικό επενδυτικό ταμείο που να είναι όχι απλά παθητικός επενδυτής αλλά ενεργητικός παίκτης όπως είναι το Noerges bank asset management ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο.
Επίσης έχουμε προτείνει το ΤΧΣ να διατηρήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας χωρίς όμως ειδικά δικαιώματα π.χ. veto σε αυξήσεις κεφαλαίου οι απολαβές, bonus των διοικήσεων των τραπεζών…
Με τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η πιθανότητα το ΤΧΣ να εξελιχθεί σε επενδυτικό ταμείο δεν θα ευδοκιμήσει – δυστυχώς -.

Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν βγει σε πώληση το 40,39% της Εθνικής τράπεζας;

Πρωτίστως ας δούμε τι σημαίνει 2,5 δισεκ. για το 40,39% της Εθνικής.
Σημαίνει ότι η Εθνική τράπεζα που διαθέτει 914,71 εκατ μετοχές θα αποτιμάται 6,19 με 6,2 δισεκ. ευρώ ή 6,7 με 6,8 ευρώ ανά μετοχή από 5,16 ευρώ ανά μετοχή της τρέχουσα περιόδου ή 4,71 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Η διάθεση του 40,39% της Εθνικής ή 370 εκατ μετοχές – εάν τελικά αποφασιστεί να πουληθεί όλη η συμμετοχή του ΤΧΣ – θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή.
Επενδυτές που θα έδιναν 2,5 δισεκ. για την Εθνική υπάρχουν αλλά ο επενδυτής δεν πρέπει να είναι απλά ένα fund… αλλά μια τράπεζα που θα εκτινάξει σε νέες τεχνολογίες και σε στρατηγικές την Εθνική τράπεζα.
Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, πέραν από το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον… δεν θα υπάρχει ισχυρό κίνητρο η Εθνική να καταστεί έρμαιο επενδυτικών συμφερόντων τύπου funds.
Η Εθνική διαθέτει και τεχνολογίες και ικανότητα να παράγει κέρδη και η διοίκηση Μυλωνά τα έχει πάει πολύ καλά όπως αποδεικνύεται στην πράξη από τα αποτελέσματα.
Η Εθνική έχει καταφέρει – χωρίς ενσωματωμένη θυγατρική ακινήτων – και χωρίς ουσιώδη δραστηριότητα στο εξωτερικό να βρίσκεται πολύ κοντά στην Eurobank που είναι το σημείο αναφοράς στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο…

Η άποψη του bankingnews είναι ότι η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική δεν πρέπει να έχει μόνο στόχο πόσα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν αλλά πως ο νέος επενδυτής θα εκτινάξει την Εθνική.
Εάν δεν υπάρχει αυτό το κριτήριο… τότε όλα θα ξεφουσκώσουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας