Η κυβέρνηση κοροϊδεύει προκαλώντας ΕΔΕ για το “turkaegean”-Κοιμόταν και η αντιπολίτευση…

687

ΕΔΕ για τυχόν παραπτώματα στους εργαζομένους της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά από τα «πυρά» της αντιπολίτεσης για την έγκριση του σήματος από την ΕΕ.

ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί αν υπήρχαν παραπτώματα υπαλλήλων της Διεύθυνσης Σημάτων σχετικά με την κατάχωρησης του σήματος «Turkagean» από τη γειτονική χώρα διέταξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατόπιν εντολής του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean» στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Τι έχει συμβεί

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως η φράση «τουρκικό Αιγαίο» καταχωρήθηκε τελικά και με τη βούλα, καθώς η Αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Τουρκίας να κατοχυρώσει τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» για την τουριστική της καμπάνια.

Παρόλο που οι Αμερικανοί δεν έκανε δεκτή τη χρήση του όρου, από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ, η ονομασία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα θα προσφύγει στην ΕΕ για το σήμα

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.

Το γεγονός σχολίασε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως «Η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες».

«Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.

Βέλη από την αντοπολίτευση επειδή η κυβέρνηση δεν κατέθεσε ένσταση στο αίτημα

Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από την αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ερώτηση στη Βουλή για την κατοχύρωση του σήματος από την Τουρκία στην ΕΕ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση.

Ειδικότερα με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”.

ΣΥΡΙΖΑ: Δόθηκε έγκριση, αφού δεν είχε γίνει καμία ένσταση από την ελληνική πλευρά

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.

Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας

Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;

2. Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;

3. Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;

4. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;

5. Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;

6. Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αδικαιολόγητη ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το «Turkaegean»

Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το σήμα «Turkaegean» εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης στρέφεται κατά του Υπουργείο ανάπτυξης, κατηγορώντας το για αδικαιολόγητη ολιγωρία αναφορικά με το ζήτημα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε μια περίοδο συνεχών τουρκικών προκλήσεων, προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά η αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο «ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άλλωστε εκπρόσωπος της χώρας μας συμμετέχει και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και με τους άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC, EUROPOL και FRONTEX).

Ενώ η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο  του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος.

Εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός».

Τούρκικα ΜΜΕ: Η Αθήνα έχει μπερδευτεί

Η καθυστερημένη αντίδραση της Ελλάδας πάντως απασχόλησε και μερίδα του τουρκικού Τύπου, με ορισμένα γειτονικά Μέσα να αναφέρονται στο γεγονός, γράφοντας χαρακτηριστικά πως «Η Αθήνα έχει μπερδευτεί».

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Yenisafak, που γράφει πως η κίνηση της Τουρκίας μπέρδεψε την Ελλάδα, προκαλώντας «σεισμό στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Και προσθέτει: «Πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα, από ακαδημαϊκούς μέχρι πολιτικούς, αντέδρασαν στην απόφαση της ΕΕ και έκαναν δηλώσεις με στόχο την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την αντιπολίτευση κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν απαράδεκτη. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει ένα brand στο οποίο έχει αποκλειστικά δικαιώματα και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί στην απόφαση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας