Η Κούβα έκανε αίτηση να γίνει κράτος-εταίρος των BRICS

603

Η Κούβα υπέβαλε επίσημα αίτηση για να ενταχθεί στους BRICS ως κράτος εταίρος, αποκάλυψε ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Κάρλος Περέιρα.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στην Αβάνα, Βίκτορ Κορονέλι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε πρόσκληση στον Κουβανό ομόλογό του, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, να παραστεί σε μια επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, μετέδωσε το RT.

Σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) την Τρίτη, ο Περέιρα έγραψε: «Η Κούβα υπέβαλε επίσημα αίτηση για την ενσωμάτωσή της στους BRICS ως χώρα εταίροw σε ένα μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ασκεί την προεδρία της ομάδας». Ο Κουβανός διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετεί ως γενικός διευθυντής για διμερείς υποθέσεις, χαρακτήρισε την ομάδα ως «βασικό παράγοντα στην παγκόσμια γεωπολιτική και ελπίδα για τις χώρες του Νότου».

Μιλώντας στο RIA Novosti στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κούβα είπε ότι «φυσικά, περιμένουμε μια κουβανική αντιπροσωπεία σε αυτή τη σύνοδο κορυφής (BRICS) στο Καζάν». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «απευθύνθηκε πρόσκληση από τον Πρόεδρό μας Βλαντιμίρ Πούτιν στον (Κούβανο Πρόεδρο) Ντίαζ-Κανέλ πριν από λίγο καιρό».

Οι BRICS ιδρύθηκαν αρχικά το 2006 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, με τη Νότια Αφρική να προσχωρεί το 2011. Φέτος, τέσσερις ακόμη χώρες – η Αίγυπτος, το Ιράν, η Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – έγιναν επίσημα μέλη της ομάδας, με την Σαουδική Αραβία να ολοκληρώνει επί του παρόντος τη διαδικασία προσχώρησης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων ασφαλείας των BRICS στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν αποκάλυψε ότι «έως σήμερα, περίπου τρεις δωδεκάδες χώρες, για την ακρίβεια 34 κράτη, έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της ομάδας μας». Πρόσθεσε ότι τα σημερινά κράτη μέλη συμφώνησαν να συζητήσουν τη χορήγηση του καθεστώτος εταίρου σε ορισμένα από αυτά τα έθνη και ενδεχομένως να εγκρίνουν ορισμένες από τις προσφορές κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.

Εάν συμφωνηθεί, το καθεστώς εταίρου θα γίνει μια νέα μορφή μερικής ένταξης για τις υποψήφιες χώρες, με σκοπό να λειτουργήσει ως μια σταδιακή μετάβαση προς την πλήρη ένταξη στην ομάδα.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Maksim Ryzhenkov είπε ότι τουλάχιστον δέκα νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας του, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά στην εκδήλωση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS, και έγινε το πρώτο κράτος του ΝΑΤΟ που το έκανε.

Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Βιετνάμ, Ινδονησία, Πακιστάν, Μαλαισία, Νιγηρία, Ταϊλάνδη, Βενεζουέλα, Καζακστάν, Παλαιστίνη, ΛΔ Κονγκό, Γκαμπόν, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Σενεγάλη και Βολιβία είναι μεταξύ των άλλων χωρών που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στους BRICS .

Με τα σημερινά κράτη μέλη να αντιπροσωπεύουν το 28% του παγκόσμιου ονομαστικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ο Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ο όμιλος «εργάζεται για να δημιουργήσει το δικό μας σύστημα πληρωμών και διακανονισμού». Αυτό θα βοηθούσε να διασφαλιστεί η «αποτελεσματική και ανεξάρτητη εξυπηρέτηση όλου του εξωτερικού εμπορίου» μεταξύ των κρατών μελών, εξήγησε.

Πηγή: Τασνιμ (Τεχεράνη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας