Για ναυπήγηση ανθυποβρυχιακών κορβετών και τουλάχιστον 4-6 αντιτορπιλικών σε κινεζικά ναυπηγεία για λογαριασμό της Ρωσίας κάνει λόγο ρωσικό στρατιωτικό ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει πως οι συζητήσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξέλιξη.
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι χρειάζονται τουλάχιστον 20-30 ανθυποβρυχιακές κορβέτες και ένα αεροπλανοφόρο. Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί-όπως όλα δείχνουν- τότε θα έχουμε την πρώτη απτή απόδειξη στρατιωτικής ενοποίησης της Ευρασίας-προάγγελο σύρραξης με ΗΠΑ/AUKUS.
Πρόκειται για εξέλιξη που είχε “προφητέψει” εδώ και μήνες το WarNews247 καθώς οι Ρώσοι συζητούσαν το επικαιροποιημένο Ναυτικό τους Δόγμα.
Σήμερα, ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει την αυξημένη αυτή πιθανότητα με βάση τις συμφωνίες Β.Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.
Τονίζει ότι:
“Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του συντρόφου Xi στη Μόσχα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την υπογραφή σειράς εγγράφων. Ωστόσο, δημόσια δεν ειπώθηκε τίποτα για πιθανή στρατιωτική-τεχνική βοήθεια στον ρωσικό στρατό, καθώς μια τέτοια συνεργασία θα ήταν αντίθετη με το πνεύμα των κινεζικών ειρηνευτικών πρωτοβουλιών για την ουκρανική σύγκρουση.
Μπορεί το ρωσικό ναυτικό να υπολογίζει στην Κίνα;
“Αντιτορπιλικά Type 052D”
“Αφορμή για εικασίες σχετικά με αυτό το θέμα αυτό έδωσε το Military Watch Magazine, μια εξειδικευμένη έκδοση για στρατιωτικά θέματα, που αναρωτιόταν ποιος ακριβώς θα μπορούσε να γίνει αγοραστής των ναυπηγήσεων αντιτορπιλικών Type 052D, η Αλγερία ή η Ρωσία.
Αμερικανοί ειδικοί προβάλλουν τα ακόλουθα επιχειρήματα υπέρ της πιθανής απόκτησης από τη Μόσχα κινεζικών πολεμικών πλοίων αυτού του τύπου:
Η ανάγκη της Ρωσίας για σύγχρονα αντιτορπιλικά μπορεί να αποδειχθεί πιο επιτακτική καθώς η χώρα θέλει να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία δύο μεσαίου μεγέθους ελικοπτεροφόρα/αποβατικά στο πρότυπο των γαλλικών Mistral, τα οποία αναμένεται να εξοπλιστούν με ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.
Η Ρωσία δεν διαθέτει κατάλληλη συνοδεία για αυτά τα πλοία εκτός από εκσυγχρονισμένα σοβιετικά πλοία.
Πρόκειται για τα δύο πρώτα ρωσικά αποβατικά πλοία κλάσης 23900, που κατασκευάστηκαν το 2020 στο ναυπηγείο του Κερτς. Το συνολικό εκτόπισμά τους είναι 40 χιλιάδες τόνοι, ικανότητα μεταφοράς 1000 πεζοναυτών και έως 75 τεθωρακισμένων οχημάτων.
Μπορεί να μεταφέρει 16 έως 20 ελικόπτερα και έναν αριθμό UAV.
Το ελικοπτεροφόρο/αποβατικό UDC “Mitrofan Moskalenko” ακόμη και πριν από την απώλεια του καταδρομικού “Moskva” επρόκειτο να γίνει η νέα ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Για την έδρα του στη Σεβαστούπολη ξεκίνησε η κατασκευή της αντίστοιχης υποδομής.
Αντίστοιχα, το ελικοπτεροφόρο/αποβατικό “Ivan Rogov” θα κατευθυνόταν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι ημερομηνίες παράδοσης και των δύο πλοίων αναμένονται το 2028-2029.
Τα δύο γιγάντια αμφίβια επιθετικά πλοία ναυπηγούνται στην Κριμαία, η οποία είναι τώρα στόχος επιθέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Επιπλέον, τίθεται ένα απολύτως σωστό ερώτημα σχετικά με τα πλοία συνοδείας των σχεδόν ανυπεράσπιστων ελικοπτεροφόρων.
Αυτή τη στιγμή έχουμε ελάχιστα πλοία 1ης βαθμίδας στο Ρωσικό Ναυτικό. Ο εκσυγχρονισμός των παλαιών σοβιετικών BOD της κλάσης 1155 και 1155.1 θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους κατά 10 χρόνια, το πολύ 15, αλλά αυτό είναι το τελικό όριο.
Τα πλοία πολλαπλών χρήσεων Project 22350/22350M είναι η κύρια ελπίδα μας για την αναβίωση του ρωσικού στόλου. Η φρεγάτα “SuperGorshkov” με αυξημένο συνολικό εκτόπισμα άνω των 8500 τόνων διεκδικεί δικαίως το τίτλο του αντιτορπιλικού, ακόμη και ένα ελαφρύ καταδρομικό. Το μόνο πρόβλημα είναι ο ρυθμός και ο χρόνος κατασκευής.
Το πρώτο πλοίο κλάσης 22350M θα ναυπηγηθεί όχι πριν από το 2024, μαζί με το πρώτο ρωσικό ελικοπτεροφόρο.
Με άλλα λόγια, η έλλειψη πολεμικών πλοίων 1ης τάξης στο ρωσικό ναυτικό θα γίνει έντονα αισθητή την επόμενη δεκαετία, κάτι που είναι πρόβλημα ακόμη και σε καιρό ειρήνης και εντελώς απαράδεκτο σε καιρό πολέμου.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραγγελία μιας σειράς πολεμικών πλοίων σε μια φιλική χώρα όπως η Κίνα συζητιέται εδώ και πολύ καιρό.
Οι Κινέζοι μπορούν πραγματικά να τα κατασκευάσουν γρήγορα, ικανοποιώντας τις ανάγκες του ρωσικού στόλου, καθώς αντικειμενικά αδυνατεί να ανταπεξέλθει το εγχώριο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.
Τι είδους όμως πολεμικά πλοία χρειάζεται περισσότερο η Ρωσία;
20-30 Ανθυποβρυχιακές κορβέτες
Εάν αξιολογήσουμε τις δυνατότητες της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία μπορεί να ναυπηγήσει μόνη της κορβέτες και φρεγάτες. Αν και όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, κατασκευάζουμε κορβέτες πολλαπλών χρήσεων κλάσης 20380 (20385) της 2ης τάξης της κλάσης 20380 (20385), κλάσης 22350, φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων με κατευθυνόμενα όπλα.
Έτσι, μικρές ανθυποβρυχιακές κορβέτες θα ήταν εξαιρετικά περιζήτητες για την προστασία της εγγύς θαλάσσιας ζώνης.
Αυτό απαιτεί τουλάχιστον 20 μονάδες και κατά προτίμηση 30.
Η καλύτερη λύση, για μεγαλύτερη ταχύτητα κατασκευής, θα ήταν να παραγγείλει η Ρωσία μια σειρά από μικρές κορβέτες Type-056A στην Κίνα με συνολικό εκτόπισμα μόνο 1300 τόνων.
Για τις ανάγκες της, η Κίνα έχει ήδη ναυπηγήσει 72 πλοία αυτής της κατηγορίας και τώρα εκπληρώνει παραγγελίες από ξένους πελάτες – Ταϊλάνδη, Μπαγκλαντές και Νιγηρία.
Ενδιαφέρον για κορβέτες Type-056A έδειξαν το Καζακστάν και το Πακιστάν. Λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη της ναυπηγικής βιομηχανίας της Κίνας, η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει εντελώς την ανάγκη για μικρές ανθυποβρυχιακές κορβέτες μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, κλείνοντας ολόκληρη την παραθαλάσσια ζώνη μας για τα υποβρύχια του εχθρού.
Τουλάχιστον 4-6 Αντιτορπιλικά – Ακόμη και αεροπλανοφόρο!
Όσο για τα αντιτορπιλικά, τα οποία δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ναυπηγήσουμε, το κινεζικό Type 052D μπορεί να είναι ένα είδος ενδιάμεσης συμβιβαστικής λύσης. Το Ναυτικό του PLA διαθέτει ήδη 25 πλοία αυτής της κλάσης, οι δυνατότητες των οποίων περιγράφονται από Αμερικανούς ειδικούς ως εξής:
Κάθε τύπος 052D περιλαμβάνει 64 κάθετους εκτοξευτές και μπορεί να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων κρουζ YJ-100 με βεληνεκές 1000 km και ένα δίκτυο αεράμυνας που αποτελείται από HQ-16, HHQ-9, HHQ-10 και DK- 10Α, βλήματα «εδάφους – αέρα», καθώς και αρκετά νέα οπλικά συστήματα.
Είναι επίσης συμβατά με τον υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο YJ-21, αν και πιστεύεται ότι είναι απίθανο να προσφερθούν για εξαγωγή.
Μια εξειδικευμένη παραλλαγή, η κατηγορία Type 052DL, είναι αισθητά μεγαλύτερη, επιτρέποντάς της να φιλοξενεί νεότερα ελικόπτερα Z-20 και να ενσωματώνει νέα ραντάρ εμβέλειας βελτιστοποιημένα για την παρακολούθηση στόχων stealth, αν και παραμένει ασαφές εάν αυτή η τροποποίηση θα προσφερθεί και στο εξωτερικό.
Οι Κινέζοι αναφέρουν πως το αντιτορπιλικό αυτό μπορεί να καταρρίψει τα αμερικανικά F-35 και τα Β-21!
Υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες εκκλήσεις στη Ρωσία για απόκτηση πολεμικών πλοίων από κινεζικά ναυπηγεία, μέχρι και αεροπλανοφόρα, με την απόκτηση του Type 052D να θεωρείται ως προσωρινό μέτρο έως ότου η Ρωσική Ομοσπονδία μπορέσει τελικά να ναυπηγήσει τα δικά της πλοία.
Τα πλοία θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξοπλιστούν με ένα ρωσικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης για την υποδοχή πυραύλων κρουζ και πυραύλων εδάφους-αέρος, που έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κινεζικών ομολόγων τους, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούν κινεζικούς αισθητήρες και ηλεκτρονικά, που θεωρούνται πολύ ανώτερα από τη ρωσική βιομηχανία.
Το λειτουργικό κόστος του Type 052D είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των παλαιών σοβιετικής κατασκευής ρωσικών αντιτορπιλικών και μπορεί να αντιπροσωπεύει μια πολύ πιο οικονομική και ισχυρή εναλλακτική λύση.
Με την παραγγελία 4-6 κινεζικών αντιτορπιλικών, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, θα είναι δυνατό σε λίγα χρόνια να ενισχυθούν οι στόλοι μας στον Βόρειο και τον Ειρηνικό με δύο ή τρία σύγχρονα πολεμικά πλοία 1ης βαθμίδας ο καθένας.
Ως προσωρινή λύση, ενώ η παραγωγή των 22350M είναι υπό έλεγχο, αυτό θα ήταν απολύτως δικαιολογημένο.
Η ενίσχυση του ρωσικού ναυτικού θα καταστήσει δυνατή την πιο αξιόπιστη διασφάλιση της στρατηγικής αποτροπής ενός πιθανού αντιπάλου, κάτι που είναι αντικειμενικά επωφελές τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Πεκίνο” καταλήγουν οι Ρώσοι.
Ότι ακριβώς είχε “προφητέψει” το WarNews247 στο άρθρο του Αυγούστου….
Δείτε τα αντιτορπιλικά στα βίντεο