Η Κίνα κατηγορεί Δύση-ΗΠΑ για πολιτική περικύκλωσης της χώρας-Κοινός άξονας Πεκίνου-Μόσχας

966

Η Κίνα μιλά για «αναπόφευκτη σύγκρουση και αναμέτρηση»

Για “αναπόφευκτη σύγκρουση και αναμέτρηση με τις ΗΠΑ” έκανε λόγο η Κίνα σε μια πρωτοφανή δημόσια τοποθέτηση υπέρ της Μόσχας. Η Κίνα για πρώτη φορά περιέγραψε ένα σχέδιο ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της χώρας κατηγορώντας ως “εγκεφάλους” χώρες της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πιο αναλυτικά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ περιέγραψε, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο, την πολιτική «ανάσχεσης» και «καταστολής» που εφαρμόζουν κυβερνήσεις της Δύσης στην Κίνα, ιδίως αυτή των ΗΠΑ, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Δευτέρα.

Τα ζητήματα που προκαλούν τριβές ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Δύση πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, διότι αφορούν:

  • τη μεταχείριση των μειονοτικών μουσουλμάνων Ουιγούρων
  • ανισορροπία των ισοζυγίων εμπορικών συναλλαγών,
  • την υπόθεση της Ταϊβάν,
  • την κυριαρχία στο πεδίο της τεχνολογίας,
  • τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Μεταφράστηκαν στην επιβολή δυτικών κυρώσεων, πάνω απ’ όλα αμερικανικών, ιδίως στο εμπορικό πεδίο, που η Κίνα ανταπέδωσε.

«Το εξωτερικό περιβάλλον ως προς την ανάπτυξη της Κίνας βίωσε ταχείες αλλαγές. Οι αβέβαιοι και απρόβλεπτοι παράγοντες αυξήθηκαν κατά πολύ», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Ταυτόχρονα, η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες, συνέχισε ο κινέζος πρόεδρος, αναφερόμενος ιδίως στην πανδημία του νέου κορονοϊού και στις πιέσεις στην οικονομία της χώρας που επιβράδυναν την ανάπτυξή της.

Τα σχόλια του 69χρονου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που ετοιμάζεται να αναλάβει την τρίτη του θητεία, κάτι άνευ προηγουμένου, στο αξίωμά του σε μερικές ημέρες, έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας, που αναφερόταν αόριστα σε «ορισμένες χώρες», αποφεύγοντας να τις κατονομάσει.

Δείτε και το βίντεο

Κίνα: Αναπόφευκτη η σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων!

Επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε στην συνέχεια ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυξάνουν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποιώντας πως εάν δεν αλλάξουν προσέγγιση, οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου θα οδηγηθούν σε «σύγκρουση και αναμέτρηση».

Η αμερικανική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική καταστολής και περιορισμού της Κίνας μάλλον αντί να υιοθετήσει προσέγγιση δίκαιου, βασισμένου σε κανόνες ανταγωνισμού, είπε ο κ. Τσιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου.

«Η τρόπος που προσλαμβάνεται η Κίνα και οι απόψεις για αυτή στις ΗΠΑ έχουν σοβαρή στρέβλωση», έκρινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Η Ουάσιγκτον «βλέπει την Κίνας ως τον βασικό ανταγωνιστή της και τη σοβαρότερη γεωπολιτική πρόκληση γι’ αυτήν. Αυτό είναι σαν το πρώτο κουμπί στο πουκάμισο που φοράς λάθος».

Οι ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Τσιν, θα όφειλαν να τηρούν οι ίδιες τους κανόνες για τους οποίους μιλούν.

Η Ουάσιγκτον «μιλάει πολύ για την τήρηση των κανόνων, αλλά φανταστείτε δυο αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες», παρομοίασε ο κινέζος ΥΠΕΞ.

«Αν ο ένας, αντί να επικεντρώνεται στο να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί, προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιά στον άλλο, αυτό δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός, αλλά κακόβουλη αναμέτρηση, φάουλ».

Οι ΗΠΑ λένε επίσης πως θέλουν να στηθούν «προστατευτικές μπάρες» στη σχέση με την Κίνα και ότι δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση, συμπλήρωσε, αλλά στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το Πεκίνο καλείται να μην αντιδρά ούτε με λόγια ούτε με πράξεις όταν υφίσταται κατασυκοφάντηση ή επίθεση.

«Αυτό είναι απλά αδύνατον», τόνισε ο κ. Τσιν.

«Αν οι ΗΠΑ δεν φρενάρουν, αν συνεχίσουν να επιταχύνουν στον λάθος δρόμο, καμιά προστατευτική μπάρα δεν θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό, που θα μετατραπεί σε σύγκρουση και αναμέτρηση, και ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες;»

«Αν οι ΗΠΑ τρέφουν τη φιλοδοξία να γίνουν σπουδαίες ξανά», πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιώντας μάλλον εσκεμμένα το σλόγκαν του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, «πρέπει να αντιμετωπίζουν με πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο την ανάπτυξη άλλων χωρών».

«Η αποτροπή και ο περιορισμός δεν θα κάνουν σπουδαία την Αμερική. Δεν θα σταματήσουν το ξανάνιωμα της Κίνας», πρόσθεσε.

«Παράδειγμα οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας»

Ο Τσιν παρουσίασε επίσης την Τρίτη τις σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα ως παράδειγμα για τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Είπε ότι «οι μεγάλες χώρες» πρέπει να εξετάσουν εάν επιδιώκουν «αποκλειστικά πολιτικά μπλοκ» ή «υποστηρίζουν τη φιλία».

Ο Τσιν είπε ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας δεν αποτελούν απειλή για καμία χώρα, ούτε υπόκεινται σε οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

«Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι ανάγκη Κίνα και Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους», είπε ο Τσιν σύμφωνα με την επίσημη αγγλική μετάφραση που παρουσιάζει το CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός ανασχηματισμού του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον Οκτώβριο, ο Τσιν διορίστηκε και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Ουκρανία: Για «αόρατο χέρι που προκαλεί κλιμάκωση» μιλάει το Πεκίνο

Η κρίση στην Ουκρανία μοιάζει να οδηγείται από «αόρατο χέρι», που ωθεί την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Τσιν Γκανγκ.

Αυτό το «αόρατο χέρι» μοιάζει να «χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες», τόνισε ο κ. Τσιν σε ομιλία του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου, καλώντας να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα (…) Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, επαναλαμβάνοντας εν μέρει θέσεις που έχουν εκφραστεί ήδη από την Κίνα.

Η στάση του Πεκίνου

Η επανάληψη των θέσεων του Πεκίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση στη σχέση της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Πεκίνου όταν εκφράζει την προθυμία να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, επειδή δεν χαρακτηρίζει τη Ρωσία την επιτιθέμενη πλευρά, τον εισβολέα.

Ο κ. Τσιν επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει προμηθεύσει κανένα από τα εμπόλεμα μέρη με στρατιωτικό εξοπλισμό, εν μέσω ολοένα πιο μεγαλόφωνων απειλών από τις ΗΠΑ πως θα υπάρξουν «συνέπειες», που δεν διευκρινίζονται, αν στείλει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία.

Η Κίνα «δεν είναι μέρος αυτής της κρίσης και δεν έχει προμηθεύσει με εξοπλισμούς καμιά πλευρά της ένοπλης σύρραξης. Σε ποια βάση λοιπόν διατυπώνονται κατηγορίες, γίνεται λόγος για κυρώσεις και απειλείται η Κίνα; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», έκρινε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας