Η Κίνα απειλεί λόγω δασμών να πνίξει τον πλανήτη με πάμφθηνα προϊόντα ολόϊδια με αυτά των πολυεθνικών που κατασκευάζονται στην Κίνα

399

Ευθεία είναι η απειλή της Κίνας σε περίπτωση που οι δυτικές φίρμες ξεκινήσουν να παίρνουν τα εργοστάσια από την χώρα. Θα πλημμυρίσουν τις αγορές με προϊόντα-«μαϊμούδες» με τιμές κόστους.

Oι Κινέζοι είναι γεγονός ότι κατέχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στα είδη πολυτελείας. Gucci, Hermes, Dior, Louis Vuitton, Chanel, Ferragamo, Ralph Lauren, Tom Ford, Jimmy Choo και τόσων άλλων εταιρειών που κατασκευάζουν εξ ολοκλήρου στην Κίνα από ρούχα, μέχρι τσάντες και αξεσουάρ και στην συνέχεια τα στέλνουν στη Γαλλία ή την Ιταλία, για να μπουν μόνον τα logos.

Τώρα λοιπόν επειδή όλες αυτές οι φίρμες κινδυνεύουν με φόρους 145% να χάσουν την αμερικανική αγορά και επειδή… περνάει από το μυαλό των CEO τους να μεταφέρουν μέρος ή όλη την παραγωγή εκτός Κίνας, το Πεκίνο τους προειδοποιεί πως, όποιος μεταφέρει την παραγωγή του εκτός, θα δει τα προϊόντα του να τα πωλούν απευθείας οι ίδιοι οι Κινέζοι κατασκευαστές που τα φτιάχνουν, στο κόστος παραγωγής τους, στα πανέρια…

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει ελεύθερο πεδίο των αντιγραφών, ιδίως σε εκείνους που στοχεύουν σε αμερικανικές μάρκες πολυτελείας, ως απάντηση στους νέους σκληρούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι, Κινέζοι κατασκευαστές έχουν βγει στο TikTok και αναρτούν βίντεο που αποκαλύπτουν από τη μία τα υπερκέρδη των εταιρειών πώλησης προϊόντων πολυτελείας, αλλά και από την άλλη το πόσο εξαρτώνται από την κινεζική παραγωγή και το φθηνό εργατικό δυναμικό για την παραγωγή των προϊόντων τους. Προτρέπουν, δε, τον κόσμο να αγοράζει τα προϊόντα απευθείας από αυτούς.

Οι Κινέζοι, στα βίντεό τους, αποκαλύπτουν ότι όλα τα προϊόντα πολυτελείας παράγονται στο 1/10 και 1/20 της τιμής που πωλούνται στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μπουτίκ. Οι τσάντες Birkin της Hermes έχουν κόστος κατασκευής 1.400 δολάρια και πωλούνται από 38.000 μέχρι 2 εκατομμύρια στο Παρίσι. Nike, Adidas και Puma κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια με 10 δολάρια το ζευγάρι στην Κίνα και τα πωλούν στα 150 δολάρια στην Αμερική. Michael Kors, Calvin Klein, Ralph Lauren, Tom Ford, Jimmy Choo βρίσκονται επίσης στην λίστα 1 προς 20.

Πως η πρόταση του Li Qiang που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang παρουσίασε στις 4 Απριλίου στο Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας μια σειρά μέτρων ως απάντηση στους νέους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές. Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε, αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα την αμερικανική βιομηχανία ειδών πολυτελείας, είναι το μέτρο που λέει ότι είναι πλέον δυνατό για τις κινεζικές εταιρείες να αντιγράφουν αμερικανικές μάρκες και πατέντες.

Η ανακοίνωση αυτή έβαλε τέλος σε περισσότερα από πέντε χρόνια προόδου στον αγώνα κατά των απομιμήσεων στην Κίνα. Η χώρα, αντιμέτωπη με επαναλαμβανόμενες επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από μεγάλες ξένες εταιρείες, είχε τα τελευταία χρόνια επεκτείνει σημαντικά το νομικό της οπλοστάσιο για την καλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα έχει αναθεωρήσει από το 2019 τους νόμους της για τα εμπορικά σήματα, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά δικαιώματα, εισάγοντας ποινικές αποζημιώσεις, βαρύτερες κυρώσεις και ειδικές νομικές διαδικασίες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ, ιδίως μέσω της λεγόμενης συμφωνίας «πρώτης φάσης» το 2020 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε επίσης να προστατεύσει καλύτερα τα βιομηχανικά μυστικά. Πίεσε κινεζικούς κολοσσούς όπως οι Alibaba, Taobao και JD.com να ενισχύσουν τα εργαλεία τους για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των προϊόντων-απομιμήσεων. Ορισμένες ξένες μάρκες πολυτελείας, όπως η γαλλική Louis Vuitton και η Cartier, υπέγραψαν ακόμη και συμφωνίες συνεργασίας με τις κινεζικές πλατφόρμες για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και της ανταπόκρισης στις απομιμήσεις.

Η απότομη στροφή της Κίνας οδήγησε αμερικανικούς κολοσσούς πολυτελείας, όπως οι Ralph Lauren, Tom Ford, Calvin Klein, Coach (Tapestry), Jimmy Choo (Capri) και The Row, που είναι ιδιαίτερα θύματα των απομιμήσεων, να φοβούνται ότι θα υπάρξει αύξηση του εύρους των απομιμήσεων των σημάτων τους στην κινεζική αγορά. Οι μάρκες ομορφιάς, όπως η Estée Lauder, στην οποία ανήκει και η πολυτελής μάρκα La Mer, επηρεάζονται επίσης.

Ο φόβος είναι ακόμη πιο έντονος δεδομένου ότι η Κίνα, στην οποία οι περισσότερες από αυτές τις μάρκες έχουν αναθέσει μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, «έχει πλέον τη δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες προϊόντων απομίμησης από τα ίδια εργοστάσια και με τα ίδια υλικά που κατασκευάζονται τα αυθεντικά, ιδίως στον τομέα της μόδας». Ο πρωθυπουργός Li τόνισε κυριώς αυτό το σημείο στην παρουσίασή του στο Κρατικό Συμβούλιο στις 4 Απριλίου. «Δεν μιλάμε για β’ ποιότητας απομιμήσεις, αλλά τα ίδια ακριβώς προϊόντα, με τα ίδια υλικά, από τους ίδιους τεχνήτες και από το ίδιο εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα αυθεντικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας