Η καταστροφή στη Γάζα επιτείνεται-Θανατηφόρες ελλείψεις σε νερό,ψωμί, ηλεκτρικό-Βομβαρδίζεται η Ράφα

659

Αεροπορική επιδρομή έπληξε την περιοχή γύρω από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, επιβεβαίωσε ο ανταποκριτής του BBC στη Λωρίδα της Γάζας, Ρουσντί Αμπού Αλούφ. Το κτίριο στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης έχει υποστεί ζημιές καθώς και ο δρόμος. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα.

Τη Δευτέρα, πλήθη συγκεντρώθηκαν στη Ράφα μετά από αναφορές ότι η διάβαση θα άνοιγε ξανά προσωρινά κατά τη διάρκεια σύντομης κατάπαυσης του πυρός.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς το έχουν αρνηθεί και εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι δεν υπήρξε πρόοδος για την πλήρη επαναλειτουργία.

Γιατί η Αίγυπτος δεν ανοίγει το πέρασμα της Ράφα;

Το Κάιρο έχει διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση μέσω του περάσματος της Ράφα για πολλά χρόνια – σε τέτοιο βαθμό που πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν ουσιαστικά την Αίγυπτο ότι ενίσχυσε τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος ισχύει από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την πλήρη εξουσία εκεί το 2007.

Αυτό αφορούσε κυρίως ανησυχίες για την ασφάλεια στο βόρειο Σινά, όπου οι αιγυπτιακές αρχές εμπλέκονται εδώ και πολύ καιρό σε μια θανάσιμη σύγκρουση με τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Αλλά η τρέχουσα απροθυμία της Αιγύπτου να ανοίξει το πέρασμα χωρίς σαφείς όρους και εγγυήσεις μπορεί να αφορά περισσότερο την προσπάθεια αποφυγής μιας μαζικής φυγής Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Η Αίγυπτος δεν θέλει να παίξει κανέναν ρόλο σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μόνιμη επανεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα. Είναι πιθανό, ωστόσο, να επιτρέψει σε ξένους και Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα να φύγουν, αλλά θέλει αυτό να εξαρτηθεί από το να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Για οτιδήποτε πέρα ​​από αυτό, η Αίγυπτος μπορεί να αναμένει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για να βοηθήσει την προβληματική οικονομία της.

Η καταστροφή στη Γάζα εντείνεται

Στη Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι που έχουν ξένα διαβατήρια έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο εν μέσω αναφορών ότι η διάβαση θα μπορούσε να ανοίξει για να αφήσει ανθρώπους να βγουν έξω και να εισέλθουν φορτηγά βοήθειας. Ωστόσο, η αναμενόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία απέτυχε να υλοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η καταστροφή της Γάζας βαθαίνει.

Το νερό τελειώνει και υπάρχουν τεράστιες ουρές στα αρτοποιεία όπου το ψωμί διατίθεται σε πέντε κομμάτια ανά οικογένεια. Τα νοσοκομεία βρίσκονται κοντά σε πλήρη κατάρρευση των υπηρεσιών, απειλώντας χιλιάδες ζωές, λέει ο ΟΗΕ.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε ότι περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εγκαταλείψει την υπό βομβαρδισμό περιοχή της Γάζας, χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια και το σύστημα υγείας στη Γάζα “καταρρέει μπροστά στα μάτια μας”.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι γνωρίζει τώρα τις ταυτότητες 199 ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων – που είχαν πιαστεί όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα. Λέει ότι οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, αλλά υπάρχει αυξανόμενος θυμός και απογοήτευση μεταξύ ορισμένων λόγω έλλειψης προόδου σχετικά με τη μοίρα τους.

Η Χαμάς είπε ότι υπάρχουν περίπου 200-250 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης σε βίντεο που ηχογραφήθηκε τη Δευτέρα.

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ δήλωσε σήμερα ότι μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από τη μεραρχία στη Γάζα. Ο Μεσάλ, ο οποίος ηγείται τώρα του γραφείου της Χαμάς που είναι αρμόδιο για την παλαιστινιακή διασπορά, δήλωσε ότι υπάρχουν 6.000 άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές που “θέλουμε να απελευθερωθούν” σε ανταλλαγή με Ισραηλινούς αιχμαλώτους. Ο εκτοπισμός (των Παλαιστινίων) θα βλάψει την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα αραβικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, τόνισε. Η Χεζμπολάχ ευτυχώς κάνει βήματα αλλά η μάχη χρειάζεται περισσότερα, δήλωσε ο Μεσάλ. Ο Μεσάλ είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Araby TV ότι η οργάνωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους ως μοχλό για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το κανάλι της Χαμάς στο Telegram.

“Δολοφονήθηκε” ο επικεφαλής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςότι μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον επικεφαλής της γενικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς.

Επισυνάπτοντας ένα αρχείο βίντεο που δείχνει την εικαζόμενη επίθεση, ανέφερε ότι η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο Khan Younis, στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπαράζ ρουκετών από Γάζα

Ακόμα ένα μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας, ανάγκασε τις σειρήνες προειδοποίησης  να ηχήσουν σήμερα το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ “σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων”. Λίγο αργότερα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εκ νέου κατά της Ασκελόν και άλλων μεθοριακών χωριών και κιμπούτς.

Εκρήξεις ακούστηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τουλάχιστον μία αναχαίτιση έχει πραγματοποιηθεί.

Όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το προηγούμενο μπαράζ πυραύλων προς το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, σημειώνουν ότι κατά την προηγούμενη επίθεση, μία ρουκέτα έπεσε σε ανοιχτή περιοχή βόρεια της Ιερουσαλήμ, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που βρισκόταν σε εξέλιξη διεκόπη για περίπου 40′ κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες μετακινήθηκαν σε καταφύγια.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς ανέφερε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα. Το πέρασμα της Ράφα, το οποίο παραμένει κλειστό, συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Αναβολή 40 λεπτών στη συνεδρίαση της νέας κυβέρνησης

Η Κνεσέτ άνοιξε εκ νέου την κοινοβουλευτική της συνεδρίαση μετά από ένα διάλειμμα 40 λεπτών που προκλήθηκε από εκτόξευση πυραύλων στην Ιερουσαλήμ που έστειλε τους παρευρισκόμενους σε καταφύγια βομβών.

Προ του χτυπήματος που έστειλε την ολομέλεια της Κνεσέτ σε καταφύγια, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στην εκστρατεία του κατά της Χαμάς, ακόμη κι αν υπόκειται σε διεθνή κριτική: “Θα πάρει χρόνο, θα απαιτήσει τη χρήση αυξημένης βίας. Αν δεν αρέσει στον κόσμο, ας μην το αρέσει. Δεν δολοφονήθηκαν τα παιδιά του κόσμου, τα παιδιά μας δολοφονήθηκαν”, είπε ο Λάπιντ στην Κνεσέτ στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο οποίος λέει ότι θα υποστηρίξει από το περιθώριο το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εν καιρώ πολέμου, δεσμεύεται ότι το Ισραήλ θα “ξεριζώσει τη Χαμάς” επειδή “είναι αδύνατο να ζεις δίπλα σε μια τρομοκρατική ομάδα”.

Επίθεση της Χεζμπολάχ και ανταπόδοση πυρών από το Ισραήλ

Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ελαφρά όπλα σε έναν αριθμό ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν νωρίτερα ότι κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε και απάντησε με πυρά πυροβολικού.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν επιθέσεις με βολές πυροβολικού στο νότιο Λίβανο. Τα πλήγματα στοχεύουν την πηγή των πυροβολισμών, ανακοινώθηκε.

Κάτω από τα ερείπια στη Γάζα πάνω από 1.000 άτομα

Περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από σπίτια και κτίρια που καταστράφηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ανακοίνωσε χθες η παλαιστινιακή πολιτική άμυνα. Και σήμερα το πρωί, ο Eyad Al-Bozom, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτός ο αριθμός ανθρώπων αγνοείται.

Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 9.700 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ανάμεσά τους, 11 ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.

Και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.250 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη.

Τι συμβαίνει με το νερό

Το Ισραήλ δεν έχει επαναλάβει την παροχή νερού στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Εγιάντ Αλ-Μπόζομ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.

“Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, με αποτέλεσμα να τίθεται ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας”, πρόσθεσε.

Συνεργάτης Ισραηλινού υπουργού διέψευσε τον ισχυρισμό της Χαμάς και δήλωσε ότι άρχισε ο ανεφοδιασμός με νερό στην Μπνέι Σάχιλα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Για πέμπτη συνεχή μέρα, η Γάζα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι πολίτες καταναλώνουν υφάλμυρο νερό από τα πηγάδια που προορίζεται για αρδευτική χρήση αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μετάδοση ασθενειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας