Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Aragchi σε δηλώσεις σχετικά με το επόμενο βήμα στη Συρία αλλά και εκτιμήσεις της Τεχεράνης που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φωτίζουν ίσως πλευρές του παρασκήνιου:
“Υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση στη Συρία με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης:
– Την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ όλων των μερών και έναν μηχανισμό παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός.
– Την έναρξη διαπραγματεύσεων και μιας πολιτικής διαδικασίας μεταξύ όλων των νόμιμων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Συρία, με εξαίρεση τις αναγνωρισμένες τρομοκρατικές ομάδες όπως η HTS και το ISIS.
– Ελεύθερες και δίκαιες εθνικές εκλογές εντός 18 μηνών και το δικαίωμα του συριακού λαού να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του”.
-Η θέση του Ιράν είναι να υποστηρίξει τις επιθυμίες του συριακού λαού, αλλά δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των διαφορετικών ομάδων.
Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση & τη Χεζμπολάχ
Η αντίσταση μπορεί να έχει πισωγυρίσματα ή να υφίσταται αλλαγές, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων στο Λίβανο για παράδειγμα, αλλά η αντίσταση συνεχίζεται.
Λάβαμε εγγυήσεις στη Συρία ότι η πρεσβεία & το προξενείο του Ιράν θα προστατευθούν και το πιο σημαντικό είναι ότι τα ιερά της Lady Sayyede Zainab & Hazrat Ruqyah θα προστατευθούν & θα γίνουν σεβαστά.
Η επίθεση στην πρεσβεία σήμερα το πρωί δεν έγινε από τις πραγματικές ομάδες αλλά από παρευρισκόμενους για λόγους λεηλασίας.
“Το Ιράν προειδοποίησε τον Άσαντ πριν από δύο μήνες ότι η HTS ετοιμαζόταν να κάνει μια κίνηση, αλλά εκείνος απέρριψε την απειλή.
Eπίσης , και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει τίποτα, κάτι που αποδείχθηκε ψέμα.
Μετά την είσοδο της HTS στο δυτικό Χαλέπι, το Ιράν περίμενε ότι ο Άσαντ θα ζητούσε στρατιωτική βοήθεια και ήμασταν πλήρως προετοιμασμένοι να τον εξυπηρετήσουμε με στρατεύματα και ό,τι άλλο χρειαζόταν – αλλά δεν ήρθε κανένα τέτοιο αίτημα.
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, έγινε σαφές ότι ο Άσαντ δεν είχε καμία πραγματική πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία, οπότε αρχίσαμε να συμμετέχουμε σε διπλωματικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση και κανονίσαμε την ασφαλή αποχώρηση των στρατευμάτων μας από τη Συρία.
Εάν ο Συριακός στρατός δεν πολεμήσει, ούτε εμείς θα διακινδυνεύσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας.
– Η κυβέρνηση Άσαντ, αφού είχε έρθει πολύ κοντά με τους Άραβες του Κόλπου, είχε θέσει πολλούς περιορισμούς στο Ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης που ήταν στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό του, αυτό πυροδότησε δυσαρέσκεια.
Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν καταφέρει να τον πείσουν να παραιτηθεί, οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα”
– Ο Ali Larijani, ο ειδικός απεσταλμένος του Ιράν φέρεται να του προσέφερε προκαθορισμένους όρους πριν από 2 εβδομάδες στη Δαμασκό. Ο Μπασάρ δεν συμφώνησε με αυτούς και μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Larijani – – όταν επέστρεψε στη Δαμασκό την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.
– Ο Μπασάρ Άσαντ αρνήθηκε να ανοίξει το μέτωπο του Γκολάν, παρά το γεγονός ότι του το ζήτησαν οι ομάδες αντίστασης.
– Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλες σιιτικές παρατάξεις ζήτησαν από τον Άσαντ την άδεια να ανοίξουν ένα μέτωπο στα Υψίπεδα του Γκολάν μετά την 7η Οκτωβρίου για να υποστηρίξουν την αντίσταση στη Γάζα και το Λίβανο.
Ωστόσο, ο Άσαντ αρνήθηκε, λέγοντας, ότι δεν ήθελε να σύρει τη Συρία σε μια πιθανή ανοιχτή αντιπαράθεση με το Ισραήλ & δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την πρόοδο εξομάλυνσής του με τις χώρες του Κόλπου.
– Η κατάσταση στη Συρία δεν έχει τελειώσει και θα πυροδοτήσει αναταραχές. Ειδικά μεταξύ των κουρδικών SDF εναντίον των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτικών ομάδων (π.χ. HTS) ΚΑΙ εσωτερικές μάχες μεταξύ των ανταρτικών ομάδων.