Η Καρυστιανού είναι με τη Δικαιοσύνη, η Κλάπα είναι;

52

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, επέλεξε να εκτεθεί με τον χειρότερο τρόπο, τη χειρότερη στιγμή. Με μια «θεσμολαγνική» δήλωση, υπεραμύνθηκε των θεσμών («Η Δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς» δήλωσε) για να υπονοήσει πως όσοι απαιτούν εξηγήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη και φυσικά η Μαρία Καρυστιανού, δεν σέβονται το θεσμό της Δικαιοσύνης.

Η κυρία Κλάπα μάλιστα , επέλεξε να κάνει τη δήλωση αυτή, την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα είναι στα ίδια επίπεδα διαφθοράς με την Ναμίμπια (μάλλον Ναμίμπια και Ελλάδα έχουν τους ίδιους ισχυρούς θεσμούς ελέγχου και απονομής Δικαιοσύνης) και λίγες ώρες αφότου η ίδια η Δικαιοσύνη έκανε την παραδοχή ότι δεν κάνει τη δουλειά της. Το έκανε μάλιστα πολύ θεαματικά αφού δόθηκε εντολή από τον Ανακριτή, να γίνει με καθυστέρηση δύο χρόνων έρευνα στα γραφεία της εταιρείας security η οποία έκρυβε τα βίντεο με το τρένο.

Η προσπάθεια που γίνεται κάθε φορά από τα διορισμένα από την κυβέρνηση, ανώτατα στελέχη της Δικαιοσύνης, να εμφανίσουν τη λειτουργία της ως απολύτως θεσμική και ανεξάρτητη, αποτελεί προσβολή της κοινής λογικής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Γιατί αν όλα δείχνουν στην διάρκεια μιας δικαστικής έρευνας ότι δεν πάνε καλά και η ηγεσία του Αρείου Πάγου, αντί να παρέμβει και να ελέγξει διαβεβαιώνει ψευδώς ότι όλα είναι όπως πρέπει και εντελώς θεσμικά, τότε παρεμβαίνει υπέρ της παρεκτροπής και της ανομίας παρέχοντας κάλυψη.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου , μέσω της κοινοτοπικής και θεσμολαγνικής διατύπωσης φροντίζει να ξεχνά ένα σημαντικό πράγμα: η Δημοκρατία δεν απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς, αλλά οι θεσμοί πρωτίστως πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά. Εγγύηση για αυτή την δημοκρατική τους λειτουργία αποτελεί ο έλεγχός τους και αν κάποιοι το παραβιάζουν, η τιμωρία. Σε μια χώρα που όλοι γνωρίζουν τη σχέση διαφθοράς και Δικαιοσύνης, ο ουσιαστικός πειθαρχικός έλεγχος των δικαστών, αποτελεί ανέκδοτο.

Κάθε φορά που αμφισβητείται από την κοινή γνώμη ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε, αρχίζουν οι δηλώσεις-νουθετήσεις περί σεβασμού στη Δικαιοσύνη και περί της ανεξαρτησίας της. Η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Αυτό δε, πρέπει να αποδεικνύεται κάθε μέρα, από τη λειτουργία κάθε δικαστή και εισαγγελέα και δεν αποδίδεται κατ απονομή από τους δικαστές στον εαυτό τους.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θα ήταν πειστική, αν αντί να διατυπώνει αξιωματικές μεγαλοστομίες, θύμιζε στην κοινή γνώμη μερικές έστω υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες μεγαλόσχημοι απατεώνες, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν επειδή καταχράστηκαν χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Ποιο από τα σκάνδαλα τα οποία οδηγήθηκαν σε δίκες μετά από βαριά πορίσματα εισαγγελέων, κατέληξαν σε φυλάκιση των ενόχων; Αν οι εισαγγελείς συστηματικά στέλνουν σε δίκες αυτές τις υποθέσεις αλλά το ίδιο συστηματικά οι συνθέσεις των δικαστηρίων αθωώνουν, τότε κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Το έγκλημα στα Τέμπη, αποδεικνύει με τρόπο τραγικό και προκλητικό, ότι η Δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνεται στην πολιτική προσπάθεια συγκάλυψης. Στις 6 Μαρτίου 2023, μια βδομάδα μετά το δυστύχημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ζήτησε εγγράφως από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να οριστεί Εφέτης Ανακριτής στην υπόθεση , να πεταχτεί δηλαδή πρακτικά εκτός έρευνας η έως τότε Ανακρίτρια. Φυσικά ο Ισίδωρος Ντογιάκος, του οποίου ο γιος υπηρετούσε στο γραφείο του ελεγχόμενου Υπουργού Κώστα Καραμανλή, υλοποίησε το αίτημα και τοποθετήθηκε ο Ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊτης (όπως άλλωστε είχε υλοποιήσει την απαίτηση για συγκάλυψη σε σχέση με τις υποκλοπές).

Ο Ανακριτής είχε στη διάθεσή του τα βίντεο στα οποία αποδεικνύεται (τα έχει δει πλέον όλη η Ελλάδα) ότι υπήρξε εκτός από σύγκρουση των τρένων και μια μεγάλη έκρηξη που δημιούργησε τεράστια πυρόσφαιρα προφανώς από πτητικά εύφλεκτα υλικά. Έχει επίσης στη διάθεσή του τα ηχητικά (τα άκουσε και αυτά η Ελλάδα και ανατρίχιασε) που αποδεικνύουν ότι παιδιά επέζησαν από τη σύγκρουση και πέθαναν εξαιτίας της φωτιάς. Αυτά τα στοιχεία και μόνο του δίνουν τη δυνατότητα να ξεκινήσει έρευνα και να ασκήσει διώξεις για φωτιά και πρόκληση έκρηξης. Δεν το κάνει; Δεν αναβαθμίζει το κατηγορητήριο αλλά ακριβώς όπως στην περίπτωση των υποκλοπών, αντιμετωπίζει την έρευνα ως «πλημμέλημα». Αφαιρεί δηλαδή το δικαίωμα από τον εαυτό του, να δώσει εντολή να ανοίξουν τηλέφωνα των εμπλεκόμενων και να κάνει ανακριτικές πράξεις για τις οποίες έχει δικαίωμα στα πλαίσια της έρευνας του κακουργήματος.

Η Δικαιοσύνη και ο Ανακριτής, είναι θεατές απέναντι σε όλες τις παραβάσεις που έχουν γίνει κατά την διάρκεια της έρευνας, μπαζώματα και ξεμπαζώματα, παραβίαση του χώρου έρευνας, αλλοίωση στοιχείων, έλλειψη ιατροδικαστικών εκθέσεων που τηρούν τις προδιαγραφές και τα επιστημονικά πρωτόκολλα.

Ο Ανακριτής έχει αρνηθεί να δώσει άδεια εκταφής θύματος, μετά από αίτημα του ίδιου του γονιού, προκειμένου αν ανιχνευθούν χημικές ουσίες στο νεκρό σώμα. Υπάρχει εξήγηση για αυτά και άλλα, ή η κυρία Κλάπα θεωρεί πως είναι στα πλαίσια της «ελεύθερης κρίσης του δικαστή»;

Η ευαίσθητη Δικαιοσύνη και η εξίσου ευαίσθητη ανώτατη εκπρόσωπός της, παρακολουθούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να παρεμβαίνει στην έρευνα παριστάνοντας τον προφήτη. Την πρώτη φορά διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε έκρηξη, ούτε χημικά, ούτε μπαζώματα αλλά όλα ήταν θεωρίες συνωμοσίας. Την δεύτερη φορά, στην πρόσφατη συνέντευξη στον Alpha, με ιδιότητες ενόρασης και οραμάτων, αναρωτήθηκε αν υπάρχουν άλλα βίντεο που δείχνουν το τρένο με λαμαρίνες (χωρίς επικίνδυνο φορτίο δηλαδή) και ω του θαύματος, πέντε μέρες μετά εμφανίστηκαν βίντεο τα οποία ήταν χαμένα επί δύο χρόνια που δείχνουν λαμαρίνες.

Η κοινωνία, είναι θυμωμένη και προσβεβλημένη από το διαρκές έγκλημα στα Τέμπη που είναι σε εξέλιξη. Αλλά η κυρία Κλάπα δεν θεώρησε ως απαιτούμενο να κάνει μια δήλωση με την οποία θα θυμίζει στην εκτελεστική εξουσία ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να σέβεται τους θεσμούς. Αυτός είναι ο λόγος που η κοινωνία δεν είναι ούτε με την Δικαιοσύνη όπως την περιγράφει η κυρία Κλάπα, ούτε με την κυρία Κλάπα. Είναι με την Καρυστιανού και την απαίτηση να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Στο μεταξύ η ηγεσία του Αρείου Πάγου καλά θα κάνει να μην δείχνει ότι είναι με τον Μητσοτάκη, ό,τι υποχρέωση και να του έχε

Κώστας Βαξεβάνης

πηγη Documento

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας