Η ηγεμονία της Δύσης τελειώνει-Οι BRICS αποτελούν τη νέα ανερχόμενη δύναμη

1318
Η Δύση πλέον αντιπροσωπεύει τον παλιό κόσμο που βρίσκεται σε φθορά και οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι ο νέος κόσμος, η νέα δύναμη πυρός…
(upd 5) Δύση ίσον πρόοδος, ανατολή ίσον αναπτυσσόμενες χώρες, νότος ίσον υπανάπτυκτες χώρες… κάπως έτσι γαλουχηθήκαμε στο παρελθόν…
Οι έννοιες αλλάζουν αφού σημειώνονται κοσμογονικές αλλαγές….στον πλανήτη.
Η Δύση πλέον αντιπροσωπεύει τον παλιό κόσμο που βρίσκεται σε φθορά και οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είναι ο νέος κόσμος, η νέα δύναμη πυρός…
Στην Σύνοδο Κορυφής της Νοτίου Αφρικής 22 έως τις 24 Αυγούστου συμμετείχαν 40 χώρες… πρωτοφανής εξέλιξη… όλος ο παλιός κόσμος δηλαδή η Δύση προσπάθησε να σαμποτάρει την Σύνοδο Κορυφής… αλλά απέτυχαν….

Θα απαιτηθούν ακόμη χρόνια… αλλά οι BRICS θα καταστούν σχεδόν ισότιμο αντίπαλο δέος με την Δύση… που δεν είχε τους ηγέτες να προβλέπουν τις κοσμογονικές αλλαγές…
Τώρα κανείς δεν θα το υποστηρίξει ένθερμα, αλλά ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος όχι επειδή είναι υπερήλικας ή επειδή πάσχει από άνοια, ούτως ή άλλως οι Πρόεδροι των ΗΠΑ δεν ασκούν την πραγματική πολιτική… όλο το σύστημα πίσω από το Biden τυφλωμένο από την προσπάθεια να κατασκευάσει εχθρούς για να πουλάνε όπλα οι αμερικανικές βιομηχανίες όπλων… δεν είδαν τις μεγάλες αλλαγές,…

Δεν είδαν ότι η Ρωσία του Putin έχει καταστεί πλέον στρατιωτικά ισότιμος εταίρος με τις ΗΠΑ… όλη η Δύση εναντίον της Ρωσίας και δεν μπορεί να την κερδίσει…
Δεν είδαν ότι η Κίνα έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια οικονομική δύναμη με παγκόσμια χαρακτηριστικά
Δεν είδαν ότι η Ινδία εξελίσσεται σε μια παγκόσμια δύναμη, είναι η πρώτη χώρα που προσεδάφισε στην Σελήνη διαστημόπλοιο στον νότιο ημισφαίριο
Δεν είδαν ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι αναποτελεσματική… διαθέτουν 974 βάσεις στο εξωτερικό για ποιο λόγο, ποια η σκοπιμότητα;
Δεν είδαν ότι το ΝΑΤΟ έχει εξελιχθεί σε επιθετικό τοξικό οργανισμό που δεν επιλύει αλλά επιδεινώνει τις συγκρούσεις…

Η Δύση, ο παλαιός κόσμος έχει σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας, ο αμερικανός Πρόεδρος, ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο από σκουπίδια…
Κανείς δεν βλέπει ότι τα κόμματα που ηγούνται αυτοί οι αρχηγοί έχουν καταρρεύσει;
Δείτε τι συμβαίνει στην Βρετανία και τι στην Γερμανία… πραγματικά σκοτεινές φιγούρες, χωρίς όραμα και χωρίς προοπτική… καταδικασμένες να ηττηθούν όχι μόνο από τους πολίτες – αυτό είναι δεδομένο – αλλά να ηττηθούν από την ίδια την ιστορία…
Δειλοί, ανίκανοι, ανεπαρκείς, απλές μαριονέτες χωρίς όραμα… η πραγματικότητα είναι μια ο κόσμος έχει αλλάξει…

Ο παλιός κόσμος η Δύση, ο νέος κόσμος οι BRICS

Μπορεί ήδη να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι η 15η σύνοδος κορυφής των BRICS, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), θα μείνει στην ιστορία ως ένα γεγονός που έθεσε τελικά το ζήτημα της εξάλειψης της δυτικής ηγεμονίας, την έλευση ενός νέα εποχή και η οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης.
Στο πλαίσιο ενός σχεδόν επίσημου πολέμου που κήρυξε η συλλογική Δύση στη Ρωσία και των κολοσσιαίων οικονομικών και πολιτικών πόρων που έριξαν οι πρώην ηγεμόνες για να σώσουν τη «δημοκρατική» δικτατορία τους την Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου έχει κάνει την επιλογή του υπέρ ενός νέου κέντρου εξουσίας και νέων κανόνων.

Ο πολυπολικός κόσμος

Πρώτον, στο πλαίσιο των BRICS, ελήφθη μια θεμελιώδης απόφαση για ανάπτυξη και επέκταση.
Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε και εγκρίθηκε ένα έγγραφο, το οποίο καθορίζει τις διατάξεις και τις αρχές, καθώς και τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων από χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της ένωσης, το οποίο μετατρέπει το BRICS σε ένα ανοιχτό σύστημα ικανό για δυναμική κλιμάκωση γύρω από κόσμο, που σημαίνει ταχεία αύξηση της επιρροής του.
Οι ηγέτες των BRICS αποφάσισαν να διπλασιάσουν την οργάνωση αμέσως: Αργεντινή, Αίγυπτος, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Αιθιοπία έγιναν δεκτές στις τάξεις των BRICS που θα αποτελείται από 11 χώρες.
Η αντίστροφη μέτρηση για το επίσημο καθεστώς των μελών των BRICS για αυτές τις χώρες θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα της προεδρίας της Ρωσίας στο BRICS – από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνόδου, περίπου 20 χώρες κατέθεσαν επίσημες αιτήσεις για ένταξη στους BRICS και συνολικά περισσότερα από 40 κράτη εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένταξη στον οργανισμό.
Τα εύγλωττα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λόγια του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi ότι «η συμπερίληψη νέων μελών στα BRICS θα ενισχύσει την ομάδα και θα δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη και τη δύναμη της σύνδεσης, καθώς και θα ενισχύσει την πίστη πολλών χωρών στη δυνατότητα της πολυμερούς παγκόσμιας τάξης».

Θα είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι κάποτε η δημιουργία των BRICS αντιμετωπίστηκε από την Δύση με χλευασμό.
Για παράδειγμα, το 2013, το Carnegie Endowment δημοσίευσε μια έκθεση όπου μεταξύ άλλων τόνιζε ότι η Δύση δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου, αφού σε καμία περίπτωση οι BRICS δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν στον κόσμο κάτι νέο, μεγάλης κλίμακας και ελκυστικό.

Η δύναμη της στατιστικής

Αλλά τότε οι δυτικοί λογιστές αποφάσισαν να κάνουν τα μαθηματικά και αποδείχθηκε ότι οι BRICS αποτελούν
το 36% της παγκόσμιας επικράτειας,
το 45% του συνολικού πληθυσμού,
το 37,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ,
το 38% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής,
το 50% του παγκόσμιου πετρελαίου
το 50% των αποθεμάτων φυσικού αερίου,
το 50% των παραγόμενων τροφίμων….

Οι BRICS υπερκερνούν από όλες σχεδόν τις απόψεις την G7 , η οποία περιλαμβάνει τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του ευρωατλαντικού άξονα.
Οι BRICS δεν χρειάζονται τίποτα από τη Δύση και η Δύση χρειάζεται τα πάντα από τους BRICS.

Πορεία προς την αποδολαριοποίηση

Δεύτερον, η σύνοδος κορυφής πήρε την τελική απόφαση να δημιουργήσει το δικό της εσωτερικό σύστημα αμοιβαίων διακανονισμών και ανακοίνωσε μια πορεία προς την πλήρη αποδολαριοποίηση.
Τα άμεσα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία κοινής οικονομικής μονάδας BRICS, τη δημιουργία δεξαμενής συναλλαγματικών αποθεμάτων για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση απότομης μείωσης των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος οποιασδήποτε συμμετέχουσας χώρας, την επέκταση των δυνατοτήτων της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, στην οποία θα ήθελαν να συμμετάσχουν περίπου 15 ακόμη χώρες.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS αυξάνει το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς, λανσάροντας μέσα και πλατφόρμες πληρωμών με βάση τα εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός ενοποιημένου συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων (παρόμοιο με το SWIFT)
Μια αντικειμενικά αμετάκλητη διαδικασία αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική και στην πραγματικότητα οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής BRICS στη Νότια Αφρική δεν είναι απλώς οι πρώτες καμπάνες για το δολάριο ΗΠΑ, αλλά οι πρώτες συγχορδίες του Μότσαρτ.

Πολιτικός θρίαμβος για την Ρωσία

Αλλά το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των BRICS είναι ο πολιτικός θρίαμβος για τη Ρωσία.
Η Ρωσία, αψηφώντας μόνη της την παλιά παγκόσμια τάξη πραγμάτων, πολεμώντας ένας προς έναν και νικώντας τις πιο ισχυρές συλλογικές δυνάμεις της Δύσης, απέδειξε στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας το δικαίωμά της να είναι ένας από τους ηγέτες και τους αρχιτέκτονες του νέου κόσμου.
Κανείς δεν επιδιώκει να σταθεί κάτω από τη σημαία της ηττημένης πλευράς: αγνοώντας τις αντιρωσικές κυρώσεις, η ομόφωνη εκλογή της Ρωσίας ως προέδρου των BRICS για το 2024, που θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής… δείχνουν εύγλωττα σε ποιον έχει ποντάρει ο κόσμος έξω από τον «όμορφο κήπο».

Ο παγκόσμιος Νότος και η Ανατολή βλέπουν τη Ρωσία ως μια ευκαιρία.
Μια ευκαιρία για έναν νέο, σταθερό, δίκαιο κόσμο, όπου λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων και το δικαίωμα ανάπτυξης υποστηρίζεται για τον καθένα με τον δικό του τρόπο.
Ο πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και η αντιπαράθεση με τους BRICS είναι η αγωνία των πρώην ηγεμόνων, που τους κυριεύει ένας «οδυνηρός φόβος εξαφάνισης».
Βάζουν τα πάντα σε κίνδυνο, αλλά δεν έχουν τίποτα να δώσουν στον κόσμο, εκτός από τον πόλεμο, την υποβάθμιση, την πολιτική και οικονομική δικτατορία.
Η αλήθεια, η δικαιοσύνη και η σιδερένια θέληση είναι με το μέρος των BRICS, που σημαίνει ότι η νίκη θα είναι των BRICS.

Ηχηρό μήνυμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία, το δεύτερο κόμμα – Η ελκυστικότητα των BRICS δείχνει ότι η Δύση έχει χάσει τη δυναμική της ολοκλήρωσης

Η ελκυστικότητα των χωρών BRICS καταδεικνύει ότι η Δύση έχει χάσει τη δυναμική της ολοκλήρωσης, ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια φάση ανάπτυξης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, τόνισε ο βουλευτής της Bundestag από την παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ενέργεια και την προστασία του κλίματος, Steffen Kotre….

«Η ελκυστικότητα των χωρών BRICS δείχνει ότι η Δύση έχασε τη μεγάλη ισχύ της ολοκλήρωσης.
Υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Δύση και κάτω από την κάλυψη των λεγόμενων δυτικών αξιών, συχνά επιδίωκαν μόνο τα συμφέροντα τους τις βάρος όλων των άλλων…
«Τώρα οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στο σημείο που δεν θέλουν πλέον να το ανεχθούν αυτό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποτελεί εναλλακτική λύση επειδή επίσης συχνά εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ αντί να στοχεύει στα δικά της συμφέροντα.
Έχουν εφαρμοστεί πολύ συχνά διπλά πρότυπα.
Μόνο οι άλλοι είναι πάντα εγκληματίες πολέμου και η Δύση πάντα αντιπροσωπεύει το καλό…
Και οι κυρώσεις, αφορούν μόνο τους φτωχότερους.

Ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό οι χώρες BRICS είναι έτοιμες να αντισταθούν στη Δύση ή να τη θεωρήσουν εταίρο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος έχει εισέλθει στη φάση ανάπτυξης μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
Θα είναι δύσκολο για τους εκπροσώπους της ενιαίας παγκόσμιας τάξης, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικο Φόρουμ με το Great Reset την Μεγάλης Επαναφοράς… να ψηφίσουν τους BRICS…

Οι BRICS διεθνής οργανισμός με αναγνώριση

Η συνάντηση των ηγετών των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έγινε συμφωνία για την επέκταση της ομάδας έδειξε ότι έχει γίνει ένας σημαντικός διεθνής οργανισμός, δήλωσε ένας εξέχων Ινδός εμπειρογνώμονας.
Αυτή ήταν μια επιτυχημένη σύνοδος κορυφής.
Οι BRICS συμφώνησαν στο δύσκολο ζήτημα της επέκτασης.
Το συζήτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά κατέληξαν σε συμφωνία, δήλωσε ο Nandan Unnikrishnan, Distinguished Fellow στην Observer Research. Ίδρυμα (ORF).
Αυτό είναι ένα επίτευγμα κατά μία έννοια
Δείχνει επίσης ότι οι BRICS έχουν κάποια αξία στα μάτια άλλων χωρών, επειδή περισσότερες από 20 χώρες έχουν επιδιώξει την ένταξη, πλέον έχει ενηλικιωθεί και έχει γίνει ένας διεθνής οργανισμός με αναγνώριση», είπε ο Unnikrishnan.

Η ενίσχυση των BRICS θα οδηγήσει σε απώλεια της επιρροής των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Οι ΗΠΑ θα χάσουν την ευκαιρία να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μετά την επέκταση των BRICS με νέα μέλη όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο Ιρλανδός οικονομολόγος Philip Pilkington σε άρθρο του για τη βρετανική πύλη UnHerd.
Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθιζαν να βασίζονται στις μοναρχίες του Κόλπου, ειδικά στη Σαουδική Αραβία, για να ασκούν έλεγχο στην τιμή του πετρελαίου.
Με την ένταξή τους στα BRICS, φαίνεται πιθανό ότι η Αμερική έχει χάσει τον έλεγχο που είχε στις τιμές του πετρελαίου για το άμεσο μέλλον», επεσήμανε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Philip Pilkington, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί σημαντικό επειδή συμβολίζει το τέλος της οικονομικής απομόνωσης του Ιράν.
«Δεδομένου ότι το Ιράν είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, αυτή είναι μια ουσιαστική οικονομική και γεωπολιτική εξέλιξη».

Οι BRICS αποτελούνται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Η ομάδα πραγματοποίησε τη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη δυτική Νότια Αφρική, από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Cyril Ramaphosa, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αιθιοπία θα ενταχθούν στους BRICS από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αργεντίνη

Η Δημοκρατία της Αργεντινής καλύπτει έκταση 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει πληθυσμό 46,2 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με στοιχεία για το 2022).
Στη Νότια Αμερική, η Αργεντινή κατέχει τη δεύτερη θέση πίσω από τη Βραζιλία ως προς την επικράτεια και τρίτη μετά τη Βραζιλία και την Κολομβία ως προς τον πληθυσμό.
Η μορφή διακυβέρνησης είναι μια προεδρική δημοκρατία.
Η μορφή του κράτους είναι μια ομοσπονδία.
Ο σημερινός Πρόεδρος είναι ο Alberto Fernandez (από το 2019).
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2022 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 632,8 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή (πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό).
Στη δομή του ΑΕΠ, ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 53%, η μεταποίηση – 15%, η γεωργία και η δασοκομία, η αλιεία και το κυνήγι 6,4%.
Η Αργεντινή είναι μέλος περιφερειακών οργανισμών όπως η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS), η Ένωση Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) και η Νότια Κοινή Αγορά (MERCOSUR).

Αίγυπτος

Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου καλύπτει έκταση 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό 110,99 εκατομμύρια κατοίκους.
Η μορφή διακυβέρνησης είναι μια προεδρική δημοκρατία.
Ο Abdel Fattah el-Sisi είναι πρόεδρος της χώρας από το 2014.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2022, το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 476,8 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη οικονομία στη Βόρεια Αφρική και την πέμπτη μεγαλύτερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 51,4% του ΑΕΠ, η μεταποίηση – 32,7% και η γεωργία – 10,9%.
Η Αίγυπτος είναι μέλος του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της Αφρικανικής Ένωσης.

Ιράν

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (IRI) καλύπτει μια έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 88 εκατομμύρια.
Η χώρα είναι μια από τις λίγες με θεοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης στον κόσμο.
Ο αρχηγός του κράτους είναι ο ανώτατος ηγέτης, που εκλέγεται μεταξύ θρησκευτικών προσωπικοτήτων και θεολόγων. Α
πό το 1989, αυτός είναι ο Αλί Χαμενεΐ.
Ο Πρόεδρος είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, ο δεύτερος πιο σημαντικός αξιωματούχος.
Από το 2021, τη θέση κατέχει ο Εμπραίμ Ραΐσι.

Το ΑΕΠ της χώρας ήταν 388,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, καθιστώντας την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή.
Το Ιράν έχει τα τρία μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου (12% των παγκόσμιων αποθεμάτων) και τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο (17%).
Ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας του Ιράν είναι ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 51% του ΑΕΠ, η παραγωγή πετρελαίου αντιστοιχεί στο 23%, η μεταποίηση και η εξόρυξη – το 13%, η γεωργία – το 10%.
Για περισσότερα από 40 χρόνια, το Ιράν βρίσκεται υπό οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ και τα τελευταία χρόνια ήταν ουσιαστικά απομονωμένο.
Το Ιράν στερείται σχεδόν τελείως πρόσβασης στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, τις ξένες επενδύσεις, τις σύγχρονες τεχνολογίες και είναι δύσκολο για αυτό να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή να εισάγει καύσιμα.
Παρόλα αυτά, βρίσκει τον τρόπο να εμπορεύεται με άλλες χώρες.

ΗΑΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είναι ένα κράτος στη νοτιοανατολική ακτή της Αραβικής Χερσονήσου.
Καλύπτει έκταση 83.600 τετραγωνικών μέτρων, πληθυσμό 9,9 εκατομμύρια.
Έχει ομοσπονδιακή δομή, που ενώνει επτά εμιράτα:
το Άμπου Ντάμπι, το Ατζμάν, το Ντουμπάι, το Ρας Αλ Χαϊμά, το Ουμ Αλ Καϊγουέιν, το Αλ Φουτζάιρα και τη Σάρτζα.
Καθένα από αυτά είναι μια απόλυτη μοναρχία.
Από τον σχηματισμό του κράτους το 1971, ο αρχηγός του κράτους ήταν στην πραγματικότητα ο Εμίρης του Άμπου Ντάμπι (ο τίτλος είναι κληρονομικός).
Από τον Μάιο του 2022, ο Mohammed Bin Zayed Al Nahyan είναι ο Πρόεδρος των ΗΑΕ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της χώρας το 2022 ανήλθε σε 507,53 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που καθιστά τη χώρα την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η εξόρυξη και η εξαγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 40% του ΑΕΠ.
Τα Emirates έχουν τα όγδοα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου (5,6% των παγκόσμιων αποθεμάτων) και τα έβδομα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο (3%).
Τα ΗΑΕ είναι μέλος του ΟΠΕΚ, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Περσικού Κόλπου.

Σαουδική Αραβία

Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι το μεγαλύτερο κράτος στην Αραβική Χερσόνησο, με έκταση 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, πληθυσμό 35,3 εκατομμύρια.
Είναι απόλυτη μοναρχία.
Από το 2015, βασιλιάς είναι ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.
Το σύνταγμα της Σαουδικής Αραβίας είναι το Κοράνι και η Σούννα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα είχε ΑΕΠ 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη οικονομία στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.
Η παραγωγή πετρελαίου αντιπροσωπεύει το 46% του ΑΕΠ, ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 36%, το μερίδιο της μεταποίησης είναι 10%, η κατασκευή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και νερού αντιπροσωπεύουν το 6%, η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία – το 2%.
Η Σαουδική Αραβία είναι μέλος του ΟΠΕΚ, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, του Συμβουλίου Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Περσικού Κόλπου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Αιθιοπία

Η Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας καλύπτει έκταση 1,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει πληθυσμό 123,4 εκατομμύρια κατοίκους.
Η μορφή διακυβέρνησης είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Πρωθυπουργός – Abiy Ahmed (από το 2018), το 2019 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον τερματισμό μιας εικοσαετούς κατάστασης πολέμου με τη γειτονική Ερυθραία καθώς και για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του στην περιοχή.

Η χώρα είχε ΑΕΠ 126,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που την καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην υποσαχάρια Αφρική (ως μέτρο σύγκρισης η Ελλάδα έχει διπλάσιο ΑΕΠ)
Η Αιθιοπία είναι μια κατεξοχήν αγροτική χώρα και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καφέ στον κόσμο.
Το μερίδιο της γεωργίας στο ΑΕΠ είναι 37,6%, η μεταποίηση αντιστοιχεί στο 22,7%, οι υπηρεσίες – 36,6%.
Η χώρα είναι μέλος της Αφρικανικής Ένωσης, του Διακυβερνητικού Οργανισμού Ανάπτυξης και της Κοινής Αγοράς για την Ανατολική και Νότια Αφρική.

ΠΗΓΗ : BANKINGNEWS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας