Η Γερμανία τρώει πόρτες: Δεν μας κλείνουν συμφωνίες οι χώρες ΕΕ

4911
Δεν μας κλείνουν συμφωνίες οι χώρες ΕΕ

Οι παλιές μέρες δόξας είναι παρελθόν

Οι ελπίδες της Γερμανίας ότι θα μπορέσει να συνάψει περισσότερες συμφωνίες αλληλεγγύης για το φυσικό αέριο με εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από αυτές που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ με τη Δανία και την Αυστρία, μειώνονται, δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στη χώρα.

Οι γείτονές της, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία, αρνούνται να συμμετάσχουν σε «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» για τέτοιες διμερείς συμφωνίες, αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε έκθεση προς τους βουλευτές, που είδε το Bloomberg.

Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση φυσικού αερίου στη Γερμανία, «επειδή δεν θα ήταν διαθέσιμο ένα σημαντικό δομικό στοιχείο της ανθεκτικότητας της ΕΕ απέναντι στην κρίση φυσικού αερίου, αυτό των διμερών συμφωνιών», υποστήριξε ο Χάμπεκ στο έγγραφο, το οποίο παρουσίασε στην Επιτροπή ενέργειας και κλίματος της Bundestag.

Τέτοιες συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μηχανισμού της ΕΕ, που καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Εγγυώνται ότι η μία χώρα θα προμηθεύει την άλλη με φυσικό αέριο, εάν το κράτος εξαντλήσει τα αποθέματά του ή δεν έχει αρκετό για να προμηθεύσει τα νοικοκυριά και τις κοινωνικές υπηρεσίες που απολαμβάνουν ειδικής προστασίας βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιταλία και την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά οι συζητήσεις με τη Ρώμη έχουν παγώσει μέχρι τις εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον Χάμπεκ. Η συμφωνία με την Ιταλία θα ήταν μια τριμερής συμφωνία με την Ελβετία, καθώς το φυσικό αέριο θα πρέπει να διαμετακομιστεί μέσω αυτής της χώρας στη Γερμανία.

Στην έκθεση, ο Χάμπεκ αναφέρθηκε επίσης σε ένα πρόσφατο τηλεφώνημα μεταξύ του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Είπε ότι η Γαλλία υποσχέθηκε να ολοκληρώσει τις εργασίες σε αγωγούς που θα της επιτρέψουν να προμηθεύσει τη Γερμανία με φυσικό αέριο, εάν χρειαστεί. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία δεσμεύτηκε να προμηθεύσει τη Γαλλία με ηλεκτρική ενέργεια.

Ο κύριος λόγος που το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνούνται τις διμερείς συμφωνίες με το Βερολίνο είναι επειδή δεν θέλουν να αναγκαστούν να αποζημιώσουν τους προμηθευτές τους, σε περίπτωση που το φυσικό αέριο μεταφερθεί στη Γερμανία, είπε ο Χάμπεκ.

Η Τσεχική Δημοκρατία θα ήταν πρόθυμη να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία, αλλά μόνο εάν υπάρχει όριο στην κρατική αποζημίωση για τους προμηθευτές.

Δεδομένων αυτών των προβλημάτων, «δεν αναμένεται επί του παρόντος καμία πρόοδος από τις διαπραγματεύσεις για διμερείς συμφωνίες αλληλεγγύης», καταλήγει το έγγραφο του Χάμπεκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας