Σοβαρή κρίση Ρωσίας- Γερμανίας και ΕΕ έχει ξεσπάσει με αφορμή νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία αρπάζονται ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αποθήκες και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το Βερολίνο έθεσε ήδη υπό κρατικό έλεγχο την ρωσική εταιρεία Gaprom και απελαύνει 40 Ρώσους διπλωμάτες.
Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η απέλαση των 40 Ρώσων διπλωματών είναι μονάχα το πρώτο “κύμα”.
Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας ετοιμάζονται να απελάσουν περίπου 100 Ρώσους διπλωμάτες καθώς μπορεί να εργάζονται για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Υπό γερμανικό κρατικό έλεγχο η Gazprom
Πιο αναλυτικά, στον έλεγχο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων πέρασε η Gazprom Germania-η θυγατρική του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στη Γερμανία-σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Σύμφωνα με τον υπουργό των Πρασίνων, το υπουργείο έλαβε την απόφαση αυτή με βάση τον νόμο για το εξωτερικό εμπόριο.
«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει προσωρινά διαχειριστής. Αυτό χρησιμεύει στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας και στη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού», τόνισε ο Χάμπεκ.
«Το βήμα αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα αναλάβει τη λειτουργία της Gazprom Germania για μια μεταβατική περίοδο, για να εξασφαλίσει τη σωστή διαχείριση της εταιρείας.
«Γνωρίζουμε την ευθύνη για την ασφαλή παροχή φυσικού αερίου που συνεπάγεται αυτό το έργο», εξήγησε ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μύλερ.
«Στόχος μας θα είναι η διαχείριση της Gazprom Germania προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης. Θέλουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσουμε εγγυημένα τον εφοδιασμό. Υπό αυτή την έννοια, οι δραστηριότητες της Gazprom Germania και των θυγατρικών της θα πρέπει να συνεχιστούν με ελεγχόμενο τρόπο», τόνισε ο Μύλερ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Όμιλος Gazprom είχε ανακοινώσει ότι τερματίζει τη συμμετοχή του στη θυγατρική του στη Γερμανία, Gazprom Germania.
Η Gazprom Germania ανήκει κατά 100% στην Gazprom Export, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom.
Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Gazprom Germania περιλαμβάνουν δραστηριότητες εμπορίας και αποθήκευσης, όπως η Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο, η Gazprom Schweiz με έδρα την Ελβετία, οι έμποροι WIEH και Wingas και η εταιρία αποθήκευσης Astora, με έδρα τη Γερμανία.
Ευρωπαϊκό σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών στοιχείων «Gazprom» και «Rosneft»
Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο κρατικοποίησης των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Gazprom ή ελέγχονται από αυτήν.
Το γνωστό γερμανικό ΜΜΕ Handelsblatt αποκάλυψε προ ημερών ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης των θυγατρικών των μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γερμανία, της Gazprom Germania και της Rosneft Deutschland.
Σύμφωνα με την Μόσχα, ο στόχος είναι πρώτον να κτυπηθεί το ρωσικό μονοπώλιο στην εξαγωγή «μπλε καυσίμων» στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία διαθέτει εκτεταμένο σύστημα αγωγών, και δεύτερον, η ΕΕ να αρπάξει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που ανήκουν στην Gazprom ή σε θυγατρικές της.
Η Rosneft Deutschland κατέχει μετοχές σε τρία διυλιστήρια πετρελαίου στη Γερμανία και αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του συνόλου της παραγωγικής ικανότητας των διυλιστηρίων στη χώρα. Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ρωσικά καύσιμα χρησιμοποιούνται για τον ανεφοδιασμό αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Βερολίνου και οχημάτων κρατικών γερμανικών υπηρεσιών
Μόσχα: Νομοθετική παρέμβαση της ΕΕ για αρπαγή των ρωσικών εγκαταστάσεων!
Σύμφωνα με την Μόσχα, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτάχυνε τις εργασίες της μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών και κατέθεσε νομοθετική πρόταση που απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα πληρωθούν τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2022, αυξάνοντάς την στο 90% για τα επόμενα έτη.
Προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι πληρότητας από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο. Οι φορείς εκμετάλλευσης χώρων αποθήκευσης θα πρέπει να αναφέρουν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα πλήρωσης σε μηνιαία βάση και να υποβάλλουν έκθεση στην Επιτροπή.
Επίσης, προβλέπεται μια νέα υποχρεωτική πιστοποίηση όλων των διαχειριστών συστημάτων αποθήκευσης, για να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι που προκύπτουν από εξωτερική επιρροή σε υποδομές αποθήκευσης ζωτικής σημασίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μη πιστοποιημένοι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδιοκτησία ή τον έλεγχο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της ΕΕ.
Επιπλέον, για να κλείσει μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου, θα πρέπει να έχει άδεια από την εθνική ρυθμιστική αρχή. Για να δώσει κίνητρα για την αναπλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει έκπτωση 100% στα τιμολόγια μεταφοράς βάσει χωρητικότητας στα σημεία εισόδου και εξόδου των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.
Ρωσία: Στόχος είναι οι εγκαταστάσεις μας!
“Σύμφωνα με το σχέδιο των Βρυξελλών, το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας θα πρέπει να επιλυθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο Κόσμος να περάσει με σιγουριά την επόμενη περίοδο του χειμώνα (και άρα την περίοδο θέρμανσης).
Η πρωτοτυπία της πρότασης έγκειται στο γεγονός ότι η υποχρέωση πλήρωσης ευρωπαϊκών υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου υποτίθεται ότι βαρύνει τους ιδιοκτήτες τους ή αυτούς που ασκούν τον πραγματικό έλεγχο των εγκαταστάσεων αυτών και όχι τους επαγγελματίες εμπόρους ή τους άμεσους καταναλωτές.
Δεδομένου ότι η Gazprom, μέσω των θυγατρικών της, κατέχει ή ελέγχει μια σειρά από μεγάλες υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, το μέτρο αυτό προφανώς απευθύνεται ειδικά σε αυτήν.
Έτσι, οι οι φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου που δεν έχουν περάσει την νέα πιστοποίηση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου θα πρέπει να παραιτηθούν εθελοντικά-υποχρεωτικά από το δικαίωμα κατοχής ή διαχείρισής τους.
Μας παρηγορούν μόνο με κάποιο είδος «δίκαιης αποζημίωσης» για την αξία του χαμένου περιουσιακού στοιχείου.
Προφανώς, αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα μέσο πίεσης προς τη Μόσχα, η οποία υιοθέτησε την πληρωμή φυσικού αερίου με ρωσικά ρούβλια για μη φιλικές χώρες”.