Η Ευρώπη παγιδεύτηκε στο αμερικανικό LNG –Τέλος Γερμανίας ως μεγάλης βιομηχανικής δύναμης

2673

Από την Ρωσία περίμενε η ΕΕ ότι θα “κρέμονταν” ενεργειακά (έτσι έλεγαν), η οποία θα έλεγχε την ροή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ενέργειας με την μέθοδο της “στρόφιγγας” του φυσικού αερίου, αλλά τελικά οι ΗΠΑ είναι αυτές που το κάνουν με το πανάκριβο μάλιστα LNG!

Tο τέλος της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη έχει εκτοξεύσει κόστος της ενέργειας και τώρα το βρίσκει μπροστά της στην βιομηχανία που μειώνεται (της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης), τους αγρότες που εξεγείρονται και τα νοικοκυριά που γονατίζουν από την ακρίβεια.

Και τώρα η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει μια αναμφισβήτητα δυσάρεστη πραγματικότητα: από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση, πέρασε στην αμερικανική και μάλιστα τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω, εκτός και αν ειρηνεύσει με την Ρωσία.

Γιατί πλέον δεν υπάρχουν μετά τα σαμποτάζ οι Nord Stream Ι &ΙΙ και πολλά φορτία φυσικού αερίου (φθηνού) διοχετεύονται στις ασιατικές αγορές.

Ο νέος μας ενεργειακός εταίρος-οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνει να είναι τόσο αξιόπιστος όσο κάποιοι νόμιζαν και έλεγαν, όπως δείχνει μια πρόσφατη απόφαση του Τζο Μπάιντεν.

Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, μετά από μια συνάντηση με τον οικολόγο blogger Άλεξ Χαράους, έναν 25χρονο από το Κολοράντο που ηγείται της εκστρατείας κατά των νέων τερματικών σταθμών LNG στον Κόλπο του Μεξικού, ο πρόεδρος Μπάιντεν πήρε χαρτί και μολύβι και ανακοίνωσε επίσημα μια προσωρινή παύση για τις μελλοντικές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου.

Με λίγα λόγια, ο 25χρονος οικολόγος υπαγόρευσε την εκλογική ατζέντα του Δημοκρατικού Προέδρου. Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι πολύ περισσότερο και με το Ν.Τραμπ ο οποίος στηρίζει πλήρως το Τέξας, σε επίπεδο τιμών παρά μόνο στην ροή του LNG που θα μπορεί να συνεχίσει

Η οποία, τουλάχιστον από τώρα μέχρι τον Νοέμβριο, έχει ήδη αποφασίσει να μπλοκάρει κάθε είδους ανάπτυξη σε υποδομές που συνδέονται με εξαγωγές LNG.

Έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι το «ναι» της ΕΕ στη νέα χρηματοδότηση με 50 δισ. στο Κίεβο είναι η πρώτη νίκη που πέτυχε ο εκβιασμός των ΗΠΑ με το φυσικό αέριο;

Θα πείτε, τα υπάρχοντα έργα και οι συμβάσεις παραμένουν σε ισχύ. Ποιες συμβάσεις όμως;

Όπως αυτή που δεσμεύει τη BP, την Edison και τη Shell με την American Venture Global LNG, την οποία η αμερικανική εταιρεία αρνείται να την εφαρμόσει; Με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί γίγαντες να έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, επειδή η αμερικανική εταιρεία δεν παρέχει το LNG που έχει δεσμευτεί!

Ήδη, BP και Shell έχουν αναγκαστεί να ζητήσουν την παρέμβαση της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μη συμμόρφωσης της αμερικανικής εταιρείας.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ουάσιγκτον έχει εγγυηθεί ότι θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη το LNG που χρειάζεται για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αλλά τώρα κάνει πίσω. Η Αμερική πρώτα αναγκάζει την ΕΕ να «πυροβολεί» και μετά της υπαγορεύει το πώς θα «χορέψει»! Και, πάνω από όλα, αποφασίζει τους κανόνες, τις ακριβές τιμές και τις μεθόδους.

Γιατί, για να επιβάλει τη γεωπολιτική της ατζέντα στους συμμάχους της, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να κλείσει τις στρόφιγγες.

Έτσι, η ΕΕ θα έχει δύο εναλλακτικές: Είτε να αποδεχτεί τον εκβιασμό. Ή να αποτανθεί αλλού για να βρει LNG. Δηλαδή οι ΗΠΑ κάνουν αυτό που έλεγαν ότι θα κάνουν οι Ρώσοι!

Σε ποιον, παρακαλώ; Στο Κατάρ ή μήπως στη Ρωσία, με την οποία οι σχέσεις της ΕΕ είναι στο χειρότερο σημείο;

Αυτό είναι το «αριστούργημα» που πέτυχαν οι ΗΠΑ στη διαχείριση της παγκόσμιας ατζέντας LNG.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν το μεγαλύτερο έργο οικονομικής-βιομηχανικής αποσταθεροποίησης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας βιαστικά και άκριτα τον συνδυασμό των κυρώσεων προς τη Ρωσία και της πράσινης μετάβασης.

Αυτοκτόνησε η Ευρώπη λοιπόν. Βρίσκεται πλέον πλήρως στο έλεος του αμερικανικού γεωπολιτικού παιγνιδιού αναφορικά με το υγροποιημένο αέριο.

Και μέσα σε αυτό το παραλήρημα υποταγής, ψήφισε υπέρ ενός άλλου πακέτου 50 δισεκατομμυρίων για το Κίεβο. Επειδή δεν μπορεί να το κάνει ο Μπάιντεν, γιατί κλωτσάνε οι Ρεπουμπλικάνοι.

Όσο για τους αγρότες; Άστους να φωνάζουν. Θα βαρεθούν και θα κάνουν πίσω!

Και τον Ιούνιο οι πολίτες θα απαντήσουν όπως ολα δείχνουν στις ευρωεκλογές…

Και σε όλα αυτά έρχεται το άρθρο του Bloomberg με τίτλο «Οι μέρες της Γερμανίας ως βιομηχανικής υπερδύναμης φτάνουν στο τέλος τους» που μιλά για το πώς οι άνθρωποι που εργάζονται σε εργοστάσια και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

 «Δεν κάνουμε αρκετά αυτή τη στιγμή και τα πράγματα δεν φαίνονται καλά», είπε ο Volker Trier, ο οποίος εργάζεται για τα Γερμανικά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια.

«Δεν είμαστε τόσο καλοί στο να φτιάχνουμε πράγματα όσο ήμασταν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σε επιχειρηματική συνάντηση στη Φρανκφούρτη. «Δεν βγάζουμε τόσα χρήματα επειδή η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται».

Μερικοί άνθρωποι που δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κάνουν τη Γερμανία να εξαρτάται πάρα πολύ από αυτές.

Λένε ότι αυτό έχει προκαλέσει τα τρέχοντα προβλήματα και έχει δυσκολέψει τον ανταγωνισμό των γερμανικών επιχειρήσεων.

Ένας νομοθέτης από ένα πολιτικό κόμμα που ονομάζεται Εναλλακτική για τη Γερμανία, ονόματι Eugen Schmidt, είπε: «Οι επιχειρήσεις στη Γερμανία δυσκολεύονται, και μερικές κλείνουν και απομακρύνονται. Ξοδεύουμε πολλά χρήματα για αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα καιρό, επιβάλλουμε κυρώσεις στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία».

Ίσως είχε τελικά δίκιο ο Θ.Πάγκαλος όταν πριν από 30 χρόνια, το 1994, έλεγε ότι η «Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό νάνου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας