Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη έχει αλλάξει δραματικά όσον αφορά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Πρόσφατη έρευνα του YouGov αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότεροι προτιμούν μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία θα παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη σε επτά ευρωπαϊκά έθνη τον Δεκέμβριο του 2024, δείχνει σημαντική μείωση της υποστήριξης για την απόλυτη νίκη της Ουκρανίας. Η Σουηδία προηγείται με 50% που υποστηρίζει την Ουκρανία μέχρι τη νίκη, ενώ η Ιταλία παρουσιάζει τη μικρότερη υποστήριξη με 15%.
Αντίθετα, η υποστήριξη για τον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων, ακόμη και με εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία, έχει κερδίσει έδαφος. Η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή αυτής της προτίμησης με 55%, ακολουθούμενη από την Ισπανία (46%), τη Γερμανία (45%) και τη Γαλλία (43%).
Η μετατόπιση αυτή συμπίπτει με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, απειλεί να μειώσει τη στήριξη εάν η Ουκρανία δεν διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, αλλάζοντας ενδεχομένως την πορεία της σύγκρουσης.
Οι στάσιμες γραμμές του μετώπου και η κλιμακούμενη χρήση ισχυρών όπλων έχουν εντείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για παρατεταμένη πολεμική σύρραξη. Αυτός ο παράγοντας πιθανώς συμβάλλει στην αυξανόμενη προτίμηση για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων έναντι της συνέχισης της σύγκρουσης.
Αυτή η εξελισσόμενη ευρωπαϊκή στάση αντανακλά την πολεμική κόπωση και τον πραγματισμό. Υποδηλώνει μια σύνθετη πράξη εξισορρόπησης μεταξύ των ιδανικών της εδαφικής ακεραιότητας και της πρακτικής επιθυμίας για ειρήνη.
Καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της, αυτές οι μεταβαλλόμενες στάσεις μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις και τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της κοινής γνώμης και της εξωτερικής πολιτικής. Καθώς το κοινό αίσθημα μετατοπίζεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει το γεωπολιτικό τοπίο και το μέλλον της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.