Νίκος Σίμος
Η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στην Ευρώπη γίνεται σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια κατάσταση κυριολεκτικά “μυρίζει μπαρούτι”.
Η – μετά πενταετία – παρουσία του Κινέζου ηγέτη στο Ευρωπαϊκό έδαφος είναι άκρως επιλεκτική και δείχνει σχεδόν το αντίθετο από αυτό που προβάλλεται.
Είναι μια παρουσία, πολιτική προειδοποίηση, προς τα νεοταξικά ευρωπαϊκά κέντρα αφ”ενος και μια εκ νέου ώθηση της εξωστρέφειας της Κινεζικής οικονομίας αφ’ ετέρου, για υλοποίηση επενδύσεων σε επιλεγμένες χώρες (Σερβία, Ουγγαρία), που έχουν αποδείξει πολιτικά ότι δεν συμμερίζονται την δυστοπική έκφανση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί – με την ηγεσία της απερίγραπτης Φον ντερ Λάϊεν – το πολιτικό υποπόδιο της σχεδιαζόμενης νεοφεουδαρχικής δομής του κόσμου, από τα παγκοσμιοποιημένα κέντρα εκείθεν του Ατλαντικού.
Ειδικά η επίσκεψη στην Γαλλία και στον εκλεκτό των δυστοπικών κέντρων πρόεδρο Μακρόν, δείχνει πως η Κίνα θεωρεί την Γαλλία και τον αυτή την περίοδο πρόεδρο της, τον “αδύναμο κρίκο” του νεοφεουδαρχισμού και στην ουσία είναι μια επίσκεψη νουθεσίας και ταυτόχρονα προειδοποίησης, εν όψει γεωπολιτικων εξελίξεων, για τις οποίες μια πρώτη γεύση έχει ήδη πάρει η Γαλλία, σε σχέση με τις πρώην αποικίες της στην Αφρική, χάνοντας κατά κράτος τις όποιες επιρροές της, με βαρύ οικονομικό αντίκτυπο για την, έτσι κι αλλιώς, ευάλωτη Γαλλική οικονομία.
Το ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποτελεί πράγματι τον “αδύναμο κρίκο” της Δυτικής δυστοπίας φαίνεται από τις πολλαπλές αντιφατικές δηλώσεις του, με γεωπολιτικό αρνητικό αντίκτυπο και για την Γαλλία και για την Ευρώπη.
Οι Κινέζοι φαίνεται ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν το γεγονός των πολιτικών αντιφάσεων του Μακρόν που από το “εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ”, κατέληξε να στέλνει την μισθοφορική Γαλλική λεγεώνα στο Ουκρανικό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας !
Το ότι ο ίδιος ο Μακρόν τοποθετείται, για παράδειγμα, πολιτικά πως η Γαλλία θέλει την Ευρώπη να πετυχαίνει μια “στρατηγική αυτονομία” από τις ΗΠΑ, δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο κινείται ο ίδιος ο Μακρόν – αφού δεν κομίζει καμία γεωπολιτική, γεωστρατηγική ή γεωοικονομική διαφορετικότητα για τον ρόλο της Ευρώπης στον νέο χάρτη ισχύος – αλλά και ο ευρωπαϊκός δυστοπικός άξονας, με προεξάρχον εκτελεστικό όργανο την Κομισιόν της ΕΕ , στο Ευρωπαϊκό έδαφος.
Τελευταία μάλιστα σε μια ομιλία του στο Παρίσι τον περασμένο μήνα, ο πολιτικά ανερμάτιστος Μακρόν, είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να είναι “υποτελής των ΗΠΑ”, την στιγμή που γνωρίζει καλά πως μέσα από την εξαναγκασμένη – από την ίδια την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και τις πολιτικές της, όπως αποκάλυψαν σχετικά πρόσφατα η Γερμανίδα Μέρκελ και ο προκάτοχός του Ολαντ σε σχέση με τις συμφωνίες Μινσκ 1& 2 – Ρωσική ΕΣΕ, η Ευρώπη παραδόθηκε σαν φέουδο στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ αφ’ενός και στα νεοφεουδαρχικα πλάνα της παγκόσμιας δυστοπίας αφ’ ετέρου, στα οποία μετείχε πρωταγωνιστικά ο ίδιος ο Μακρόν !
Θυμόμαστε όλοι τον ρόλο του ίδιου και των πολιτικών του την περίοδο του πειράματος covid19, όπως και την απόλυτη – σχεδόν διαχρονική – ταύτισή του με το δυστοπικό κέντρο της νεοφεουδαρχίας WEF.
Τώρα το πώς μπορεί να συνδέεται η άνευ προηγουμένου αντιρωσική υστερία του Μακρόν με την υποτιθέμενη πρόταση αυτονόμησης και διακριτού ρόλου της Ευρώπης στον νέο χάρτη ισχύος, δεν αποτελεί πρόβλημα πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά μάλλον είναι ζήτημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί, χάριν παραδείγματος, η ψυχιατρική, δεδομένου ότι ούτε πολιτική λογική έχουν οι θέσεις του και επί πλέον δεν στηρίζεται η πολιτική του επιχειρηματολογία σε κανένα πολιτικοστρατιωτικό δεδομένο που να την δικαιολογεί.
Άλλωστε ο Μακρόν στο επίπεδο της Ευρώπης δεν πρωτοτυπεί σε ψυχότροπες απόψεις…
Όλο το νεοταξικό πολιτικό προσωπικό των “ηγετίσκων” και “υπαλλήλων” της Ευρωπαϊκής δυστοπικής έκφανσης, ουσιαστικά της Νέας Φεουδαρχίας στην γηραιά ήπειρο, έχει κατά καιρούς εκφράσει απόψεις εξωφρενικές κατά κάθε έννοια για μια σειρά ζητήματα.
Η Γαλλία είναι ακόμα ένας από τους πλέον δύσκολους οικονομικούς εταίρους της Κίνας
Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γαλλίας δέχεται ήδη ισχυρά χτυπήματα από την φθηνή και ανταγωνιστική αντίστοιχη Κινεζική και αυτό μαζί με μια σειρά αλλά ζητήματα αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τον “Ναπολέοντα” Μακρόν που δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει τον πολιτικό μικρομεγαλισμό του και την ανερμάτιστη πολιτική του τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στην διεθνή της θέση πάνω στον νέο πολύπλοκο χάρτη ισχύος στον οποίο, ούτως ή άλλως, η Δύση είναι πολλαπλά ηττημένη.
Στο σερβικό σκέλος της ευρωπαϊκής επίσκεψης του, ο Κινέζος ηγέτης θα δώσει ένα γεωπολιτικό μήνυμα.
Η επίσκεψη του Xi θα συμπέσει με την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.
Η σύμπτωση δεν είναι τυχαία.
Η πολιτική επίσκεψη αυτή θα επιτρέψει στην Κίνα να υπογραμμίσει το επιχείρημα – το οποίο ευνοεί την Ρωσία και τους BRICS – ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας επιθετικός και επικίνδυνος οργανισμός.
Το ΝΑΤΟ πάντα επέμενε ότι ο βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας ήταν ένα ατύχημα που έλαβε χώρα στο πλαίσιο ενός πολέμου, με το σαφές και ιστορικά αποδειγμενο πια πρόσχημα, την προστασία των Κοσοβάρων από τη σερβική επιθετικότητα.
Όμως το μήνυμα – προειδοποίηση παραμένει σταθερό :
Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έξω από την Ασία.
Άλλωστε η αποτροπή της Αμερικής από τη σύνδεση των συμμάχων της στην Ασία και την Ευρώπη – είναι ένας βασικός στόχος της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα είναι και μια προειδοποίηση και προς την κολεκτίβα της Ευρώπης (ΕΕ), πως η Κίνα δεν θα αδιαφορήσει για τους συμμάχους της είτε αυτοί ανήκουν στους BRICS, είτε στις χώρες του παγκόσμιου νότου και βέβαια είναι δρων και παρών παράγοντας στην σύγχρονη ιστορική εξέλιξη.
Η επίσκεψη στην Ουγγαρία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επίσης την ιδιαίτερη σημασία της.
Ο ηγέτης της Ουγγαρίας , Viktor Orban, έχει τοποθετηθεί ως η πιο φιλορωσική φωνή εντός της δυτικής συμμαχίας και στην ουσία ακολουθεί παρόμοια – τηρουμένων των αναλογιών – με την Κίνα πολιτική στην Ρωσοουκρανική κρίση.
Ακόμα η Ουγγαρία έχει μπλοκάρει πολλά ψηφίσματα της ΕΕ που επικρίνουν την Κίνα.
Η στενότερη συνεργασία στο πεδίο της παραγωγικής οικονομίας θα είναι, τρόπον τινά, η έμπρακτη πολιτική ανταμοιβή του Orban και της Ουγγαρίας, μια και κάποιες Κινεζικές βιομηχανίες φαίνεται να μετακομίζουν παραγωγικά στην χώρα δίνοντας ώθηση στην δοκιμαζόμενη, από τους Ευρωπαίους εταίρους της, Ουγγρική οικονομία.
Καταληκτικά:
Η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping στην Ευρώπη αποτελεί ένα μήνυμα με αρκετούς αποδέκτες
1. Είναι ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του ότι η Κίνα βρίσκεται στο ενεργό πεδίο της Ιστορικής εξέλιξης και δεν θα αδιαφορησει για τους συμμάχους της παλιούς και νέους
2. Είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, όσον αφορά τις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ, την έδρα της οποίας… παρέκαμψε επιδεικτικά, δηλώνοντας την ισχύ της παραγωγικής οικονομίας απέναντι σε μια παραγωγικά απονευρωμένη Ευρώπη.
3. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια ακόμα επίδειξη της αδιαμφισβήτητης δύναμης και της πολλαπλής ισχύος, γεωπολιτικής και γεωοικονομικής της Κίνας, σαν βασικού εκπροσώπου του “στρατοπέδου των νικητών” στον αγώνα για την παγκόσμια ηγεμονία του ιστορικού κύκλου που διανύουμε.
Πάντοτε ευπειθής