«Η επιβίωση της Τουρκίας περνά απο την Κύπρο» -Τι λένε στην Αγκυρα για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν

51

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ειδικός ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία στην νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης περνάει μέσα απο την Αν.Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές διπλωματικών θεμάτων των τουρκικών φιλοκυβερνητικών εφημερίδων.

Σε αυτό το πλαίσιο με βάση την ανάγνωση του τουρκικού Τύπου ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε μια εκτενή διπλωματική εκστρατεία που θα κλιμακωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2025.

Η συζήτηση στις Βρυξέλλες γύρω από την Λευκή Βίβλο για την άμυνα της Ευρώπης, δηλαδή του σχεδίου για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας και αυτονομίας, που παρουσιάστηκε τους προηγούμενους μήνες φαίνεται πως αναβαθμίζει στα μάτια της τουρκικής διπλωματίας το Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο Τούρκος αναλυτής Bulent Erandac σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Takvim υποστηρίζει πως κατά τη διάρκεια της 4η Διακυβερνητικής Συνόδου Τουρκίας-Ιταλίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αποφασίστηκε η Ιταλία να διευκολύνει την ενσωμάτωση και πρόσβαση της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, ενώ η Τουρκία σε αντάλλαγμα θα ανοίξει για λογαριασμό της Ρώμης δρόμους προς άλλες αγορές και περιοχές (Μέση Ανατολή, Αφρική, Κεντρική Ασία).

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως, όπως υποστηρίζει ο Erandac, στο επιχειρηματικό φόρουμ που διεξήχθη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ιταλία, συζητήθηκαν επιχειρηματικές ευκαιρίες κυρίως στους τομείς της άμυνας, της αεροπορίας, της κυβερνοασφάλειας, της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των υποδομών και εξετάστηκαν οι προοπτικές για νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι η σύνδεση που κάνουν οι τούρκοι αναλυτές μεταξύ της Λευκής Βίβλου και των εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς όπως υποστηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «η Κύπρος αποτελεί την εγγύηση ασφάλειας για την επιβίωση της Τουρκίας. Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιταχύνει τις νέες γεωπολιτικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα γεγονότα».

ADVERTISEMENT
Ωστόσο, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, εάν η εμβάθυνση της ευρωτουρκικής συνεργασίας ως μέρους της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης θα μπορούσε να παρακινήσει την Τουρκία να αμβλύνει στο Κυπριακό την άτεγκτη στάση που υιοθετούσε στο παρελθόν για να διευκολύνει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχτούν τον ειδικό ρόλο που διεκδικεί στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, χωρίς περαιτέρω ενδοευρωπαϊκές προστριβές ή σε μια λογική ρίσκου η τουρκική διπλωματία πρόκειται να επιχειρήσει να εξυφάνει κάποιο σχέδιο απομόνωσης της Κύπρου απο τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους προσφέροντας ανταλλάγματα όπως αυτό τις διάνοιξης νέων αγορών σε Αφρική και Μέση Ανατολή.

Πάντως, μερίδα αναλυτών και πολιτικών παραγόντων στην Κύπρο θεωρούν πως το πρώτο σενάριο συγκεντρώνει μεγαλύτερές πιθανότητες. Δεν αποκλείεται δηλαδή τους επόμενους μήνες χάρις στους εξωγενείς γεωπολιτικούς παράγοντες που διαμορφώνονται να υπάρξει μια συγκυρία ευνοϊκή για να προχωρήσει η επίλυση και προφανώς σε αυτό το πλαίσιο η Αγκυρα οξύνει τη ρητορική και εντείνει τις διπλωματικές της κινήσεις στο πεδίο για να εισέλθει στη διαπραγμάτευση από προνομιακή θέση.

Συνεπώς, με βάση όλα τα παραπάνω ο Ερντογάν επιταχύνει τη διπλωματική του κινητικότητα. Πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία. Στις 3 Μαΐου θα μεταβεί στα κατεχόμενα και έπειτα θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και θα συναντηθεί με τον «αγαπητό του αδελφό», τον Πρόεδρο Αλίεφ.

Τον Ιούνιο, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον και στην Ολλανδία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ ακολουθούν και άλλα ταξίδια στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία, ολοκληρώνοντας την «διπλωματική επιχείρηση» που θεωρεί πως θα προσδιορίσει τη θέση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται.

ΠΗΓΗ LEFIMERIDA

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας