Η ενεργειακή κρίση τρίζει τα θεμέλια της γερμανικής ηγεμονίας

1038
Η ενεργειακή κρίση τρίζει

«Βλέπουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη έχει μεταβλητή γεωμετρία. Αρκεί να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα από τους Γερμανούς και τον κ. Wolfgang Schäuble» αναφέρει ο αναλυτής 

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη απειλεί να καταστρέψει το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο έκανε τη χώρα ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, αναφέρει ο οικονομικός παρατηρητής ean-Michel Quatrepoint σε συνέντευξή του στη Le Figaro.
Σύμφωνα με τον ειδικό, σήμερα είναι η σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών να σώσουν τη Γερμανία από την κρίση, αλλά οι εταίροι του μπλοκ πρέπει να το κάνουν αυτό με τους δικούς τους όρους.
Κατά την άποψή του, η σημερινή κατάσταση είναι ικανή να βάλει τέλος στη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη.
Εάν η γαλλική οικονομία ήταν πιο «υγιής», αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για την ήπειρο, πιστεύει ο δημοσιογράφος.
Ωστόσο, το Παρίσι εμποδίζεται να πάρει τη θέση του Βερολίνου λόγω ενός τεράστιου εμπορικού ελλείμματος και ενός σημαντικού εξωτερικού χρέους, καθώς και μιας μακροπρόθεσμης απροθυμίας για ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας και εγκατάλειψης της βιομηχανίας.
Σήμερα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Γερμανία, αλλά σε αντάλλαγμα θα πρέπει να απαιτήσουν από το Βερολίνο να παρατείνει τη λειτουργία του τελευταίου γερμανικού πυρηνικού σταθμού, που θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα ενέργεια για το χειμώνα, είπε η πηγή.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι μηχανισμοί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν λειτουργούν ομαλά η Ουγγαρία διαπραγματεύεται ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία και η Ισπανία και η Πορτογαλία σκοπεύουν να επιτύχουν ειδικούς όρους για τους εαυτούς τους ως μέρος ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, τονίζει ο ειδικός.
«Ωστόσο, ένας de facto μηχανισμός αλληλεγγύης υπάρχει ήδη: στην πραγματικότητα αγοράζουμε ηλεκτρική ενέργεια από τους Γερμανούς, η οποία, παρεμπιπτόντως, προέρχεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα» , σημειώνει.

Η αναφορά στην ελληνική κρίση 

«Βλέπουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη έχει μεταβλητή γεωμετρία. Αρκεί να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα από τους Γερμανούς και τον κ. Wolfgang Schäuble.
Αλλά προφανώς δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε στη Γερμανία με τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε στους Έλληνες », δηλώνει ο Catrepoin.

Σχετικά με την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και αν πρέπει να βοηθηθεί η  Γερμανία, θεωρεί, ότι «αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα», καθώς, όπως σημειώνει, «θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε στους Γερμανούς, ότι η πρώτη απόφαση που μπορούν να πάρουν είναι να παρατείνουν τη δραστηριότητα του τελευταίου πυρηνικού σταθμού τους, για όσο διάστημα χρειαστεί».
«Θα εξαρτήσω αυτήν την αλληλεγγύη από αυτό.
Έχουν τα μέσα να ανακτήσουν λίγη ηλεκτρική ενέργεια για το χειμώνα με τον τελευταίο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής τους. Μπορούμε να δεχτούμε την αλληλεγγύη, με την προϋπόθεση, ότι ο καθένας κάνει το καθήκον του», υποστηρίζει ο 
JeanMichelQuatrepoint.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας