Η ενεργειακή κρίση θα επανέλθει δριμύτερη το ερχόμενο χειμώνα

878

Μικρές οι ποσότητες του εισερχόμενου LΝG, ενώ λείπουν οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol.

Και ενώ η Ευρώπη πιστεύει – αφελώς !- ότι έχει ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση, τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου ρόδινα για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου καθώς ούτε υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για το… ακριβό LNG αλλά και η αναμενόμενη αύξηση της κινεζικής ζήτησης προβλέπεται να προκαλέσει ένα μεγάλο ή μικρότερο σοκ στην προσφορά
Προειδοποίηση για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον επόμενο χειμώνα απηύθυνε και πάλι ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, καθώς σχετικά μικρές νέες ποσότητες LNG έρχονται στην αγορά και η κατανάλωση της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Μιλώντας στο Reuters την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στο περιθώριο του Συνεδρίου Ασφαλείας του Μονάχου, ο Birolεπαίνεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις σωστές αποφάσεις που έλαβαν πέρυσι να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους επάρκεια, όπως η κατασκευή περισσότερων τέρμιναλ LNG για να αντικαταστήσουν τις προμήθειες που ελάβαναν μέσω αγωγών από την Ρωσία.
These European countries spent the most on the energy crisis | World  Economic Forum
Οι υψηλές θερμοκρασίες έσωσαν την παρτίδα

Υπήρξαν όμως ταυτόχρονα και τυχερές, όπως είπε, καθώς οι εξαιρετικά καλές για την εποχή θερμοκρασίες περιόρισαν τη ζήτηση για θέρμανση την ώρα που η οικονομική εξασθένηση της Κίνας οδήγησε στην πρώτη μείωση της κατανάλωσης στην χώρα σε διάρκεια 40 ετών.
«Για αυτόν τον χειμώνα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποφύγει την κρίση.
Εάν δεν υπάρξουν  απρόσμενες εκπλήξεις, θα τα καταφέρουμε.
Όμως το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε.

Επιπλέον ποσότητες LNG της τάξης των 23 δισ.κυβικών μέτρων αναμένονται για φέτος, προσέθεσε ο Birol, τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμη και με μία μικρή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα μπορούσε να απορροφήσει 80% των νέων προσφορών σε LNG.
«Παρότι έχουμε αρκετά τέρμιναλ εισαγωγής LNG, ενδεχομένως να μην είναι αρκετά για τις εισαγωγές και συνεπώς τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα τον επόμενο χειμώνα για την Ευρώπη», ανέφερε, κάνοντας λόγο και για πιθανή αύξηση των τιμών ξανά. «Δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε».
Από την άλλη πλευρά, συνέστησε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και περαιτέρω αύξησης των ανανεώσιμων πηγών.
European Gas Falls Below €50 as Historic Energy Crisis Recedes - BNN  Bloomberg

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αφήνει πίσω του την Ευρώπη και να αναζητά νέες αγορές, τις οποίες και βρίσκει στην Ασία.

Η Gazprom ερευνά νέες αγορές και σκοπεύει να ξεκινήσει πρόσθετα έργα αγωγών φυσικού αερίου στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

«Η διαφοροποίηση των διαδρομών είναι πάντα ωφέλιμη γιατί δεν μπορείς να βάλεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι.

Φυσικά, σκεφτόμαστε νέες αγορές, έχουμε πολλούς πόρους για πολλά χρόνια ακόμα.
Είναι προφανές ότι θα ξεκινήσουμε εκτελώντας νέα μεγάλα έργα για την κατασκευή μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου στο πολύ άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Miller.

Ασία και νίκη στον ανταγωνισμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασιατική αγορά είναι αυτή τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο.
«Οι όγκοι κατανάλωσης αυξάνονται και βλέπουμε πολύ ελπιδοφόρες προοπτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε αυτή την αγορά», είπε ο Miller.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom σημείωσε πως η εταιρεία είναι πλέον ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και είναι μία ή δύο γενιές μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Διπλασιάστηκε η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 30 ετών, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο ένα 20% ίσως και περισσότερο, έχει διαμηνύσει στο ίδιο μήκος κύματος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ήμισυ αυτής της αύξησης θα πέσει στις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και φυσικά στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της.
«Οι εξελίξεις το 2022 επιβεβαίωσαν γενικά την υψηλή σημασία των ορυκτών καυσίμων για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, σημειώνεται η αύξηση της ζήτησης για άνθρακα και προϊόντα πετρελαίου.
Ο στόχος απεξάρτησης από άνθρακα πέρασε στο παρασκήνιο στην πλειονότητα των χωρών.
Η ενεργειακή ασφάλεια και η προσβασιμότητα στους ενεργειακούς πόρους έχει γίνει ξανά προτεραιότητα.
Ταυτόχρονα, οι άνευ προηγουμένου πράξεις δολιοφθοράς στους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση στην αγορά ενέργειας», εκτιμά συνολικά η ρωσική εταιρεία.
asia.JPG

Ανισορροπία

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εμπορευμάτων που συνοδεύονται από φαινόμενα κρίσης είναι το κύριο αποτέλεσμα φέτος, ανέφερε η εταιρεία φυσικού αερίου.
«Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου εντάθηκε το 2022 ως συνέπεια πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν σε ορισμένες χώρες, με στόχο την εγκατάλειψη της εισαγωγής ρωσικού αερίου.
Η ανακατανομή των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ανακατεύθυνσή τους στην ευρωπαϊκή αγορά από άλλες περιοχές συνέβησαν εν μέσω της αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό μέρος της σταδιακής αύξησης των προμηθειών LNG στην Ευρώπη υποστηρίχθηκε λόγω της ανακατεύθυνσης των παρτίδων και όχι μέσω της αύξησης της παραγωγής του.
Αυτό οδήγησε στην πραγματικότητα σε έλλειψη ενέργειας σε άλλες χώρες», σημείωσε η εταιρεία.

Tο κινεζικό ρεκόρ

Η Gazprom κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ ως προς την ημερήσια εξαγωγή φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia τον Δεκέμβριο 2022
«Στις 9 Δεκεμβρίου, η Gazprom σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ για την ημερήσια προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia.
Οι ημερήσιες συμβατικές υποχρεώσεις της Gazprom που ορίζονται από τη συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου ξεπεράστηκαν κατά 16,4%», ανέφερε η δήλωση της εταιρείας.
Η Gazprom ικανοποίησε εξάλλου τα αιτήματα της Κίνας για αύξηση της ημερήσιας παροχής φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγουμένως εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας