Η ελληνική διαφθορά έφτασε μέχρι τη γαλλική γερουσία-Το σκάνδαλο Πιερρακάκη-PwC

1276

Το αποκαλυπτικό άρθρο γαλλικής εφημερίδας με αφορμή την συζήτηση στην γαλλική γερουσία

Σε άλλα κράτη φαίνεται ότι η διαφάνεια έχει άλλη έννοια σε σχέση με τα εν ελλάδι κακώς κείμενα της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη που με τις “λίστες Πέτσα” προσπαθεί να κρατήσει τα σκάνδαλα και την διαφθορά μακριά αλλά τα νέα έρχονται πλέον από την… Γαλλία και η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα προς αποφυγή.

Από τον τίτλο «Πως οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης», η γαλλική Le Monde σε συνεργασία με τη συλλογικότητα #RecoveryFiles, εξετάζει το μείζον ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων με αφορμή σχέδιο νόμου που συζητείται στη Γαλλική Γερουσία, φέρνοντας μάλιστα, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα της Ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη για τη «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» (Gov-ERP) που θα μπορούσε να λάβει την μορφή σκανδάλου καθώς εδώ γίνεται χρήση του γνωμικού “Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει”!

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι σύμβουλοι συντάσσουν ολόκληρα τμήματα των σχεδίων, στέκονται στο πλευρό των κρατών και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων», εξηγεί εισαγωγικά η εφημερίδα.

«Ο Έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίαζε με περηφάνια στον Τύπο στις 6 Μαΐου, το πρώτο ελληνικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό “Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Για να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, υπογράφτηκε μια σύμβαση 51.5 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις εταιρίες συμβούλων: Uni Systems, Real Consulting και PwC Grèce.

Όπως κι εδώ (σ.σ. στη Γαλλία) οι σύμβουλοι του ιδιωτικού τομέα ήταν υπερδραστήριοι, από τη σύλληψη ως την ανάπτυξη του κολοσσιαίου σχεδίου ευρωπαϊκής ανάκαμψης, αποδεσμεύοντας άνω των 700 δις ευρώ μετά από την πανδημία. Μια κατάσταση που έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, αποκαλύπτει η έρευνα της ευρωπαϊκής συλλογικότητας #RecoveryFiles, που ξεκίνησε από την ολλανδική ερευνητική πλατφόρμα Follow the Money, της οποίας εταίρος είναι η Λε Μοντ.

Αυτό που δεν είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην ανακοίνωσή του, είναι ότι για μία από αυτές τις εταιρίες υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι και κριτής και κρινόμενη στην υπόθεση αυτή. Η PwC Greece συνέβαλε πράγματι στην εκπόνηση του σχεδίου εκσυγχρονισμού της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου, πριν κερδίσει μια σημαντική σύμβαση που προέκυψε από αυτό.

Ντοκουμέντα που διαθέτει η συλλογικότητα #RecoveryFiles από την Κομισιόν, επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρία Συμβούλων ήταν σε επαφή από το 2021 με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ελληνικό σχέδιο, εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εμπλοκή της  PwC στο θέμα αυτό τεκμαίρεται επίσης από το Βιογραφικό ενός από τους υπαλλήλους της, του Πάρη Μπάγια που δηλώνει ότι εργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Αύγουστο του 2021 ως “επικεφαλής ομάδας για την διαμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης” και “μέλος της ομάδας που συνέταξε το σχέδιο (2020 – 2021)”.

Σε σχετική ερώτηση των συνεργατών μας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι “δεν υπήρξε καμία σύγκρουση συμφερόντων” στην υπόθεση αυτή γιατί η  PwC προσλήφθηκε αφού είχαν εγκριθεί οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου που η PwC δημιούργησε! Κατόπιν επικοινωνίας μαζί της, η εταιρία δεν θέλησε να αντιδράσει.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πρόσφατα άσκησε κριτική στην παθητικότητα της Κομισιόν απέναντι στις αυξανόμενες προσφυγές στις υπηρεσίες συμβούλων.

Οι Βρυξέλλες “δεν κάνουν αρκετά για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τη μείωση” των κινδύνων σύγκρουσης συμφερόντων που αυτές οι υπηρεσίες δημιουργούν, σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του στα τέλη Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας