Η Ελλάδα φρενάρει στην ΕΕ τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο

1119

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα αντιδρούν στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο

Αναχώματα στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο σηκώνει η Ελλάδα (μαζί με Κύπρο και Μάλτα) προκαλώντας δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν διστάζει να συνδέσει τη στάση της Ελλάδας με τη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Κι αυτό σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα αλλά και οι απειλές από τη γειτονική χώρα έχουν κλιμακωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. «Κύπρος και η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνούν την αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις δύο χώρες έναντι της Τουρκίας» δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο Politico.
Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική πλευρά φέρεται να αντιτίθεται στις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο -που θα έχουν τη μορφή επιβολής πλαφόν- προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τις ελληνικές ναυτιλιακές που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο.

Νέα συνεδρίαση των πρεσβευτών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης Brussels Playbook του Politico, εντός της ημέρας (3/10/2022) οι πρεσβευτές της ΕΕ θα έχουν νέα συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το τελευταίο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην επιβολή πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει συμφωνηθεί από το G7.

Έξι διπλωμάτες δήλωσαν στο Politico, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να θέτουν αναχώματα. Ο λόγος για την Ουγγαρία, αλλά και την ΚύπροΕλλάδα και τη Μάλτα, οι στόλοι των δεξαμενόπλοιων των οποίων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου.Η στάση της Ουγγαρίας

Σύμφωνα με το Politico, «ένα από τα σημεία στα οποία επέμενε η Βουδαπέστη ήταν μια “εξαίρεση για το περιφερειακό εμπόριο” που θα επέτρεπε στην Ουγγαρία να επανεξάγει σε γειτονικές χώρες της ΕΕ το ρωσικό πετρέλαιο που συνεχίζει να λαμβάνει (χάρη σε μια εξαίρεση σε προηγούμενο πακέτο κυρώσεων) και να το επεξεργάζεται σε διυλιστήρια.
Η ανησυχία εντός της Επιτροπής και μεταξύ άλλων χωρών της ΕΕ είναι ότι αυτό θα έδινε στην Ουγγαρία αθέμιτο πλεονέκτημα στην ενιαία αγορά. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ήδη αρκετό το γεγονός ότι η Ουγγαρία έλαβε την εξαίρεση για να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο από αγωγούς».
Ωστόσο, η Ουγγαρία συνεχίζει να προβάλλει κάποιες αντιστάσεις αν και η γενική αίσθηση -σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε στο Politico – είναι ότι «η Ουγγαρία προσπαθεί απλώς να αποσπάσει όσα περισσότερα μπορεί».
Politico_8.JPG
Η στάση της Ελλάδας

Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με το Politico, η Ουγγαρία εκτιμάται μπορεί να αποτελέσει ένα μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Ειδικότερα, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα «ανησυχούν ότι η ΕΕ θα αυτοπυροβολήσει στα πόδια της απαγορεύοντας στους στόλους των δεξαμενόπλοιων τους να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο (που πωλείται πάνω από ένα πλαφόν) χωρίς να διασφαλίσει ότι η ίδια απαγόρευση θα επιβληθεί και από άλλες μεγάλες ναυτιλιακές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Ινδονησία, οι οποίες θα μπορούσαν απλώς να αναλάβουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, υποστηρίζουν ορισμένοι διπλωμάτες.
Ωστόσο, διπλωμάτες από άλλες χώρες λένε επίσης ότι το να ζητάμε καθυστέρηση μέχρι να ενταχθεί η Ινδία στο πρόγραμμα είναι ουσιαστικά το ίδιο με το να ζητάμε να μην επιβληθούν οι κυρώσεις».

Το μήνυμα μέσω… Τουρκίας

Πάντως, ένας διπλωμάτης προειδοποίησε ότι «πολλές χώρες έχουν θυσιάσει εισοδήματα και προσοδοφόρες επιχειρήσεις για τον μεγαλύτερο στόχο του τερματισμού του πολέμου και της αποθάρρυνσης της Ρωσίας, ενώ ένας άλλος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να θυμούνται ότι έχουν επίσης βασιστεί στην αλληλεγγύη της ΕΕ έναντι της Τουρκίας».

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας