Η ΕΕ «στραγγίζει» ενεργειακά-Οι οικονομικές συνέπειες πολύ σκληρές για ευρωπαϊκές χώρες

740
Η ΕΕ «στραγγίζει» ενεργειακά

Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας περιμένει την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης που θα χαρακτηρίζεται από ενεργειακή ανεπάρκεια, πληθωρισμό, και ακρίβεια.

Χθες ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου για πρώτη φορά στην ιστορία της εισήγαγε περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εργαστούν πάνω στην μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

Προσοχή, δεν αντικαταστάθηκαν οι ποσότητες του ρωσικού αερίου, αλλά ξεπεράστηκαν από αυτές του αμερικανικού LNG.

Αυτό σημαίνει πως είχαμε μείωση στην παροχή του ρωσικού αερίου σε τέτοιο βαθμό που οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ, ξεπέρασαν τις ρωσικές προμήθειες.

Δηλαδή, από άποψη ενεργειακής κατάστασης η Ευρώπη αυτή την στιγμή βρίσκεται σε… ένδεια.

Μία ένδεια τόσο μεγάλη ώστε ήδη η ΕΕ να ανακοινώνει ότι ΠΡΕΠΕΙ να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας. Από ποιους; Από τους πολίτες φυσικά για να μειωθεί εν συνεχεία και από τις βιομηχανίες.

Διακοπή της παροχής προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, σημαντική μείωση προς τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, ούτε ένα κυβικό μέτρο προς τη Γαλλία: οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν “εκβιασμό” του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω του αερίου, την ώρα που η ήπειρος επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την περίοδο του καλοκαιριού για να αυξήσει τα αποθέματά της.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που συμβαίνει το προκάλεσαν οι ίδιοι αφού επί της ουσίας έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία λόγω Ουκρανίας κάτι που δεν έκαναν εναντίον των ΗΠΑ όταν βομβάρδιζαν την Σερβία το 1999.

Κατά τον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα χτυπάει την Ευρώπη εκεί που πονά και εκμεταλλεύεται την ενεργειακή ευαλωτότητα των Ευρωπαίων, καθώς το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν προέρχεται από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη: κυμαίνεται από 55% στη Γερμανία ως 85% στη Βουλγαρία.

Το φυσικό αέριο προς το παρόν δεν λείπει στους Ευρωπαίους, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχουν ανάγκη να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Όμως οι μειώσεις στις παραδόσεις γίνονται σε μια περίοδο που οι χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, με στόχο να φτάσουν τουλάχιστον το 80% ως τον Νοέμβριο.

Εξάλλου η μείωση των παραδόσεων αυξάνει τις τιμές, κάτι που ενδέχεται να κοστίσει ακριβά στις βιομηχανίες, κυρίως στη Γερμανία, κάποια από τα εργοστάσια της οποίας συνδέονται άμεσα με τους αγωγούς και έχουν ανάγκη τεράστιες ποσότητες αερίου.

Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.

Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.

Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Αερίο λοιπόν «γιοκ» και τον χειμώνα η ΕΕ δεν θα διαθέτει στρατηγικά αποθέματα που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να ρίξουν το βιοτικό τους επίπεδο, είτε λόγω ιδεολογίας (για την… ελευθερία των… Ουκρανών) είτε αναγκαστικά και δια της βίας (με το έτσι θέλω).

Η πρώτη επιλογή, είναι το ιδανικό για τους Δυτικούς, σημαίνει πως ο έλεγχος από τα ΜΜΕ είναι «σιδερένιος» και οι μάζες ακολουθούν πιστά τα αφηγήματα της Δύσης.

Όμως όπως έδειξαν οι γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές πλέον μεγάλα μέρη των ευρωπαϊκών κοινωνιών αποστασιοποιούνται και σιγά-σιγά αρχίζουν να θεωρούν ως υπεύθυνους για την οικονομική και ενεργειακή κρίση όχι τους Ρώσους αλλά τους Αμερικανούς που βρίσκονται πίσω από την ουκρανική σύγκρουση και τις Βρυξέλλες.

Με άλλα λόγια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλέον φοβούνται ότι από το φθινόπωρο η κατάσταση θα είναι τόσο τραγική για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την οργή και το θυμό του.

Αυτό ακόμα δεν γίνεται γιατί είναι καλοκαίρι και το καλοκαίρι οι άνθρωποι έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αφήνουν τις μεγάλες αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο και μετά, διότι για αυτούς προέχουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Τον Σεπτέμβριο όμως όλοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα και πρωτίστως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις επιλογές τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας