Στο δρόμο των κεριών και της κουβέρτας οι χώρες της Ευρώπης – Απαντούν στην αποτυχία τους με μεγαλύτερη τραγωδία.
Την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στα 60 δολάρια το βαρέλι, αποφάσισαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου -μια ιδέα των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7)- με μηχανισμό προσαρμογής για να διατηρηθεί το ανώτατο όριο στο -5% από την τιμή της αγοράς.
Η Πολωνία, η οποία είχε πιέσει ώστε το ανώτατο όριο να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, μένει να δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, είπε αξιωματούχος της ΕΕ.
Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία απέρριψαν το αναφερόμενο επίπεδο ως προς την τιμή, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο κύριος στόχος της μείωσης των εσόδων για τη Μόσχα και την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Το ανώτατο όριο τιμής ορίζεται στα 60 δολάρια με διάταξη να διατηρηθεί -5% κάτω από την τιμή της αγοράς για το ρωσικό αργό, με βάση τα στοιχεία του ΔΟΕ», είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι αναθεωρήσεις του πλαφόν θα πραγματοποιούνται κάθε δύο μήνες, ανέφεραν διπλωμάτες της ΕΕ.
«Η Πολωνία έχει λίγη διορία ακόμη για να συμφωνήσει.
Εάν το κάνει, θα υπάρξει γραπτή διαδικασία για αναγκαστική υιοθέτηση μέχρι αύριο» είπε ο διπλωμάτης.
Πολωνοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η διαβούλευση με τη Βαρσοβία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Λιθουανία και η Εσθονία, που είχαν υποστηρίξει τη θέση της Πολωνίας να τεθεί το ανώτατο όριο όσο το δυνατόν χαμηλότερα, συμφώνησαν επίσης με το όριο των 60 δολαρίων.
Υποστηρίζεται πως το ρωσικό αργό Urals διαπραγματευόταν στα 70,3 δολάρια το βαρέλι.
Το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Η ιδέα πίσω από την επιβολή του πλαφόν είναι να απαγορευθεί στις ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο Urals πωλείται σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή που έχει ορίσει η G7 και οι σύμμαχοί της.
Επειδή οι βασικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου έχουν την έδρα τους στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκόλευε πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.