Η ΕΕ κατρακυλάει προς τρίτο κόσμο
Σοκ έχει προκαλέσει στην ΕΕ η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream επ’ αόριστον με δυτικούς αναλυτές να προειδοποιούν για κοινωνικές αναταραχές ακόμη και εμφύλιες διαμάχες σε χώρες της Ευρώπης!
Το Bloomberg τονίζει ότι η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 αντιπροσωπεύει μια σημαντική κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τώρα μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη καμπή της διαμάχης με τη Ρωσία και αυτό διότι όλες οι χώρες λαμβάνουν υπόψιν ότι πλέον είναι εμφανής ο φόβος έντονων κοινωνικών αναταραχών σε όλη την Ευρώπη λόγω της ακρίβειας.
Και κυρίως διότι η υπομονή των ευρωπαίων πολιτών εξαντλείται και ο κίνδυνος να αρχίσουν να αμφισβητούν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας αυξάνεται συνεχώς.
“Κοινωνικές αναταραχές και εμφύλιες διαμάχες”
“Η Γερμανία και η Νορβηγία, δύο από τα πλουσιότερα κράτη στην Ευρώπη, είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν αναταραχές στην καθημερινή ζωή που σε ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιες αναταραχές”
Αυτό αναφέρει σε ανάλυση της η εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, της οποίας η νέα έκθεση του δείκτη αστικών αναταραχών αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 50 τοις εκατό των 198 χωρών σημείωσαν αύξηση στις πολιτικές αναταραχές το περασμένο τρίμηνο.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εμφυλίων αναταραχών καθώς οι κυβερνήσεις όλων των χωρών αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην τιμή των βασικών τροφίμων και της ενέργειας», δήλωσε ο κύριος αναλυτής Torbjorn Soldvedt.
«Τα στοιχεία, που καλύπτουν επτά χρόνια, δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο σε πολλές χώρες αυξήθηκε ο κίνδυνος εμφύλιων αναταραχών από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που κυκλοφόρησε ο Δείκτης», σημείωσε.
Ο Soldvedt είπε ότι τα χειρότερα έρχονται ακόμη.
«Με περισσότερο από το 80% των χωρών σε όλο τον κόσμο να έχουν πληθωρισμό πάνω από 6%, οι κοινωνικοοικονομικοί κίνδυνοι φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα. Σχεδόν οι μισές από όλες τις χώρες στο CUI κατηγοριοποιούνται τώρα ως υψηλού ή ακραίου κινδύνου και ένας μεγάλος αριθμός πολιτειών αναμένεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω επιδείνωση τους επόμενους έξι μήνες».
Οι χώρες με ακραίο κίνδυνο διαδηλώσεων περιλαμβάνουν, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, τη Γερμανία, την Ουκρανία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Σύμφωνα με την έκθεση του Verisk Maplecroft, οι πλούσιες κυβερνήσεις που μπορούν «να ξοδέψουν για την έξοδο από την κρίση» έχουν καλές πιθανότητες να επιβιώσουν από την αναταραχή.
Όσοι δεν διαθέτουν κεφάλαια για να πληρώσουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις υπερβολικές τιμές ενέργειας μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν με τις θέσεις τους.
Τέλος το φυσικό αέριο από την Ρωσία
H Gazprom ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι σταματά εντελώς τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream εξαιτίας τεχνικού προβλήματος.
Όπως υποστηρίζει κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας εντοπίστηκε διαρροή λαδιού. Μάλιστα η εταιρεία παρουσίασε και φωτογραφία με τη βλάβη. Με αυτά τα δεδομένα υποστηρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα. Στην ανακοίνωση δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα ως προς το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Strem.
Η Μόσχα επιμένει ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εμποδίζουν τις συνηθισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1. Οι Βρυξέλλες λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση των G7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, και την ανακοίνωση της Κομισιόν για σχέδιο επιβολής στην τιμή του φυσικού αέριου.
Η πλήρης διακοπή του φυσικού αέριου στην Ευρώπη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να αφήσει τη Γηραιά Ήπειρο ανοχύρωτη τον επερχόμενο χειμώνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει να κάνει με τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται αλλά με στρατηγική κίνηση απέναντι στα σχέδια της Δύσης.
Το ρωσικό RIA αναφέρει:
«Ο Nord Stream, ο βασικός αγωγός για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, λειτουργεί με περιορισμούς από τα μέσα Ιουνίου και από τα τέλη Ιουλίου λειτουργεί μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Μόσχα τόνισε ότι η μείωση της προσφοράς οφείλεται αποκλειστικά στις κυρώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συντήρηση και την επισκευή των μονάδων συμπιεστών αερίου της Siemens».
Η ανακοίνωση της Gazprom
Σε ανακοίνωσή της, η Gazprom ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης.
«Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.
Επισημαίνεται ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από την ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις. Δεν δόθηκε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta. Europe.
«Η Gazprom απέστειλε επιστολή σχετικά με τις βλάβες του κινητήρα του αγωγού Nord Stream και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους στη Siemens», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Η Gazprom σταμάτησε τη λειτουργία της μοναδικής εναπομείνασας τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου. Η αναστολή της λειτουργίας της για τρεις ημέρες ήταν απαραίτητη «για τη διενέργεια συντήρησης και προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης».
Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».